אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתכנתי סין מוחים: החברות מעבידות אותנו עד אפיסת כוחות צילום: שאטרסטוק

דו"ח טכנולוגי

מתכנתי סין מוחים: החברות מעבידות אותנו עד אפיסת כוחות

מתכנת סיני הצית בגיטהאב מחאה נגד שעות העבודה המטורפות במגזר ההייטק המקומי; הפרלמנט בדרום קוריאה דן בהצעה לחייב רישום של מצלמות ריגול בגלל מגיפה של פגיעה בפרטיות; ומי היזם הסיני שהעז ללכלך על ג‘ק מא

01.04.2019, 13:23 | אופיר דור, בייג'ינג
גם המפתחים הסינים רוצים חיים

בימים כתיקונם, משמש אתר משאבי המפתחים גיטהאב לאחסון קוד תוכנה; בסין התגלה לו שימוש חדש ומפתיע: מרד בתרבות העבודה בהייטק המקומי. פרויקט גיטהאב שפתח לאחרונה תוכניתן סיני אלמוני צבר יותר מ-128 אלף כוכבים, המקבילה ללייקים; הוא נקרא 996icu על שם פרקטיקת העבודה האכזרית 996 המקובלת בחברות האינטרנט הסיניות, וכוללת עבודה מ-9 בבוקר עד 9 בערב, שישה ימים בשבוע. התוכניתן האלמוני צירף תקציר של חוקי העבודה הסינים לפיהם יום עבודה נמשך שמונה שעות. מעבר אליהן מותרת שעה נוספת אחד ביום באופן קבוע או עד שלוש שעות נוספות ביום בנסיבות מיוחדות ובכל מקרה לא יותר מ-36 שעות נוספות בחודש.

מתי היום נגמר? מתי שהבוס אמר, צילום: שאטרסטוק מתי היום נגמר? מתי שהבוס אמר | צילום: שאטרסטוק מתי היום נגמר? מתי שהבוס אמר, צילום: שאטרסטוק

”עבודה לפי 996 משמעותה 60 שעות עבודה בשבוע לפחות“, כתב יוצר המחאה. ”עובדים המועסקים לפי 996 ראויים לתשלום של פי 2.275 ממשכורת הבסיס שלה. למרבה הצער, לעיתים נדירות הם מקבלים תשלום שעות נוספות. אם תמשיכו לסבול את שיטת העבודה 996, אתם מסכנים את בריאותכם ועלולים להגיע לטיפול נמרץ“. הטקסט מסתיים במשפט ”חיי המפתחים חשובים“.

התוכן שהופץ ברחבי הרשת הסינית זכה לתגובות אוהדות מתוכניתנים רבים שדיווחו על נזקים שנגרמו להן בשל שעות העבודה. ”חברות האינטרנט הסיניות לא מתייחסות אלינו התוכניתנים כמו בני אדם“, היתה אחת התגובות. ”אני מקנא בכם שאתם עובדים לפי 996, בגלל שמצבי אפילו גרוע יותר - אני עובד 896“, כתב מגיב אחר.

משתמש נוסף פתח סקר בו ביקש מהמשתמשים לדרג את החברות הגרועות ביותר מבחינת שעות העבודה. במקום הראשון דורגה ענקית המסחר באינטרנט JD.com ובמקום השלישי יריבתה עליבאבא. נמוך יותר דורגו וואווי ושיאומי. סקר שנערך ב-2016 מצא כי שעת סיום העבודה הממוצעת ב-JD.com היא 23:16, בטנסנט 22:50 בלילה ובחברת הנסיעות דידי צ‘ושינג ”רק“ על 21:24. בבייטדאנס, מפתחת אפליקציית הסרטונים הקצרים טיק-טוק, העובדים מקבלים ”הנחה“ ונדרשים לעבוד בימי שבת רק כל סוף שבוע שני. לפי נתון אחר שפורסם בסין, כתוצאה מהשחיקה המהירה, תוכניתן סיני נשאר לעבוד באותה חברה במשך 2.6 שנים בממוצע לעומת 3.65 שנים בעמק הסיליקון.

התנאים בסין קשים במיוחד, צילום: שאטרסטוק התנאים בסין קשים במיוחד | צילום: שאטרסטוק התנאים בסין קשים במיוחד, צילום: שאטרסטוק

אף ששיטת העבודה 996, הסותרת לכאורה את חוקי העבודה הסינים, זכתה לפרסום נרחב, הרשויות לא ממש עשו נגדה משהו עד היום. מקרה מתוקשר אחד התרחש בתחילת השנה כאשר מנכ“ל חברת המסחר האלקטרוני Youzan התגאה בחשבון הוויצ‘ט שלו בחדשות על כך שהחברה אימצה את 996. ”זו תהיה החלטה טובה כשנסתכל עליה בעוד כמה שנים“, כתב המנכ“ל באי יה. רשויות התעסוקה בעיר האנגג‘ואו, בה ממוקמת החברה, אכן קפצו לבדוק את העניין החוקי אך באופן תמוה טענו כי לאחר חקירה לא מצאו ראיות לכך שאומצה שיטת 996 בחברה.

גיטהאב היא פלטפורמה למפתחים ולכן הגיוני להתחיל בה מחאת תוכניתנים אבל ייתכן שיש עוד סיבה שהיא נבחרה. לאחר שבעבר נחסמה ונפתחה מחדש, גיטהאב היא כיום ככל הנראה רשת התקשורת היחידה מהמערב שאינה חסומה ברשת הסינית או מצונזרת היטב. בעבר היו מקרים בהם הרשויות הסיניות פנו לגיטהאב בבקשה להסיר תכנים, אך עדיין הפלטפורמה נותרה כלי בו אפשר לקיים דיונים פוליטיים החסומים במקומות אחרים. לא בטוח שמחאת 996 תוביל לשינויים כלשהם בשעות העבודה, אבל יש סיכוי שהיא תגרום לרשויות הסיניות לחפש דרך חדשה לשלוט במה שקורה בגיטהאב, כי בסין גם קריאה לשיפור תנאי העבודה היא עניין פוליטי רגיש.

מצלמות ריגול כנשק להמונים

סרטונים שצולמו במצלמות ריגול נסתרות ומתעדים נשים או בני זוג במצבים אינטימיים הפכו למכת מדינה בדרום קוריאה; יש מי שמאשימים את האיסור על הפקה והפצה של פורנוגרפיה במדינה או את חיבור האינטרנט הסופר-מהיר של השנים האחרונות; תהיה אשר תהיה הסיבה - המצב מבחינת קוריאנים ובמיוחד קוריאניות - בלתי נסבל.

בחודש שעבר נחשפו סרטונים שתיעדו בסתר 1,600 אורחים בבתי מלון ברחבי קוריאה והועלו לרשת. הצילומים בוצעו בעזרת מצלמות עם עדשה של עד 1 מ“מ שהוסתרו במייבשי שיער, ממירי טלוויזיה ושקעים בקיר. שבוע לפני כן נחשף כוכב פופ מקומי שהפיץ סרטונים אינטימיים ללא הסכמת בנות הזוג שלו. מעבר לסיפורים המתוקשרים יש עוד אלפי מקרים יומיומיים של צילום נשים בשירותים ציבוריים ובני זוג לשעבר שהפיצו סרטונים אינטימיים של בנות זוגם כנקמה. המצב כל כך גרוע עד ששוטרות קוריאניות מבצעות ביקורות שיקרתיות בשירותים ציבוריים כדי לבדוק האם לא הוסתרו בהם מצלמות.

המצלמות הזעירות מאיימות על קוריאה, צילום: Pinterest המצלמות הזעירות מאיימות על קוריאה | צילום: Pinterest המצלמות הזעירות מאיימות על קוריאה, צילום: Pinterest

הצעת חוק שנידונה בימים אלו בפרלמנט הקוריאני מבקשת לחייב את כל בעלי מצלמות הריגול להירשם במאגר ממשלתי, כך שבמקרה ואלו יתגלו במקום אסור ניתן יהיה לזהות את העבריין בקלות. מבקרי ההצעה טוענים כי למצלמות ריגול יש גם שימושים חיוביים למשל פיקוח על התעללות בילדים או אלימות במשטרה. בכל מקרה, מוסיפים מתנגדי החוק, רוב הצילומים הנסתרים נעשים בעזרת הסמארטפון.

יש המצאות וטכנולוגיות שלא בדיוק תורמות לרווחת המין האנושי ונראה שמצלמות ריגול זערוריות הן אחת כזו, כאשר השימושים השימושים שיש למצלמות עם עדשה של 1 מ"מ עולים בהרבה על השימושים החיוביים בהן. לראייתי, מדובר בהצעת חוק מצוינת שיכולה לעזור במידה מסוימת להתמודד עם התופעה. הבקשה להירשם היה ממש מינימום הכרחי בנוגע למה שהתגלה בקוריאה כבר ככלי נשק מזיק למדי. אם כבר אפשר אפילו לשקול לאסור לגמרי על מכירת מצלמות כאלה. נראה לי שהאנושות לא תפסיד יותר מידי.

קצרצרים

1. מייסד ויו“ר עליבאבא ג‘ק מא הוא אחד הדמויות הכי הנערצות בסין. עד כמה? ובכן, יש אפילו מי שבנו מקדש לכבודו. אבל לא כולם ממהרים להשתטח: ”אני עדיין חושב שיש לו בעיית יושרה“, תקף את מא מנכ“ל ענקית המשלוחים מייטואן, ואנג שינג בראיון בבלומברג. ואנג טען כי מא גרם נזק חמור לתדמית של יזמים סינים באופן שבו הפריד את זרוע הפיננסים עליפיי מתוך עליבאבא ב-2011, מבלי שקיבל אישור לכך מבעלי המניות בדירקטוריון, בהם יאהו וסופטבנק.

ג ג'ק מא | צילום: רויטרס ג

בעליבאבא הסבירו אז כי בלי הצעד הזה לא ניתן היה לקבל אישור רגולטורי לפעול בסין, אך וואנג טוען אחרת, ואומר: ”ההשפעה של התקרית הזו לא מוערכת כראוי עד היום“. וואנג, בכל מקרה, אינו משקיף אובייקטיבי: עליבאבא היתה אמנם אחת המשקיעות הראשונות במייטואן אך לאחר שוואנג סירב להצעת הרכישה הפכו השתיים למתחרות מרות בשוק משלוחי המזון.

 

 

 

2. לאן אתם נוסעים לטיול חברה? בענקית המסחר האלקטרוני הסינית JD.com שלחו קבוצה של עובדים לביקור בכלא העירוני בבייג‘ינג במטרה ללמדם כי ”חירות היא המזל הגדול ביותר בחיים“. הביקור הוא חלק מהמלחמה בשחיתות בתוך החברה, לאחר שבאוגוסט שעבר פוטרו 16 עובדים ובהן מנהלים בכירים באשמות שוחד וניהול לקוי של נכסי החברה. ב-JD.com, אתר הקניות השני בגודלו בסין אחרי עליבאבא, גם דורשים מהעובדים לספק פרטים מלאים על בני זוגם, קרובי משפחה מדרגות שונות וחברים במטרה לרסן שחיתות. כל זה אירוני למדי בהתחשב בכך שמנכ“ל JD.com ריצ‘רד ליו יכול היה להישלח בעצמו לכלא בארה“ב באשמת אונס, לפני שהתיק נגדו נסגר בשל מחסור בראיות.

3. גוגל חדלה מלהפיץ פרסומות בשני אתרים בסין, משום שהציגו מידע על תוכנות למניעת צנזורה כיישומי VPN. שני האתרים, VPNMentor ו-Top10VPN, נהנו מפרסומות שהגיעו מפלטפורמת גוגל בשנתיים האחרונות. ביום ו' האחרון הגיעה הדרישה הרשמית מממשלת סין לעצור את הפרסום, ולחדול מלסייע לאתרים שמפיצים תוכן אסור. דיוויד קיין, שליח האו"ם המתמחה בחופש הביטוי, תקף את החברה וטען שהמהלך שלל מהגולשים בסין את היכולת לאתר תוכן נטול צנזורה. גוגל ניצבת בין הפטיש לסדן בכל הנוגע לסין - כשארה"ב דורשת ממנה לחדול מלשתף פעולה עם השלטון הסיני, אך ציפיות ודרישות המשקיעים הן לצמיחה, והשוק הסיני הוא מהמבטיחים ביותר בעולם בכמה תחומים אטרקטיביים, ביניהם בינה מלאכותית. בינתיים, מלמלה החברה שחסימת הפרסום אינה קשורה לתוכניות שיש או אין לה להעצמת פעילותה בסין.

 

תגיות