אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גילי ורמוט לא לבד: הקשר הטבעי בין הקנאביס לספורט צילום: מועדון מכבי ת"א

גילי ורמוט לא לבד: הקשר הטבעי בין הקנאביס לספורט

ורמוט הוא לא הספורטאי הראשון שמשקיע בחברות קנאביס. יש כבר ספורטאים שהרוויחו כסף גדול מהשקעה שלהם בתחום כמו אל הארינגטון, אולם, עבור רבים לא מדובר ביוזמה עסקית אלא בהצלת חייהם, כמו קייל טורלי

28.03.2019, 14:45 | אוריאל דסקל

השבוע פורסם ב"כלכליסט" שהכדורגלן גילי ורמוט ואשתו איריס הקימו חווה לגידול קנאביס. החברה, 'דרך לחיים', מצטרפת לשמונה מגדלות הקנאביס הרפואי בארץ, לאחר שקיבלה מהיק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) רישיון שתילת קנאביס רפואי, המתאים לאסדרה החדשה בתחום החלה החל מה-1 לאפריל 2019. השותף של איריס ורמוט להקמת וניהול החווה הוא שחף אוחנה, ושניהם מחזיקים בחלקים שווים בה (50%-50%). החווה חתמה השבוע על 2 הסכמים עם 2 חברות ציבוריות, יוניבו ותפן.

קראו עוד בכלכליסט

גילי ורמוט. הישראלי הראשון, צילום: גיל נחושתן גילי ורמוט. הישראלי הראשון | צילום: גיל נחושתן גילי ורמוט. הישראלי הראשון, צילום: גיל נחושתן

ככל הידוע, ורמוט הוא הכדורגלן הישראלי הראשון שנכנס לעסקי הקנאביס הרפואי (היו כמה כדורגלנים ישראלים סוחרי סמים אבל זה סיפור אחר) והוא ממש לא הספורטאי היחיד שעושה זאת. נראה שיותר מתמיד השילוב בין ספורטאים למה שהם מכירים כתרופה בריאה טבעי ביותר. הספורטאי משקיע המוצלח ביותר בתחום הקנאביס הרפואי הוא שחקן ה-NBA לשעבר, אל הארינגטון. השחקן שנבחר בדראפט 1998 שיחק באינדיאנה פייסרס, אטלנטה הוקס, גולדן סטייט ווריירס, ניו יורק ניקס ועוד, הרוויח כ-100 מיליון דולר במהלך הקריירה בת 16 השנים שלו.

כיום יש לו אימפריה של קנאביס רפואי בשווי 1 מיליארד דולר והוא מעסיק כ-70 אנשים על פני ארבע מדינות שונות בארה"ב. "בסופו של יום, אני לא עושה את זה בשביל הכסף" הסביר הארינגטון ל"אינדיאנפוליס סטאר". "כסף יגיע ויילך, אני מתמקד בלייצר שירותים ומוצרים לאנשים שצריכים אותם. אם נדאג להם, הכסף יגיע כבר".

הארינגטון הגיע לתחום עם הגישה הזו הרבה בגלל שעבר 14 ניתוחים במהלך הקריירה שלו ושימוש בהרבה מאוד משככי כאבים. כמי שגדל בארה"ב שנות ה-80', שנות המלחמה הגדולה נגד הסמים ותוכנית החינוך DARE, הארינגטון אמר שהוא התרחק מכל סוג של סם והאמין שכל סם ידרדר אותו לסמים קשים. רק כשהתחיל את הקריירה ב-NBA הבין שעשו דהליגימציה לצמח שיכול לסייע לספורטאים הבכירים ביותר לתפקד ברמה הגבוהה מבלי לזהם את עצמם עם תרופות מזיקות לגוף. "כשהגעתי ל-NBA ראיתי שחקנים משתמשים בקנאביס בלילה ואז הורגים אותנו על המגרש ביום שאחרי, אז הבנתי שזה לא יכול להיות כל כך גרוע". למרות שהשימוש הראשון שלו בסם "הפך אותו לפרנואיד" הוא התחיל ללמוד על היתרונות שבצמח בעצמו וכשסבתו ביקרה אותו והוא גילה שעם עישון קנאביס היא מורידה את מספר התרופות שהיא חייבת לצרוך בסיס קבוע - עלה במוחו רעיון. בהשראת סבתו הוא התחיל להשקיע בחברות לקנאביס רפואי ובנה אימפריה של קנאביס רפואי לאכילה. והוא עשה את הכל דרך בן דודו בשביל שב-NBA לא יגלו את ההשקעה שבזמנו היתה לא חוקית לשחקן NBA.

לפי הארינגטון, בשנתיים הקרובות יהיו חייבים לאשר שימוש בקנאביס רפואי לספורטאים. "אם בריאות השחקנים היא בראש מעיינות הליגות והקבוצות, אז הפחתה של שימוש באופיאדים היא הכרחית. מזריקים לספורטאים דברים נוראיים כדי שיוכלו להתחרות בלי כאבים ואז הם יוצאים מהמשחק ואיכות החיים שלהם גרועה. אם קנאביס מאפשר להם לשנות את איכות החיים שלהם אחרי הקריירה ומסייע בהתאוששות והתמודדות עם כאבים, אז חייבים לאשר את זה".

חממת גידול קנאביס, צילום: Pavlina Schultz חממת גידול קנאביס | צילום: Pavlina Schultz חממת גידול קנאביס, צילום: Pavlina Schultz

הארינגטון, כאמור, אינו הספורטאי היחיד שבעד שימוש בקנאביס לסיוע ספורטאים. "הרבה מהחברים שלי נעזרים בקאנביס", הסביר בלייק גריפין, כוכב לוס אנג'לס קליפרס מ־NBA, במגזין "רולינג סטון". "אני חושב שהגיוני לאפשר שימוש בזה במקום משככי הכאבים, שהם הרבה יותר גרועים לגוף וגם ממכרים. זה רק הגיוני". גריפין אמר את הדברים לאחר שלארי סנדרס, שחקן מילווקי באקס שפרש בגלל דיכאונות, הושעה לחמישה משחקים מפני שנמצאו שרידי THC בגופו.

"אני מאמין בקאנביס וביכולות הרפואיות שלו", אמר סנדרס ל"מילווקי ג'ורנל סנטינל". "למדתי את התחום, ואני יודע שמאכילים אותנו בשקרים על הצמח הזה. זה לא כמו סם רגיל שאנשים מתמכרים אליו ויש לו הרבה היבטים שליליים, זה משהו אחר לחלוטין". גריפין וסנדרס הצטרפו לשורה של ספורטאים ומאמנים שסיפרו על היתרונות של הקנאביס. מסטיב קר, מאמן גולדן סטייט ווריירס, דרך ביל וולטון - לשעבר אלוף בבוסטון סלטיקס ופורטלנד טרילבלייזרס - ועד פיט קארול, מאמן סיאטל סיהוקס.

בניגוד לאחרים שאולי לא "שמו את הכסף איפה שהפה שלהם" הארינגטון גם השקיע, כאמור, בחברות קנאביס. אחרים שעשו זאת הם המתאגרף לשעבר מייק טייסון, רוכב האופניים פלויד לאנדיס השקיע בחברת קנאביס מקולורדו (חברה שמכינה רטבים מקנאביס), קליף רובינסון, לשעבר ב-NBA גם השקיע בחברת השקעות שמתמחה בעסקי הקנאביס. אליהם מצטרפים מספר שחקני פוטבול שהשקיעו ופתחו חברות שמתמחות ב-CBD, החומר הפעיל הלא פסיכואקטיבי בקנאביס, שהוכח כחומר שמסייע לאנשים להמודד עם פגיעות ראש של ספורטאים.

וזה עניין קריטי שעשוי להטות את הכף לטובת לגליזציה של קנאביס כתוסף מזון לספורטאים. מחקרים רבים מראים שיש סכנה ברורה ומהותית למוחם של הספורטאים המקצוענים בימנו. מכות בראש אינן רק נחלת הפוטבול ומחקר של מנתח עמוד השדרה, מייק האטון הראה שהסיכויים של ספורטאי מקצועי לסבול מבעיות ניורולוגיות גבוה פי 8.5 מהאיש הרגיל. אם קנאביס מוכח כגורם שמסייע לטיפול בנזקים שנוצרים ממכות בראש, אז זה יהיה לא מוסרי לאסור על ספורטאים להשתמש בו במהלך הקריירה. האיסור הזה עשוי לגרום למותם של ספורטאים - פשוט כך.

קייל טורלי, ששיחק 10 שנים כאופנסיב ליינמן ב-NFL, סיפר שסבל מיותר מ-100 זעזועי מוח קטנים וגדולים בקריירה שלו. הוא סיפר בראיון לספורטס אילוסטרייטד שהצמח הציל את חייו. "לא הייתי היום ללא הקנאביס" אמר טורלי, שסבל מהתמכרות לאופיאדים, מחשבות אלימות, דיכאונות ואובססיה עם מחשבות על התאבדות. "הקנאביס הציל את חיי. אם לא הייתי מתחיל לצרוך את הצמח, לא היתה לי משפחה, ילדים, בית - כל מה שיש לי עכשיו זה בזכות הקנאביס".

טורלי הקים את ה-GCC, שזה Gridiron Cannabis Coalition ומטרתו לסייע לספורטאים, ובעיקר לשחקני פוטבול לשעבר, להיעזר בקנאביס ולהפוך את הצמח לתרופה לגיטימית לפגיעות ניורולוגיות ופציעות ספורט. "חייבים לשחרר את הצמח הזה" אמר טורלי. "יש שחקני פוטבול שמתאבדים בגלל הפגיעות ראש שלהם. חייבים לעצור את זה".

החיבור בין ספורטאים לקנאביס אולי בהתחלה לא נראה טבעי, אבל ככל שלומדים יותר על האתגרים הרפואיים והנפשיים שעומדים בפניהם, מבינים יותר ויותר עד כמה הקשר הזה טבעי.

תגיות