אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאן השכר ב־S&P 500: מנכ"ל וולט דיסני עם זינוק של 80% צילום: גטי אימג'ס

שיאן השכר ב־S&P 500: מנכ"ל וולט דיסני עם זינוק של 80%

שליש מהחברות במדד שפירסמו עד כה את התוצאות העלו את שכר הבכירים ב־2018. במקביל, שליש מהחברות דיווחו על תשואה שלילית של 10% ומעלה לבעלי המניות. מהשדרוג המשמעותי ביותר נהנה מנכ"ל דיסני, אבל ב־2019 הוא כבר יקבל פחות

28.03.2019, 09:44 | ליטל סמט
חבילת התגמולים של מנכ"ל ענקית התעופה בואינג עמדה בשנה שעברה על 23.4 מיליון דולר, זאת בזכות הצמיחה וביצועי השיא שהשיג בחברה. כל זאת כמובן לפני ההתרסקות של מטוס ה־737 מקס 8 של חברת אתיופיאן איירליינס, השנייה של הדגם בתוך חמישה חודשים, שהכניסה את החברה למשבר והובילה לצניחה במחיר המניה.

קראו עוד בכלכליסט

על פי מסמכים שהגישה בואינג לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) החודש, חבילת התגמולים של המנכ"ל דניס מוילנברג ל־2018 כוללת שכר בסיס של 1.7 מיליון דולר ובונוס של 13 מיליון דולר. מדובר בזינוק של 27% לעומת שכרו שנה קודם לכן.

שיאני השכר ב־ S&P 500, צילומים: רויטרס, בלומברג, אי.אף.פי שיאני השכר ב־ S&P 500 | צילומים: רויטרס, בלומברג, אי.אף.פי שיאני השכר ב־ S&P 500, צילומים: רויטרס, בלומברג, אי.אף.פי

השכר החציוני טיפס

 

מוילנברג לא לבד. לפי בדיקה שערך "הוול סטריט ג'ורנל", השכר החציוני השנתי של 132 מנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 טיפס בשנה שעברה ל־12.4 מיליון דולר לעומת 11.7 מיליון דולר עבור אותה קבוצה ב־2017. העליות הללו בשכר נזקפות לזכות רווחים יציבים בחברות ותשואות גבוהות בשוק המניות במהלך מרבית השנה החולפת. בשורה התחתונה, מדובר בשכר חציוני של יותר ממיליון דולר בחודש.

ההאטה מעבר לפינה

להערכתו של רובין פרקונה, מייסד חברת הייעוץ פריינט אדווייזרס המתמחה בשכר לבכירים, הכלכלה החזקה בשילוב עם החשש להאטה היא שעודדה את הדירקטוריונים להעלות את השכר ב־2018. "השווקים היו במצב טוב, החברות היו במצב טוב והכלכלה החזיקה מעמד", אמר בראיון לעיתון. "לתחושתי, הם יודעים שעכשיו הכל טוב והם יכולים להצדיק את ההעלאות בכך שהן קשורות לביצועים, והם גם יודעים שהם ייאלצו להוריד את השכר כשהשגשוג יחלוף".

אם תימשך מגמת השכר הזו גם בשאר החברות הנסחרות במדד, 2018 תהיה השנה השלישית ברציפות שבה נרשם שיא בשכר הבכירים, זאת כשביצועי המניות משתרכים מאחורי חבילת התגמולים של המנכ"לים. לפי הוול סטריט ג'ורנל, התשואה החציונית לבעלי המניות ב־132 החברות שנבדקו עמדה על 2.9%, כאשר שליש מהחברות דיווחו על תשואה שלילית של 10% ויותר.

רוברט איגר, שעומד בראש וולט דיסני, הוא המנכ"ל השיאן, לפחות בקרב החברות שחשפו בינתיים את שכר הבכירים. זאת לאחר שהרוויח בשנה שעברה 66 מיליון דולר, זינוק של 80% מ־36 מיליון דולר שנה קודם לכן. עם זאת, בחודשים האחרונים הורידה דיסני פעמיים את השכר העתידי של איגר.

מרוויחים גדולים נוספים הם ריצ'רד הנדלר מנכ"ל ג'פריס פייננשל גרופ, שהשכר שלו יותר מהוכפל ל־44.7 מיליון דולר, וסטיבן מקמילן מנכ"ל יצרנית הציוד הרפואי הולוג'יק, שהשתכר 42 מיליון דולר, כמעט פי ארבעה לעומת שנה קודם לכן. בעוד בדיסני ובהולוג'יק ההחזרים לבעלי המניות עמדו על 20% ו־12%, בהתאמה, הנדלר מג'פריס נהנה מהעלאה בשכר על אף החזר שלילי של 15%.

דובר של דיסני מסר כי החברה דיווחה על תוצאות פיננסיות חזקות ב־2018 ובמהלך העשור כולו. עוד הוסיף, כי השכר של איגר תלוי ברובו בביצועים וכי עלה בשל מענק מניות מיוחד שהיה קשור להארכת החוזה שעליה חתם בדצמבר 2017. על פי ההודעה של ג'פריס, חבילת התגמולים של הנדלר כללה שכר של 18.7 מיליון דולר עבור 2018, כש־26 מיליון דולר במניות יהיו זמינים עבורו רק בעתיד, וגם זאת אם יעמוד ביעדי ביצועים. בהולוג'יק הסבירו כי המנכ"ל קיבל בונוס במניות בשווי 30 מיליון דולר, שאותו יוכל לממש רק בעוד 3־4 שנים, וזאת מכיוון שקיבל הצעת עבודה ממתחרה גדולה.

על אף ההסברים, לא כולם מרוצים מהעלאות השכר הללו. ארגון בולט היוצא נגד השיטה הוא As You Sow מקליפורניה, שפועל לקידום אחריות חברתית בקרב התאגידים. על פי בדיקה שערך המלכ"ר, המנכ"ל הממוצע של חברה הנסחרת במדד S&P 500 מרוויח פי 361 מהשכר החציוני של העובדים.

בארגון ערכו רשימה של 100 המנכ"לים שלטענתם מרוויחים את השכר המופרז ביותר, זאת בהתבסס על השוואה בין חבילת התגמולים שלהם וההחזר לבעלי המניות. יש לציין, כי בניגוד לרשימה של הוול סטריט ג'ורנל, הדירוג שלהם מבוסס על נתוני השכר עבור 2017.

רוברט אייגר מנכ"ל דיסני - קיבל תגמול של 66 מיליון דולר ב-2018, צילום: גטי אימג רוברט אייגר מנכ"ל דיסני - קיבל תגמול של 66 מיליון דולר ב-2018 | צילום: גטי אימג'ס רוברט אייגר מנכ"ל דיסני - קיבל תגמול של 66 מיליון דולר ב-2018, צילום: גטי אימג

בראש הרשימה הזו דורג רונלד קלארק מ־FleetCor Technologies ואחריו מארק הרד מאורקל והוק טאן מברודקום. קלארק הרוויח יותר מ־52 מיליון דולר בשנה שעברה, בעוד השכר החציוני של העובדים בחברה עמד על 34,700 דולר. באורקל, המנכ"ל הרד הרוויח 81.5 מיליון דולר לעומת שכר חציוני של כ־90 אלף דולר בחברה.

"העלייה יוצאת הדופן בשכר המנכ"לים תורמת להרחבת האי־שיוויון בשכר בארה"ב", הגיב בחודש שעבר ל"פייננשל טיימס" רוברט רייך, לשעבר שר העבודה בממשל קלינטון שעובד עם המלכ"ר. "בעלי המניות יכולים וצריכים לפעול נגד זה", ציין.

בארגון טוענים כי נציגי חברות הקרנות היושבים בדירקטוריוני החברות משמשים חותמת גומי לאישור חבילות השכר המופרזות. מבדיקה נוספת שערכו עולה כי חברות הקרנות, בהן פידליטי אינווסטמנטס ובלאקרוק, התנגדו למספר מועט בלבד מתוך 100 חבילות השכר הגדולות ביותר בשנה שעברה.

לא כולם נהנו מהתוספת

 

ואולם לא חייבים להיות במדד S&P 500 כדי ליהנות משכר נאה. כך למשל, ניקש ארורה, מנכ"ל חברת הסייבר פאלו אלטו, קיבל חבילת תגמולים בהיקף של 125 מיליון דולר, רובו במניות ובאופציות, חלקן לתקופה של שבע שנים תחת תנאים שונים. דובר החברה מסר כי חלק מהתגמולים במניות שקיבל ארורה קשורים בהשקעות האישיות שביצע במניות החברה.

בה בעת, הבדיקה שערך הוול סטריט ג'ורנל מצאה כי לא כל המנכ"לים נהנו מתוספת שכר. למעשה, 47 מתוכם, המייצגים כשליש מהמנכ"לים שנבדקו, חוו דווקא ירידה, כשאצל 22 מהם היא עמדה על יותר מ־10%.

כך למשל, טאן מחברת ברודקום, שהיה כאמור אחד השיאנים בשנת 2017, אז הגיעה חבילת השכר שלו ל־103 מיליון דולר, נאלץ בשנה שעברה להסתפק ב־5 מיליון דולר. מניית ברודקום איבדה באותה שנה 12.9%.

תגיות