אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2024: שנת המפץ הגדול של הכדורגל צילום: רויטרס

2024: שנת המפץ הגדול של הכדורגל

ארגון המועדונים האירופי, ה-ECA, מתכנן שינויים גדולים ב-2024 אבל כרגע, כך נראה, שפיפ"א לא מעוניינת לשתף פעולה. המשמעות? השחקנים והאוהדים יסבלו

27.03.2019, 16:18 | אוריאל דסקל

אלכסיס סאנצ'ס ואנדר הררה הם כדורגלני מנצ'סטר יונייטד בערך בני אותו הגיל. אלכסיס נולד בסוף 1988 והררה נולד בקיץ 1989. הם משחקים באותה הקבוצה, מנצ'סטר יונייטד ושיחקו בעברם בליגה הספרדית. שניהם נחשבים לשחקנים חרוצים ש"נותנים הכל". אחד, אלכסיס, בהתקפה, השני, אנדר, בקישור ההגנתי. ואולם, בעוד שאלכסיס קרס מקצועית בשנה האחרונה בעקבות פציעות וכושר משחק נורא, אנדר הררה בכושר כל כך טוב שכשהוא משחק, מנצ'סטר יונייטד מצליחה יותר ובקיץ ייתכן שאף יעבור לפריז סן ז'רמן שתהיה מוכנה לשלם לו את החוזה הגדול בקריירה שלו.

קראו עוד בכלכליסט

אז מה ההבדל הגדול כל כך בין שני השחקנים הללו בני ה-30? ובכן, במבט על דקות המשחק המצטברות שלהם בקריירה באירופה ניתן לראות שאלכסיס סאנצ'ס שיחק 34,195 דקות במדי קבוצותיו ונבחרת צ'ילה, זאת בעוד שהררה שיחק רק 27,972 דקות במדי קבוצותיו ומעט בנבחרת ספרד. יותר מ-6,200 דקות משחק מפרידות ביניהם. זה יותר מעונת כדורגל מלאה (שווה ערך ל-69 משחקים). על פניו, הגיוני שאלכסיס סאנצ'ס יהיה שחוק, עייף ופציע הרבה יותר מהררה. בעשור האחרון כמעט ולא היה לו קיץ חופשי. עונה עם הקבוצה, מונדיאל עם הנבחרת, עונה עם הקבוצה, קופה אמריקה עם הנבחרת, עונה, קופה אמריקה, עונה, קופה אמריקה, עונה, גביע קונפדרציות וכו'.

מעט מאוד זמן שיקום בין העונות, במיוחד עבור מי שהיה השחקן המצטיין בקבוצותיו ובנבחרתו. פשוט שריריו, גידיו, רצועותיו, שלא לדבר על לוח הבקרה, המוח - כל אלו נשחקו. החומר מתעייף ונשבר. קשה לראות איך אלכסיס סאנצ'ס - בגיל 30 - מתאושש ממצבו הנוכחי. קשה לראות איך הוא מצדיק את המשכורת הגבוהה ביותר שניתנה לכדורגלן בבריטניה (שכר בסיס של 391 אלף ליש"ט בשבוע עם בונוס 75 אלף ליש"ט על כל משחק שהוא משחק ועוד ממתקים). החוזה שלו יהיה כנראה הפסד כספי גדול למנצ'סטר יונייטד אבל עצוב יותר, אוהדי המשחק כבר לא יהנו מאלכסיס שהיה אחד מהשחקנים הכי טובים בפרמיירליג בעשור האחרון.

 

ליאו מסי. נפצע במשחק ידידות נגד וונצואלה, צילום: רויטרס ליאו מסי. נפצע במשחק ידידות נגד וונצואלה | צילום: רויטרס ליאו מסי. נפצע במשחק ידידות נגד וונצואלה, צילום: רויטרס

הקריסה הזו של אלכסיס היא תמרור אזהרה עבור כל כדורגלן מוביל. סזאר מנוטי, המאמן הארגנטינאי האגדי, אמר לפני פגרת הנבחרות החודש שהוא מודאג מליאו מסי. "זה מפחד אותי שמסי משחק" אמר בראיון לתקשורת הארגנטינאית. "אני רואה שהוא עייף רגשית. הוא משחק במועדון, בליגה בליגת האלופות ואז בנבחרת. אני רואה שהוא מאוד עייף. יש לו מחוייבויות והוא צריך להתמודד עם הרבה אחריות על הרגליים שלו. יש לו מטען רגשי ענק על הגב". מסי חזר לנבחרת ארגנטינה השבוע אחרי שלא שיחק במדיה מאז המונדיאל. הוא נאלץ לחזור לברצלונה אחרי ממשחק הידידות מול וונצואלה בגלל פגיעה באגן ובעיות בשרירי הבטן.

הוא חוזר לספרד כדי להכין את עצמו ליישורת האחרונה של העונה של ברצלונה בליגה ובליגת האלופות ואז לחזור לנבחרת ארגנטינה לקופה אמריקה. הוא לא הכוכב היחיד שנפצע ב"פגרת" הנבחרות (זה הכל חוץ מפגרה). כריסטיאנו רונלדו גם בספק למשחקים הכי חשובים של קבוצתו, יובנטוס, העונה - בגלל שנפצע במהלך משחק מוקדמות יורו 2020 במדי נבחרת פורטוגל. גם מסי וגם רונלדו שחקנים שמתכננים את כל משחק כך שהם יצטרכו להוציא מינימום אנרגיה ויהיו חדים ברגעים החשובים ביותר. מסי רץ הכי מעט קילומטרים למשחק כבר שנים. זו אחת הסיבות לכך שבגיל 30+ שניהם עדיין יכולים לככב. ועדיין - השחיקה נראית בעיקר לקראת סוף העונה. בכל זאת, הם רק בני אדם.

בפיפ"א לא מאמינים במנוחה

פיפ"א, ארגון הכדורגל העולמי המושחת, לא חושב ששחקנים הם בני אדם והתכנון שלה הוא להגדיל את מספר המשחקים שכל כוכב משחק - זאת על מנת להרוויח עוד כסף ממכירת זכויות שידור, חסויות וכו'. פיפ"א הודיעה כבר על כך שתהיה אליפות עולם למועדונים במקום גביע הקונפדרציות (24 קבוצות בטורניר גדול שנה לפני המונדיאל) וכבר התחילו לדון ב"ליגת אומות" על מנת ביטול כמה שיותר משחקי ידידות במשחקי הנבחרת. מדובר על תוספת של עד 12 משחקים רשמיים בשנה לשחקן כמו מסי. כלומר, שחקן מוביל שכבר היום משחק 5,000+ דקות (יותר זמן על המגרש מכל ספורטאי אחר בעולם), ישחק עוד 1,000+ דקות. המשמעויות הן שיהיו שחקנים שבמהלך העונה לא יהיו להם יותר מ-48 שעות התאוששות ממשחק. התאוששות לא פחות חשובה מאימונים. בגילאים מסויימים היא אף חשובה עוד יותר. הזמן המינימלי להתאוששות יעילה הוא 72 שעות. לפי רופאים, פיזיותרפיסטים ומאמני כושר, שחקן שלא מתאושש יותר מ-72 שעות אחרי משחק, לא יהיה כשיר ב-100% למשחק הבא והסיכויים שלו להיפצע גדלים בעשרות אחוזים. לפיפ"א, כאמור, זה לא משנה.

למזלם של השחקנים, הקבוצות שמשלמות להם ואיגוד השחקנים הבינלאומי, מתכננים להילחם נגד התוכניות המזיקות של פיפ"א. לבינתיים. ה-ECA, ארגון הקבוצות האירופאי שמאגד יותר מ-200 קבוצות יחדיו, הודיע ביום שלישי שהחברים בארגון לא ישתתפו במונדיאל קבוצות שפיפ"א מתכננת ל-2021. הארגון טוען שהוא עשוי לשנות את דעות אם פיפ"א תדון עימו על שינוי לוח השנה הבינלאומי. "אנחנו לא מעוניינים להשתתף בתחרות הזו הרגע בגלל לוח שנה צפוף במשחקים" אמר יו"ר ה-ECA והבעלים של יובנטוס, אנדראה אניילי. "עם זאת, אנחנו יותר מנשמח לשבת ולדבר על שינויים לעתיד". פיפ"א, ארגון מושחת שנתמך כלכלית על ידי גופים מפוקפקים וסודיים, לא כל כך שמח לנהל משא ומתן על העתיד. מה שעשוי להוביל לפיצוץ בין כל הגורמים.

יש לציין שכל שינוי שאמור להתבצע יקרה בעוד חמש שנים לפחות - 2024. ועל זה דיברו השבוע ב-ECA. "העדיפות שלנו היא שכל הגופים ידברו בפרטי פרטים על איך לוח השנה של הכדורגל הבינלאומי יעבור אבולוציה אחרי 2024" אמר אניילי. "ההחלטה של פיפ"א לגבי מונדיאל המועדונים ב-2021 היא החלטה שה-ECA לא יכול להסכים. התחלנו עם אופ"א הליך לחזון חדש עבור עתיד תחרויות המועדונים באירופה. זו התחלה של מסע שאנחנו רוצים שכל האחראים על המשחק יהיו מעורבים בו. הסיכון הגדול להפסיד כסף הוא של המועדונים. אנחנו מרכז עולם הכדורגל ואנחנו אלו שחייבים להניע את השינויי". אניילי מדבר על "סופר צ'מפיונס ליג חדשה בשיתוף פעולה עם אופ"א" ו"פחות פגרות בינלאומיות".

אניילי לא פירט מה התוכניות או החזון של ה-ECA וייתכן שאין חזון מגובש עדיין אבל הקווים המנחים הם פחות משחקים במהלך העונה - למועדונים ולנבחרות - כדי שיהיה יותר זמן שיקום לשחקנים ותחרות אירופאית עם המועדונים הגדולים שתהיה "פתוחה לכולם". המטרה: "להפוך את ליגת האלופות לליגה המכניסה ביותר בעולם - יותר מה-NFL". לפי אניילי "יש מגוון אופציות על השולחן" ושיקח "12 עד 18 חודשים לבנות את ההצעה". לפיו: "לשחק באירופה צריך להיות חלק מפיתוח מועדון ולא בסגנון 'זכייה בלוטו' - לשחק בתחרות שנה אחת ואז לחכות להזדמנות הבאה בעוד 10 שנים'". הוא מוסיף שצריך "הרמוניה" בין הליגות ותיאום לגבי משחקים מרכזיים של כל ליגה - כלומר שלא יהיה מנצ'סטר יונייטד נגד ליברפול במקביל לריאל מדריד נגד ברצלונה, למשל ושצריך לצמצם את מספר המשחקים של כל המועדונים לסביבות 40 בכל התחרויות המקומיות. כיום רק בגרמניה משחקים 40 משחקים בליגה ובגביע בעוד שבאנגליה, למשל, יש 52 משחקים (רק בליגה ובגביעים המקומיים).

אנדראה אניילי. רוצה שכל המועדונים ישחקו מקסימום 40 משחקים בארצם, צילום: רויטרס אנדראה אניילי. רוצה שכל המועדונים ישחקו מקסימום 40 משחקים בארצם | צילום: רויטרס אנדראה אניילי. רוצה שכל המועדונים ישחקו מקסימום 40 משחקים בארצם, צילום: רויטרס

הצעה מכלכליסט

ה-ECA כאמור, אישר השבוע שתבוצע רפורמה בליגת האלופות. החל מ-2024 היא תשתנה ללא היכר. והנה הצעה שעשויה להתאים מאוד לכל המעורבים.

קודם כל, הקטנת הליגות המקומיות ל-18 קבוצות, אפילו 16. ביטול משחקי הגומלין בגביעים וביטול טורנירי "גביע הליגה" למיניהם או הפיכתם לטורנירים לקבוצות עד גיל 23, קבוצות B.

דבר שני, פגרת נבחרות אחת - אחרי סוף עונת המועדונים. 7-8 חודשים של כדורגל מועדונים בו יסגרו כל הליגות, גביעי והתחרויות של אירופה ואז חודשיים-שלושה חודשים של כדורגל נבחרות לכל המוקדמות, משחקי הכנה וטורנירים. ככה אפשר לייצר רצף הגיוני וקל למעקב עבור האוהדים, השחקנים ואנשי המקצוע.

דבר שלישי, פורמט חדש לתחרות שיהפוך את ליגת האלופות לסוג של NFL.

פרופ' ליאונרדו שארה, מומחה לפורמטים בספורט, כבר שנים ממליץ על פורמט שעושה הכי הרבה היגיון מבחינה מתמטית (בכל זאת, מדובר במתמטיקאי צ'יליאני בכיר). לפי שארה, צריכים להפסיק לדבר על "בתים" ולהתחיל לדבר על "דירוגים". טורנירים צריכים להתחיל ב"שלב הדירוגים", במודל הזה אפשר לשחק עם 30 קבוצות, 36 קבוצות או 64 קבוצות בטורניר (אם רוצים לחבר את ליגת אירופה עם ליגת האלופות). נאמר, בפורמט 64 יהיו ארבעה דירוגים — יהיה דירוג א' עם 16 קבוצות, דירוג ב' עם 16 קבוצות, דירוג ג' עם 16 קבוצות ודירוג ד' עם 16 קבוצות. כל קבוצה משחקת שמונה משחקים — שניים נגד כל דירוג (אחד בית ואחד בחוץ).

אחרי שמונה מחזורים כל הקבוצות מוצבות בטבלה והקבוצה עם המאזן הטוב ביותר — נקודות, הפרש שערים וכו' — במקום הראשון. היא תתמודד בשמינית הגמר נגד המקום ה־16. הקבוצה במקום השני תתמודד מול המקום ה־15, הקבוצה במקום השלישי נגד המקום ה־14 וכו' (בדומה לפלייאוף ה-NBA). וההמשך גם כן יוכתב על פי הדירוגים (במעיין בראקט). אם מסתכלים על דירוג המועדונים של אופ"א כבסיס לטבלת הדירוגים, אז שלב הבתים, עבור קבוצה כמו ריאל מדריד, ייראה ככה: מנצ'סטר יונייטד (דרג א' - בית), בנפיקה (דרג ב' - חוץ), לאציו (דרג ג' – בית), סטיוואה בוקרשט (דרג ד' - חוץ), פריז סן ז'רמן (דרג א' - חוץ), סביליה (דרג ב' - בית), דינמו קייב (דרג ג' - חוץ) ומכבי תל אביב (דרג ד' - בית).

מהם היתרונות של הפורמט הזה? "הקבוצות צריכות להתאמץ לאורך כל הסיבוב הראשון כי הן צריכות לנצח ובהרבה שערים כדי להבטיח את מיקומן הגבוה", אומר שארה. "בפורמט הזה אפשר לשדר יותר משחקים בטלוויזיה. והכי חשוב, גם אם הקבוצה שלך הפסידה בשני המשחקים הראשונים, עדיין יש על מה לשחק. יהיו גם משחקים גדולים בסיבוב הראשון. לא יהיו 'בתי מוות' או בתים חלשים. הפורמט הזה מעודד כל קבוצה להשיג את הניקוד המקסימלי".

יתרונות נוספים של הפורמט: כל משחק חשוב כי כל משחק משפיע על הדירוג הסופי ועל המשך הדרך בליגת האלופות; ערוצי טלוויזיה בשווקים הגדולים ירצו לשלם יותר עבור משחקים מובטחים בין ברצלונה ובאיירן מינכן, צ'לסי וריאל מדריד, יובנטוס וארסנל. כיום כמעט ואין משחקים בין גדולות בשלב הבתים מלבד "בתי מוות". הבתים, אגב, מסתדרים כמעט תמיד כך שהקבוצות העשירות ביותר מעפילות מכל בית. בנוסף ערוצי הטלוויזיה בשווקים הקטנים יותר ירצו לרכוש את זכויות השידור של טורניר גם כי הסיכוי של מכבי תל אביב או ויקטוריה פלזן לפגוש את ריאל מדריד, ברצלונה או מנצ'סטר יונייטד גדל בעשרות אחוזים. יותר ספונסרים בינלאומיים וספונסרים מקומיים גם כן ירצו לקחת חלק בטורניר כזה.

עם יותר כסף מטורניר אחד עם פורמט שונה, עשוי גם לאפשר לחלק יותר דמי סולידריות לקבוצות קטנות. רגולציות ספורט מתקדמות, שעובדות היטב בארה"ב — תקרת שכר, מס יוקרה וחלוקת הכנסות — צריכות להיות מאומצות על ידי אופ"א וה-ECA ובכך ולאפשר לצמצם את הפערים בין הקבוצות הבכירות בכל מדינה לקבוצות שהן "הלחם והחמאה" בכל ליגה.

אולי אפשר לקיים טורניר כזה מיד אחרי סוף העונות המקומיות - מה שיאפשר לקבוצות להמשיך את העונה האירופאית שלהם עם אותו הסגל שהצליח להביא אותם לאירופה. למשל, מאוגוסט עד מרץ ישחקו את משחקי הליגות. ממוצע סביר של 6 משחקים בחודש לקבוצה. ואז במרץ ואפריל ומאי ישחקו בטורנירים האירופאים. אחרי זה, השחקנים יעברו לרשות הנבחרות. קצת סדר בלוח שנה עמוס הוא הכרחי. עכשיו רק שעסקני הכדורגל המושחתים של פיפ"א יבינו זאת.

תגיות