אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יורש העצר של סעודיה ישפץ את ריאד ב־23 מיליארד דולר צילום: בלומברג

יורש העצר של סעודיה ישפץ את ריאד ב־23 מיליארד דולר

אחרי שנעלם למשך 3 שבועות, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הופיע בהצגת תוכנית שאפתנית שנועדה לייפות את עיר הבירה וליצור 70 אלף מקומות עבודה. במקביל החלה מחאה עממית מקוונת, שהפכה בלחץ השלטון למפגן תמיכה בו

28.03.2019, 16:44 | דורון פסקין

היעלמות מסתורית, השקת תוכנית חדשה שנועדה לייפות את פני הבירה ריאד ומחאה ברשתות החברתיות — כל האירועים הללו התרחשו השבוע בסעודיה, ובמרכזם יורש העצר מוחמד בן סלמאן ואביו המלך.

קראו עוד בכלכליסט

ריאד, בירת סעודיה. העבודות יחלו בקיץ הקרוב, צילום: בלומברג ריאד, בירת סעודיה. העבודות יחלו בקיץ הקרוב | צילום: בלומברג ריאד, בירת סעודיה. העבודות יחלו בקיץ הקרוב, צילום: בלומברג

מאז חזר הנסיך מוחמד בן סלמאן מסיורו המתוקשר היטב באסיה ומינה את אחיו לסגנו במשרד ההגנה בשלהי פברואר, הוא לא נראה בציבור למשך כשלושה שבועות. בן סלמאן לא הגיע לשתי ישיבות ממשלה רצופות ולא נראה בקבלות פנים שערך אביו המלך לבכירים שהגיעו לממלכה, דוגמת שר החוץ הרוסי או ראש ממשלת לבנון. התקשורת הרשמית שבדרך כלל מסקרת בקפידה את פעילותו של האיש החזק בממלכה נמנעה מלעשות זאת. במקביל, פירסם עיתון "הטלגרף" הבריטי ידיעות על מתיחות גוברת בין המלך לבנו. לשיא הגיעו הדברים בדיווח ולפיו המלך סלמאן הורה על קיצוץ חלק מסמכויותיו הנרחבות של בנו בתחום הצבאי והכלכלי.

אפקט חשוקג'י דועך

הדעה הרווחת היא שהמלך ובנו מתואמים, גם אם ישנם חילוקי דעות כאלה ואחרים. הדיווחים בטלגרף מוסברים כניסיון של הצמרת הסעודית לאותת למערב כי מי ששולט בעניינים הוא המלך ולא הנסיך. כל זאת לאור תחושת החמיצות במערב בנושא חלקו של בן סלמאן בחיסולו של העיתונאי הגולה ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול באוקטובר שעבר. מי שרצה לקבל הוכחה כי מעמדו של בן סלמאן יציב אצל אביו, קיבל תשובה כשהמלך הקשיש הורה לקרוא לדרך מרכזית בבירה ריאד על שמו של יורש העצר. בסעודיה מפרשים החלטה זו כאיתות, שמבחינת המלך בנו נשאר ולהרבה שנים וכל מי שמפנטז בממלכה ומחוצה לה על מצב אחר צפוי להתאכזב.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. לא רב עם האב , צילום: אי פי איי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. לא רב עם האב | צילום: אי פי איי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. לא רב עם האב , צילום: אי פי איי

הנסיך בן סלמאן בחר לחזור לעין הציבור עם הצגת מגה פרויקטים בשווי כולל של 23 מיליארד דולר, שיבוצעו בבירה ריאד ונועדו לשפר את רמת ואיכות החיים של התושבים. בעתיד צפויים פרויקטים כאלה להיות מיושמים בשאר עריה המרכזיות של סעודיה. הפרויקטים בריאד כוללים את פארק המלך סלמאן במרכז הבירה שיכלול בין השאר מוזיאונים, גלריות, בית אופרה, תיאטרון ועוד שאר אטרקציות בתחום האמנות. כמו כן יוקמו בבירה בתי מלון ומתחמי בילוי חדשים בשדרת הספורט שנועדה לעודד את הציבור בריאד לעסוק בפעילות גופנית, כולל הקצאת מסלולי הליכה, ריצה ורכיבת אופניים. נדבך שלישי בתוכנית השאפתנית לחידוש פניה של הבירה הסעודית הוא ריאד הירוקה — פרויקט שנועד לשפר את איכות החיים בעיר ולהוריד בה את הטמפרטורה באמצעות הגדלת השטחים הירוקים, בין השאר על ידי נטיעת לא פחות מ־7.5 מיליון עצים.

עוד מיזם הכלול בתוכנית הוא אמנות ריאד — שאותו הגדירו השלטונות בסעודיה כהשקעה הגדולה ביותר בעולם באמנות במרחב הציבורי. הרעיון הוא להקים לפחות אלף מוזיאונים ומתחמי אמנות בהם יוצגו עבודות של אמנים מסעודיה ומחו"ל. בן סלמאן הבטיח בעת הצגת הפרויקטים כי העבודות יחלו במחצית השנייה של השנה הנוכחית ובסופו של דבר ייצרו כ־70 אלף מקומות תעסוקה.

השראה מאלג'יריה

אבל יש גם חדשות פחות טובות עבור בן סלמאן. ביום שישי האחרון הצליחה מחאה ברשת כנגד השלטון לעורר תהודה רבה יותר מהצפוי. תנועת ה־22 במרץ החלה להופיע לפני שבועות אחדים בטוויטר. לא ברור מי עמד אחרי היוזמה, שהחלה עם קליפ שפורסם על ידי פעיל אופוזיציה לא מוכר. הרעיון למחאה ב־22 במרץ התקבל בהשראת המחאה העממית באלג'יריה כנגד כהונה נוספת של הנשיא המכהן עבדאלעזיז בוטפליקה.

מי שדווקא עורר את השיח היו תומכי המשטר שקראו לסעודים להתעלם מהקמפיין השלילי וטענו כי הוא מוכוון על ידי המודיעין הקטארי והטורקי. ביום שישי עצמו לא נראו מחאות במסגדי ערב הסעודית. לפי חלק מהדיווחים הבלתי מאומתים זו היתה תוצאה של הגברת האבטחה סביבם. ברשתות החברתיות מחאת ה־22 במרץ הפכה בסופו של דבר למפגן תמיכה בשלטון הסעודי ובייחוד הצהרת אמונים מחודשת ליורש העצר בן סלמאן.

גרושתו של המלך נענשה בקנס של 2.2 מיליון דולר על הפרת חוקי הבורסה הסעודית

הפרויקטים בריאד לא היו החדשות הטובות היחידות הקשורות במשק הסעודי. בשבוע שעבר שודרגה רשמית סעודיה למעמד של שוק מתפתח עם צירוף הבורסה שלה למדד FTSE Russell Emerging Markets Index.

צעד זה אמור להזרים בשנים הקרובות לבורסה הסעודית, שהיא הגדולה ביותר בעולם הערבי, מיליארדי דולרים מצד משקיעים זרים. במאי הקרוב צפוי השוק הסעודי להיכלל גם במדד היוקרתי MSCI Emerging Markets Index. בסעודיה היה חשש מסוים כי צירופה למדדים הבינלאומיים הללו יעוכב בגלל חיסולו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י והסערה שהדבר גרם במערב. המניות בתדאול (הבורסה הסעודית) הגיבו בירידה לאחר היוודע פרשת החיסול אך מאז תחילת השנה התאוששו במידה ניכרת והיא נמצאת כיום ברמתה הגבוהה מזה ארבע שנים.

בטרם צורפה סעודיה למדד השווקים המתפתחים היא ביצעה צעד חסר תקדים שנועד להציג את מאמציה למלחמה בשחיתות במסחר בבורסה. הרשויות פרסמו רשימה של משקיעים שנמצאו כמי שהיו מעורבים במסחר שהפר תקנות ובהשגת רווחים שלא כחוק. על כל אחד מהם הוטלו קנסות גבוהים. בין היתר נכללה ברשימה גרושתו של המלך סלמאן ואם בנו סעוד, שרה פייסל דידאן, שנקנסה ב־2.2 מיליון דולר.

רשימת המורשעים והשקיפות שהיא ייצגה זכתה לשבחים מהתקשורת בסעודיה וכן מהציבור. בן סלמאן כבר הוכיח את רצינותו בנושא בסוף 2017 כשעצר בכירים בחשד לשחיתות ושלח אותם למעצר במלון ריץ קרלטון בריאד. הדמות הבולטת בין העצורים, הטייקון אל־ווליד בן טלאל, גיבה בשבוע שעבר בראיון טלוויזיוני נדיר את מי שהורה על מעצרו. בן טלאל, שנתון תחת מגבלות מצד השלטונות וככל הנראה אינו יכול לעזוב את הממלכה, הדגיש כי אין לו שאיפות פוליטיות.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת, www.concordmena.com

תגיות