אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקופה הקטנה של מלך סעודיה היא החברה הרווחית בעולם צילום: רויטרס

הקופה הקטנה של מלך סעודיה היא החברה הרווחית בעולם

הצצה ראשונה לנתונים הכספיים של חברת הנפט הסעודית ארמקו חושפת רווח נקי שעוקף את ענקיות הטכנולוגיה, אבל לא מפזרת את הערפל סביב זהות הבעלים. השתלטותה על ענקית פטרוכימיקלים מקומית מבשרת אולי כי ההנפקה בדרך

01.04.2019, 22:05 | דורון פסקין

השלטונות בסעודיה סיפקו לראשונה הצצה לביצועים הכספיים של ענקית הנפט ארמקו.

קראו עוד בכלכליסט

מבדיקת סוכנות דירוג האשראי פיץ' עולה כי חברת הנפט הסעודית הממשלתית רשמה ב־2018 רווח נקי של 111 מיליארד דולר. לפי נתונים אלה, ארמקו היא החברה הרווחית בעולם, אחרי שעקפה את ענקיות הטכנולוגיה אפל וגוגל.

אבל, למרות הנתונים המרשימים, יש לצנן את ההתלהבות. בוודאי כשמדובר בהשוואה לחברות הנפט הגדולות האחרות כמו אקסון ושל.

ארמקו היא חברה לאומית המייצרת 10 מיליון חביות נפט ביום ונהנית מבלעדיות מוחלטת על משאבי המדינה. זה כמובן לא המצב עבור חברות הנפט הגדולות האחרות בעולם. מעבר לכך, הנתונים שפרסמה פיץ' אינם מפזרים את הערפל באשר לאופן ניהולה של ארמקו וחלוקת הכספים שהיא מייצרת.

במשך שנים נחשבה ארמקו לקופסה השחורה או הקופה הקטנה של השלטון הסעודי, כאשר משפחת המלוכה משתמשת בהכנסותיה לצרכיה האישיים. על היקף הכספים שנהנים מהם שליטי הממלכה אפשר ללמוד מהסעיף שפירסמה פיץ', ולפיו הדיבידנד ששולם למדינה בשנה שעברה עמד על כ־58 מיליארד דולר. לפיכך, למרות פרסום התוצאות ל־2018, עדיין רב הנסתר על הגלוי בכל האמור לניהולה של ארמקו, מה עוד שהנתון הבסיסי לגבי זהות הבעלים - המלך או המדינה - טרם הובהר.

מימין: הנסיך מוחמד ואביו מלך סעודיה סלמן, צילום: אי פי איי מימין: הנסיך מוחמד ואביו מלך סעודיה סלמן | צילום: אי פי איי מימין: הנסיך מוחמד ואביו מלך סעודיה סלמן, צילום: אי פי איי

עם זאת, ניצני השקיפות לגבי ארמקו מגיעים דווקא אחרי שנדמה היה כי נגנזה התוכנית להנפיק 5% ממניותיה. יורש העצר מוחמד בן סלמאן הודיע לפני שלוש שנים כי במסגרת הרפורמה הכלכלית הנרחבת שהוא מבקש להביא לממלכה עד 2030, יונפק נתח קטן מהחברה. ההנפקה, לפי שווי מוערך של 2 טריליון דולר, היתה אמורה להתחיל בשנה שעברה אך נדחתה. הסעודים לא סיפקו הסבר לכך, אולם לפי אחת הסברות משפחת המלוכה חששה כי היא תיאלץ אותה לפתוח את הספרים במלואם, כולל אופן השימוש בכספי ארמקו על ידי המלך והנסיכים הבכירים, דבר שעלול היה להביך אותה.

ההכנסות מהנפקת ארמקו, בהיקף של 100 מיליארד דולר, אמורות היו להיות מרכיב חשוב בחזון 2030 של בן סלמאן לניתוק התלות של המשק הסעודי מנפט. מאחר שסוגיית השקיפות לא נפתרה, מצאו הסעודים דרך אחרת לנסות ולגייס את הסכום. בשבוע שעבר הוכרז רשמית כי ארמקו תרכוש מניות שליטה בענקית התעשייה הפטרוכימית הסעודית סאבכ תמורת כ־70 מיליארד דולר. סכום זה יועבר לקרן ההשקעות הציבורית, זרוע ההשקעות של ממשלת סעודיה, כאשר חלק תגייס ארמקו בשווקים זרים באמצעות הנפקת אג"ח.

ההשתלטות על סאבכ היא דרמטית שכן מדובר בחברה שב־2018 רשמה רווח נקי של 6 מיליארד דולר ונכסיה בעולם נאמדים ב־45 מיליארד דולר.

בסעודיה טוענים, כי המיזוג של סאבכ וארמקו אינו רק מהלך פיננסי, כי אם מהלך אסטרטגי לקראת הנפקת ארמקו בעתיד. חברות האנרגיה המובילות בעולם אינן עוסקות רק בהפקת נפט, אלא מהוות שחקן חשוב בתעשיית הפטרוכימיקלים. משכך, עם סאבכ בכיס, ארמקו תוכל להתחרות בהצלחה בענקיות האנרגיה העולמיות גם בתחום זה.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות