אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאגיד אל"ה: "עמדנו ביעדים ואין סיבה להרחיב את החוק למיכלי משקה משפחתיים" צילום: אוראל כהן

תאגיד אל"ה: "עמדנו ביעדים ואין סיבה להרחיב את החוק למיכלי משקה משפחתיים"

נתוני תאגיד המיחזור מתפרסמים, כשברקע עתירה של אט"ד לבג"ץ, בבקשה שיוציא צו על תנאי שיחייב את השר להגנת הסביבה להחיל את חוק הפיקדון גם על בקבוקי 1.5 ליטר

02.04.2019, 12:03 | נורית קדוש

שבוע אחרי שהמשרד להגנת הסביבה סירב לאמץ את נתוני תאגיד המיחזור אל"ה ביחס לכמות הבקבוקים שנאספו ב-2017, מפרסם התאגיד את נתוני האיסוף ל-2018, לפיהם בשנה החולפת נאספו ומוחזרו 78.1% מיכלי פיקדון (מיכלי שתייה קטנים) ו-60.4% בקבוקי משקה משפחתיים.

קראו עוד בכלכליסט

הנתונים שמפרסם היום (ג) תאגיד אל"ה הנשלט על ידי חברות המשקאות קוקה-קולה, יפאורה ומי עדן, עדיין לא עברו את ביקורת המשרד להגנת הסביבה ורואה החשבון החיצוני, שנשכר בידי המשרד לפני כשנה, על רקע חשדות כי נתוני המיחזור אינם משקפים את המציאות. זאת ועוד, נתוני אל"ה מתפרסמים, כשברקע עתירת עמותת אדם טבע ודין (אט"ד) שהוגשה לבג"ץ בחודש שעבר, בבקשה שיוציא צו על תנאי שיחייב את השר להגנת הסביבה זאב אלקין, ואת משרדו להחיל את חוק הפיקדון גם על בקבוקי 1.5 ליטר. זאת משום שאיסוף מכלי המשקה הגדולים ב-2016 לא הגיע לכדי 55% מסך מכלי המשקה הגדולים ששווקו באותה שנה, שהוא יעד מינימום שקבעה המדינה לחברות המיחזור.

השר בחר לא להרחיב את החוק

לפי חוק הפיקדון יש להגיע לשיעור איסוף של 55% מסך בקבוקי המשקה החל משנת 2016. העתירה הוגשה לאחר שהשר אלקין בחר לפני כשנה שלא להרחיב את חוק הפיקדון למיכלים גדולים. זאת, למרות שדו"ח הביקורת החיצוני שהזמין נוכח ספק שהוטל באמיתות נתוני המיחזור שהוגשו לו לסיכום 2016, מצא כי נאספו רק 51.4%. אלא שלמרות שמדובר בכמות פחותה מהקבוע השר אלקין בחר שלא להרחיב את החוק, ולהסתפק בהטלת קנס בגובה 48 מיליון שקל על אל"ה. כזכור, בדיווח לשנת 2016 התקשתה חברת אל"ה להציג תעודות שקילה לבקשת הביקורת עבור העברת מכלי שתייה גדולים לחברת רז הנקודה הירוקה. הפערים שהתגלעו אז הביאו לפתיחת חקירה של צוות חקירה מיוחד של משטרת ישראל, רשות המיסים והמשרד להגנת הסביבה אודות פעילות חברת רז הנקודה הירוקה. החקירה עדיין מתנהלת.

השר להגנת הסביבה זאב אלקין על רקע מיחזורית השר להגנת הסביבה זאב אלקין על רקע מיחזורית השר להגנת הסביבה זאב אלקין על רקע מיחזורית

כבר אז (מאי 2018 נ"ק), נראה כי המצב לא צפוי להשתנות בעתיד, שכן הנתונים הלא סופיים שהיו בידי המשרד ביחס לשנת 2017 הראו כי החברות לא עומדות ביעדי באיסוף ואלו עומדים על כ-52%.

בשבוע שעבר הודיע המשרד להגנת הסביבה כי אל"ה הציגה תעודות שקילה המעידות על משקל המכלים הריקים שנאספו והגיעו למתקני מיחזור ב-2017 בהיקף של 59% איסוף. מנגד, הביקורת לשנת 2017 שביצעה פירמת רו"ח ימין ג'ורג'י עבור המשרד להגנת הסביבה, מצאה כי קיימים פערים בין המלצות הביקורת לבין הדיווחים על איסוף מכלי המשקה, כפי שנתקבלו מאל"ה והמליצה להכיר באיסוף של 54.46% - 0.5% בלבד מתחת ליעד האיסוף.

למרות המלצת דוח הביקורת, בחר המשרד שלא להרחיב את החוק, בטענה שבחלק מממצאי דוח הביקורת משתמשים באומדנים סטטיסטיים שניתנים לחישוב בשיטות שונות ולכן החליט המשרד להכיר ב-57% איסוף, הגבוה מהיעד. ניתן להעריך כי המאבק על הרחבת חוק הפיקדון למיכלי המשקה הגדולים יוכרע בבג"ץ.

בתוך כך, מנתוני אל"ה עולה עוד כי התאגיד התקין במהלך שנת 2018 כ-600 מיחזוריות חדשות וכי סה"כ ב- 15 השנים האחרונות נאספו על ידי התאגיד כ-12 מיליארד מיכלי פיקדון ובקבוקים משפחתיים. 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
כל המיחזור בארץ הוא חובבני
במדינות מערב אירופה כבר עברו את ה 50 אחוז מיחזור ובישראל מגרדים את ה 20. צריך להעלות את דמי הפיקדון לשקל ולהחיל את החוק גם על בקבוקי 1.5 ליטר. הגיע הזמן שהציבור יפסיק לצרוך פלסטיק בכמויות, החומר הזה מלבד זה שהוא מזהם את הסביבה גם פוגע בבריאות (זה תוצר של נפט)
אלון  |  03.04.19
5.
לאלון 3
ומה חשבת שיקרה במידה ויחזירו לך 30 אגורת? מחיר הבקבוק יעלה ב20 אגורת ויותר כך עשו בבקבוקים הקטנים שהתייקרו יום אחרי החוק. חוץ מזה אני משוכנע שגופים בעלי אינטרס אישי מפעילים לחץ פסול הן בטוקבקים והן ובמימון עמותות שלוקחים את החברות לבית המשפט כדי לעזור לאינטרס האישי שלהם. מחזור וולונטרי ללא רגולציה הוא הפתרון היחידי ויש לעשותו גם בבקבוקים הקטנים.
צרכן  |  02.04.19
לכל התגובות