אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חור שחור בקו"ח: המרמה וההרשעה של תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי צילום: עמית שעל

חור שחור בקו"ח: המרמה וההרשעה של תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי

מאיש אמונו של נתי סיידוף נשלל בעבר ל־9 שנים רישיונו כעורך דין לאחר שהשמיט פרטים על משפט פלילי שהתנהל נגדו, והורשע בהליך משמעתי. בית המשפט העליון קבע כי כהן “לא הבין את הפסול במעשיו"

31.03.2019, 15:57 | ענת רואה

עו"ד תמיר כהן, שהוצנח באוגוסט 2018 לתפקיד יו"ר שיכון ובינוי מטעמו של בעל השליטה החדש נתי סיידוף, כמעט ואינו מוכר לציבור. כהן מתגורר כבר שנים רבות בארה"ב עסק בנדל”ן ושימש שם כמנהל הפיתוח העסקי של סיידוף. הקשר של כהן עם איש העסקים האמריקאי התהדק בשנים האחרונות, וכפי שנחשף ב”כלכליסט”, כשסיידוף היה זקוק לפני שנה לשותף ישראלי כדי לקבל היתר שליטה בבזק, הוא ייעד לתפקיד את כהן.

קראו עוד בכלכליסט

כעת מתבררים פרטים מטרידים על נסיבות עזיבתו של כהן את ישראל בתחילת שנות ה־2000, לאחר שהסתבך בישראל בכתב אישום ובסילוק מלשכת עורכי הדין למשך כעשור. מהרשעה פלילית הצליח לבסוף כהן לחלץ את עצמו לאחר שערעור שהגיש על הרשעתו התקבל, והוא זוכה מחמת הספק בבית המשפט המחוזי. ההליך המשמעתי לעומת זאת הגיע לאחר ערעורים לבית המשפט העליון, אשר קבע כי כהן “לא הבין את הפסול שבמעשיו”, ומנע ממנו כמעט עשור לקבל רישיון לעריכת דין.

ב־1998 ערך כהן מסע קניות במשך יומיים אשר כלל 22 רכישות שונות בהיקף של 7,500 שקל באמצעות כרטיס אשראי של תושב ארה”ב פלסטיני לשעבר, אותו קיבל מאדם אחר. מסע הקניות הוליד חקירת משטרה לאחר שמוכרת בזארה חשדה בכהן. בחקירה סיפר כהן כי קיבל את הכרטיס כעירבון להלוואה של 5,300 שקל שנתן, ומשזו לא נפרעה, קיבל אישור לעשות שימוש בכרטיס כדי להחזיר לעצמו את ההלוואה ואף הוסיף עליה את "הרווח שלו". השופט יחזקאל ברקלי מבית משפט השלום בירושלים הרשיע את כהן בביצוע עבירת הונאה בכרטיס חיוב, קבלת דבר במרמה וזיוף.

מימין: תמיר כהן ונתי סיידוף. הקשר העסקי והחברי הוביל למינוי כיו”ר שיכון ובינוי, צילומים: עמית שעל , אוראל כהן מימין: תמיר כהן ונתי סיידוף. הקשר העסקי והחברי הוביל למינוי כיו”ר שיכון ובינוי | צילומים: עמית שעל , אוראל כהן מימין: תמיר כהן ונתי סיידוף. הקשר העסקי והחברי הוביל למינוי כיו”ר שיכון ובינוי, צילומים: עמית שעל , אוראל כהן

במקביל לניהול ההליך המשפטי, ב־1999, הגיש כהן בקשה להירשם כמתמחה בעריכת דין ושנה מאוחר יותר הגיש בקשה לקבל רישיון עריכת דין. שתי הבקשות הללו היו כרוכות בחתימה על תצהיר בו נדרש המועמד להצהיר שאין לו עבר פלילי ושלא הוגש נגדו כתב אישום מעולם. כהן החליט להסתיר את ההליך הפלילי. בתצהיר הראשון השמיט את העובדה שלא הוגש נגדו מעולם כתב אישום ושלא מתנהלת נגדו חקירה במשטרה.

מהתצהיר השני הושמט רק סעיף כתב האישום (חקירת המשטרה כבר הסתיימה אז). התצהיר השני נחתם על ידי כהן שבועות בודדים לפני שבית המשפט הרשיע אותו בשלוש עבירות.

עשה גרסה מקוצרת לטופס

בתחילה ההסתרה עברה בשלום. מי שבדק את הטפסים לא הבחין שכהן הגיש גרסה "מקוצרת". במאי 2000, ימים לאחר ההרשעה, זכה כהן לרישיון עריכת הדין. במקביל, השופט ברקלי שלח עותק מההרשעה ללשכת עורכי הדין וזו הגיבה בחומרה: חברותו של כהן בוטלה והוא הורחק ל־10 שנים. מדובר בעונש מהחמורים ביותר שגוזר בית הדין המשמעתי.

כהן שהיה מיוצג בידי עו"ד ראובן בר חיים הגיש ערעור על ההרשעה הפלילית לבית המשפט המחוזי וערעור על ההשעיה לבית המשפט העליון.

בהליך במחוזי נחל כהן הצלחה כשההרכב זיכה אותו מחמת הספק. בעליון בו התברר ערעורו של כהן על סילוקו מלשכת עורכי הדין אישרו את הרחקתו מלשכת עורכי הדין לתקופה של 9 שנים, לאחר שזכה לקיצור סמלי - העונש המקורי עמד על 10 שנים. כהן טען שם כי מאחר שזוכה מההליך הפלילי, הרי שיש לבטל את העונש המשמעתי. שופטי ההרכב בראשות מרים נאור קבעו שכהן "לא הבין את הפסול שבמעשיו" והבהירו לו שההשעיה אינה בשל ההליך הפלילי אלא בגלל המרמה בתצהיר. ב־2009 ולאחר ש־9 שנות ההרחקה חלפו, התקבל כהן כעו”ד והוא נחשב פעיל עד היום.

הקשר עם סיידוף מתהדק

תמיר כהן (47) גדל בירושלים שירת בצה”ל כקצין בגולני, ולמד משפטים במכללת רמת גן. בעשרים השנים האחרונות הוא מתגורר עם משפחתו בסיליקון ואלי בקליפורניה. הוא החל את פעילותו בתחום הנדל”ן באזור פלורידה - רכישת דירות, השבחתן ואז מכירה שלהן.

במקביל התרועע עם אנשי עסקים יהודיים בלוס אנג’לס שם נולדה ההיכרות שלו עם איש העסקים נתי סיידוף.

לפני 8 שנים סיידוף וכהן החלו לעבוד יחד בעסקאות קטנות יחסית. עם הזמן, כהן הפך לאיש אמונו, ולמי שמנהל את מגעיו העסקיים בארץ. סיידוף שחיפש אז השקעה בישראל, יצא מצולק משלוש עסקאות שהתמודד עליהן ללא הצלחה: כלכלית ירושלים, אפריקה ישראל שנרכשה על ידי מוטי בן־משה, והמו”מ על בזק ממנו יצא רגע לפני סגירה. אז הגיעה ההזדמנות בשיכון ובינוי, שאחרי חתימתה מונה כהן כיו”ר החברה.

מטעמו של כהן נמסר: "עובדות ההליך הפלילי אינן רלבנטיות לאחר הזיכוי מהליך זה אשר מאיין לחלוטין את כל פסה"ד המרשיע. מר כהן זכאי מכל הליך עבירה פלילית ובית המשפט מצא כי אין דופי פלילי במעשיו. באשר להליך המשמעתי מלפני 20 שנה, זה נערך כאשר מר כהן לא התגורר בארץ ובכל מקרה העונש המשמעתי פקע".

השתתפה בהכנת הכתבה דיאנה בחור ניר

תגיות