אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבריון השכונתי ניצח שוב: "מדינות פחדו מטראמפ ותמכו במועמד שלו לבנק העולמי" צילום: רויטרס

FT

הבריון השכונתי ניצח שוב: "מדינות פחדו מטראמפ ותמכו במועמד שלו לבנק העולמי"

דיוויד מלפאס מונה לנשיא הבנק העולמי לאחר קמפיין נטול מתחרים. המשמעות: טראמפ יוכל לקדם את אג'נדת "אמריקה תחילה" במוסד פיננסי בינלאומי מוביל. אנליסט: "מדובר בממשל שהוא אובססיבי לגבי ריבונותו"

07.04.2019, 19:27 | ג'יימס פוליטי, פייננשל טיימס

דיוויד מלפאס נבחר לכהן כנשיא הבא של הבנק העולמי וייכנס לתפקידו מחר. בחירתו הוכרזה ביום שישי, בתום קמפיין צנוע ומבלי שהיו מתחרים נוספים.

מינויו של מלפאס (63), לשעבר הכלכלן הראשי של בנק בר סטרנס, מסמן ניצחון לממשל טראמפ, שכעת יוכל לקדם את אג'נדת "אמריקה תחילה" באחד מהמוסדות הכלכליים המובילים בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

הנשיא טראמפ ודיוויד מלפאס. לשעבר הכלכלן הראשי של בר סטרנס, צילום: רויטרס הנשיא טראמפ ודיוויד מלפאס. לשעבר הכלכלן הראשי של בר סטרנס | צילום: רויטרס הנשיא טראמפ ודיוויד מלפאס. לשעבר הכלכלן הראשי של בר סטרנס, צילום: רויטרס

מלפאס זכה בתפקיד למרות חששות שהביעו גורמים רשמיים במדינות רבות מהספקנות הידועה שלו לגבי שיתופי פעולה רב־צדדיים. זאת נוסף על ספקות לגבי מידת מחויבותו לכמה מהמטרות המרכזיות של המוסד הבינלאומי, במיוחד המאבק בשינויי האקלים.

בה בעת, בשבועות האחרונים התברר כי בכירים בבנק אינם ששים לצאת נגד ההבנות הבלתי כתובות של המוסד. אלה שקובעות כי נציג אמריקאי יעמוד בראש הבנק העולמי בעוד נציג אירופי יוביל את קרן המטבע הבינלאומית, ויפני את בנק הפיתוח האסייתי.

במקביל, מעט ממשלות או אישים יצאו נגד טראמפ, מחשש לתגובה זועמת של ממשל בלתי צפוי, שתזלוג גם לתחומים אחרים. "מדינות לא רצו לפתוח חזית נוספת מול ממשל שנוטה לחד־צדדיות והוא אובססיבי לגבי הריבונות שלו", כך לפי סטיוארט פטריק, עמית בכיר במועצה ליחסי חוץ בוושינגטון. "בוודאי לא היתה מסה קריטית של אנשים בעולם המתועש, אבל גם בכלכלות מתפתחות, שהיו מוכנים לצאת נגד זכות הראשונים האמריקאית, למרות שהמניעים היו שם".

בימים שקדמו לבחירה, מלפאס שוחח עם גורמים רשמיים במספר בירות עולמיות בניסיון לזכות בתמיכתם, כך לפי גורמים המקורבים לנושא. בחודש שעבר ביקש מלפאס להרגיע חברי דירקטוריון לגבי התאמתו לתפקיד והתראיין במשך יום שלם למנהלים בכירים בבנק, על אף שהתוצאה הסופית היתה ברורה למדי. גורם שנכח ביום הראיונות אמר כי השיח היה "מאתגר" אף כי "ענייני" וכי "מלפאס התכונן היטב".

אחת הדאגות המרכזיות היא מחויבותו הפחותה לתפקיד הגדל של הבנק העולמי במימון "טובת הציבור בעולם", החל בהתחממות הגלובלית ובריאות וכלה בתוכניות סיוע לפליטים.

מלפאס הציג חזון צר יותר לגבי תפקיד הבנק העולמי, באומרו כי על הבנק להתמקד יותר בסיוע למדינות העניות ביותר. הוא חזר והזהיר כי הרב־צדדיות הלכה "רחוק מדי" וכי שיתוף פעולה כלכלי בינלאומי איבד מיעילותו.

"התזמון בעייתי, משום שהוא מגיע בתקופה שבה הבנק העולמי צריך לעשות יותר, תחת מנהיג עם חזון רחב, שיצעיד אותו למאה ה־21", כך לפי ננסי ברדסול, לשעבר נשיאת המרכז לפיתוח גלובלי.

מלפאס נכנס לתפקיד בעיתוי שנותן לו חשיפה ראשונית רחבה, לקראת פסגת האביב של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי שתיפתח ביום שישי הקרוב.

עם כניסתו לתפקיד יחפשו משקיפים סימנים למתיחות מול סין. בעדות שמסר לקונגרס בנובמבר, מלפאס הזהיר כי בנקים בינלאומיים לפיתוח עלולים להישבות בהשפעה הגיאו־פוליטית של בייג'ינג. השקפה זו צפויה להתבטא בצמצום התמיכה של הבנק בהלוואות ישירות לסין ובגישה ביקורתית יותר כלפי יוזמת החגורה והדרך הסינית.

הגעתו של המועמד של טראמפ לצמרת הבנק העולמי היא תוצר של החלטה מפתיעה שקיבל בינואר הנשיא הקודם ג'ים יונג קים, מינויו של אובמה, להצטרף לקרן השקעות פרטית. כהונתו היתה סוערת, לאחר שהצוות סירב ליוזמתו לבצע ארגון מחדש ולא התחבר לסגנון המנהיגות המחוספס שלו.

בה בעת, קים הצליח לקדם תוספת תקציב של 13 מיליארד דולר. אף כי ממשל טראמפ לא שש לכך בשלב ראשון, מאוחר יותר הוא עשה פניית פרסה, זאת בתמורה למהלכי התייעלות, כולל קיצוץ בשכר העובדים.

בעוד החששות לגבי מלפאס עברו מתחת לרדאר בתהליך המינוי, הם עדיין קיימים בקרב גורמים רשמיים בינלאומיים וצוות הבנק העולמי. "קשה לראות כיצד השקפה שמתנגדת לרב־צדדיות תעבוד עבור מנהיג של ארגון רב־צדדי", כך לפי כריסטופר קילבי, כלכלן ומומחה לפיתוח, באוניברסיטת וילאנובה, בפנסילבניה.

תגיות