אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שותפות לווייתן זכתה בחוזה הגז החדש של חברת החשמל

בלעדי לכלכליסט

שותפות לווייתן זכתה בחוזה הגז החדש של חברת החשמל

במסגרת החוזה תספק שותפות לווייתן לחברת החשמל בין 4 ל-5 מיליארד מ"ק גז טבעי במשך שנתיים - בהיקף של מיליארד שקל; תחילת האספקה מתוכננת לסוף 2019 - מועד הפיכתו של מאגר לווייתן למסחרי

06.04.2019, 19:00 | ליאור גוטמן
שותפות הגז הטבעי לווייתן היא הזוכה במכרז הגז החדש של חברת החשמל, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בחוזה קצר מועד ובהיקף כספי של עד מיליארד דולר לתקופה של כשנתיים, במסגרתו שותפות לווייתן תספק לחברת החשמל בין 4 ל-5 מיליארד מ"ק גז טבעי.

קראו עוד בכלכליסט

מועד האספקה מתוכנן לסוף 2019, הוא מועד הפיכתו של מאגר הגז לווייתן למסחרי, כאשר ההערכות במשק החשמל מתמחרות את החוזה סביב 4.7 עד 4.9 דולרים ליחידת חום. זהו התמחור שנקבע במתווה הגז הממשלתי לעסקאות גז חדשות.

היציאה של חברת החשמל למכרז נחשפה בכלכליסט לפני כחצי שנה וזכתה לאישור בדיווחי חברת החשמל בדצמבר האחרון לבורסה.

ברכש הגז החדש - שהיה בעצם פניה יזומה של החברה לספקים ולא מכרז פתוח קלאסי - חברת החשמל מצאה "חלון הזדמנויות" להוריד את מחירי האנרגיה שלה,עם ההשפעה הברורה שתרשם לטובה על תעריפי החשמל, למרות שבשלב הנוכחי עמדו מולה רק שני ספקים - מאגרי לוויתן ותמר.

לפי חישובי חברת החשמל, היא יכולה לגוון את מקורות האנרגיה שלה ולהוזיל חלק מכמות הגז שהיא רוכשת בשני צעדים: הראשון הוא כאמור רכישת גז "חדש" ממאגר לווייתן בעלות שנמוכה בכ-25% מתמחור הגז הנוכחי שיש לה היום מול מאגר הגז תמר.

הצעד השני הוא ויתור הולך וגובר על שימוש בגז נוזלי שהחברה רוכשת דרך המצוף הימי שהוקם עבורה בינואר 2013, ממנו היא מייבאת מטעני גז נוזלי אקראיים בתמחור כפול ויותר מזה שהיא משלמת על הגז הטבעי.

במשק האנרגיה הביעו תרעומת על העובדה שבשני המאגרים מחזיקות דלק קידוחים ונובל אנרג'י האמריקאית (כ-51% במאגר תמר, 85% במאגר לוויתן), כך שלמעשה הן התחרו נגד עצמם. בסביבת חברת החשמל טענו מנגד שאלו הספקים שיש כרגע, וברור שזהותם לא נקבעה על ידי החברה, כך שאם יש לחברה הזדמנות לצמצם את עלויות האנרגיה שלה היא תפעל תחת מסגרת ספקי האנרגיה הקיימת.

חברת החשמל אישרה בשעות הערב המאוחרות (שבת) את הידיעה באמצעות דיווח לבורסה, וטוענת שדירקטוריון החברה אכן אישר להתקדם ולתמחר חוזה מול שותפות לווייתן. חברת החשמל מעריכה את החיסכון הכספי בעד 175 מיליון דולר, אך מחדדת שהסכום אינו סופי והוא תלוי בהיקפי הצריכה בפועל.

עוד אומרים שם שההסכם ייחתם סופית רק לאחר אישורים רגולטורים לרבות מצד רשות התחרות, רשות החשמל ורשות החברות הממשלתיות.

לסיכום מדווחים בחברה שאין לה חובה לרכוש כמות מינימלית כלשהי של גז במסגרת ההסכם; אם מאגר לווייתן יסרב - מסיבה כלשהי - לספק לה גז ביחס לביקוש החזוי, היא רשאית לרכוש אותו משותפות תמר.

"חברת החשמל פועלת להפחתת עלויות הדלקים ובכך להביא להורדת תעריף החשמל. לצד ההישג להקפאת המחיר מתמר, החברה רושמת הישג נוסף במכרז הנוכחי כשטובת הלקוח גם כאן לנגד עיניה", אמר יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל.

המנכ"ל עופר בלוך הוסיף שהנהלת החברה ממצה עד תום כל הזדמנות עסקית להפחתת הוצאות החברה. לדבריו, "לצד התייעלות מקיפה, אנחנו מנהלים שורה של מהלכים עסקיים אשר מתורגמים בסופו של יום להחזר כסף לציבור".

מי שירוויחו מחתימת החוזה הן מי שמחזיקות במאגר לווייתן - רציו, דלק קידוחים ונובל אנרג'י. מאחר ושתי החברות האחרונות הן גם השותפות במאגר תמר, עבורן מדובר בסוג של כמעט תיקו - מצד אחד כמות גז שאבדה, מצד שני חוזה חדש שנכנס. מי שעלולות לספוג מכה מאבדן המכירות - למרות שמדובר בכמות זעירה יחסית לחוזי הגז האחרים שנחתמו בשוק - הן שותפות ישראמקו, תמר פטרוליום ושותפות אוורסט, שלושתן מחזיקות בכ-50% ממאגר תמר ש"הפסיד" בהתמחרות של חברת החשמל.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
Hhg אתה צודק. ההסכם שדווח בפברואר 2018 להספקת גז למצריים ..
קובע כי הכמות שתסופק ע"י לוויתן הינה מחייבת בעוד שהכמות שתסופק מתמר איננה מחייבת. יחד עם זאת, "הסכם תמר" נותן לשותפות תמר אופציה להפוך כמות זו או חלק למחייבת. כפי שכתבת, הסכם זה הינו במחיר 6.5$. גם אני הייתי מוותר על 2BCM במחיר 6.15$ השנוי במחלוקת בתמורה למכירת 2-3.5BCM במחיר 6.5$ ללא כאב ראש. דרך אגב, רק השבוע המצרים דיווחו כי השלימו את חיבורם של 10.2 מיליון בתי אב לרשת החשמל הארצית. צריך להבין כי בתמר 5 בארות המספקות כ 250-300 BCF כל אחת. כל הזמן 4 בארות מספקות והחמישית בתחזוקה. הצנרת לארץ מוגבלת ל 1.1-1.3BCF ליום. כמו-כן, למעט חודשי החורף 10/19-1/20, צריכת החשמל מתחנות חברת החשמל יורדת באופן ניכר כך שהאספקה מלויתן תהיה מינימלית במקרה הטוב. החל מיוני 2020 תחל אספקת הגז למצריים (בהסכם ל 10 שנים ויותר) כאשר הביקוש לחשמל עולה לשיאים בשל הקיץ החם. אז נזק כמעט ולא ייגרם לשותפות בתמר. בנוסף, ייתכן שכמות זו תבוא כנגד הפסקת רכישת הגז הנוזלי היקר או חלקו.
רונןב  |  07.04.19
לכל התגובות