אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאיזה סוג מוזיקה כדאי להאזין כשבונים תיק השקעות צילום: שאטרסטוק

לאיזה סוג מוזיקה כדאי להאזין כשבונים תיק השקעות

מחקר חדש בדק את ההשפעה של מוזיקה על בניית תיק השקעות ועל רמת הגיוון שלו. מסתבר שדווקא מוזיקה קצבית גורמת לאנשים לקחת פחות סיכון ולבצע השקעות מגוונות יותר

10.04.2019, 11:44 | מעין מנלה

האזנה למוזיקה בעת קבלת החלטות על השקעות בשוק ההון יכולה להשפיע על תיק ההשקעות, כך עולה ממחקר חדש שערכו ד"ר אייל להב, ראש המחלקה למימון ולימודים כמותיים בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל, ד"ר נעמי זיו והדוקטורנט אבי ישראל מהמכללה למינהל.

קראו עוד בכלכליסט

החוקרים בדקו את מידת השפעת של סגנונות מוזיקליים על דרך קבלת ההחלטות של אנשים הניגשים להשקיע. מה שהתגלה הוא כי בניגוד להגיון, דווקא מוזיקה איטית ומרגיעה גרמה למשתתפים בניסוי לבחור בהשקעות מסוכנות יותר וכי דווקא מוזיקה קצבית מביאה להשקעות בטוחות יותר.

המוזיקה שנמצאת ברקע משפיעה על מידת הסיכון והגיוון של תיק ההשקעות, צילום: Depositphotos המוזיקה שנמצאת ברקע משפיעה על מידת הסיכון והגיוון של תיק ההשקעות | צילום: Depositphotos המוזיקה שנמצאת ברקע משפיעה על מידת הסיכון והגיוון של תיק ההשקעות, צילום: Depositphotos

"אנחנו יודעים שגיל, מגדר, ניסיון מקצועי ואפילו מה קרה בהשקעה הקודמת משפיעים על מידת הסיכון בהשקעה. סיקרן אותי לדעת מהם הדברים שמשפיעים על שנאת הסיכון מעבר לפרמטרים ההגיוניים, הדברים שאנחנו לא תמיד חושבים עליהם. בעת שאנשים משקיעים הרבה פעמים יש מוזיקה או שהם בחרו או מוזיקה שנמצאת ברקע. זה משהו שאנחנו לא חושבים עליו והוא מאוד משפיע על קבלת ההחלטות שלנו", אומר ד"ר אייל להב.

ד"ר אייל להב, צילום: עידן גרוס ד"ר אייל להב | צילום: עידן גרוס ד"ר אייל להב, צילום: עידן גרוס

החוקרים ערכו ניסוי עם שלוש קבוצות. אחת האזינה למוזיקה קצבית, השנייה מוזיקה שקטה ואחת לא האזינה כלל למוזיקה ברקע. המשתתפים במחקר נשאלו כמה כסף הם מעוניינים להשקיע בנכס עם סיכון או בלי סיכון וקיבלו גם תגמול כספי על ההשקעה. החוקרים מצאו שהמוזיקה משפיעה על מידת הסיכון שלקחו החוקרים אבל הממצאים לא היו אינטואיטיביים.

"כשחושבים על רשת אופנה אז המוזיקה שמושמעת ברקע היא מוזיקה קצבית. או אם חושבים על חבר'ה צעירים ברכב עם מוזיקה קצבית מה זה עושה ל'שנאת הסיכון' שלהם. חשבנו שמוזיקה קצבית תגרום לאנשים לסיכון יותר גבוה", הוא אומר. מה שהם גילו היה כאמור הפוך, מוזיקה קצבית דווקא גרמה למשתתפים לקחת פחות סיכון ולבצע השקעות זהירות יותר.

לאחר מכן החוקרים ביקשו מהמשתתפים, סטודנטים למנהל עסקים עם ידע בהשקעות, לחלק סכום כסף שניתן להם בין נכסים. מדובר באנשים שיודעים שצריך לחלק את הסיכון בין נכסים שונים. החוקרים מצאו שאלה ששמעו מוזיקה קצבית פיזרו יותר את הכסף בין הנכסים ולמעשה הגיעו לתיק השקעות מגוון יותר.

החוקרים גם שאלו את המשתתפים עד כמה המוזיקה הפריעה להם, או עד כמה הם אהבו אותה. "מצאנו שבתוך כל קבוצה, כשהמוזיקה פחות מפריעה לאנשים – הם נוטים לקחת יותר סיכונים", אומר להב.

אחד ההסברים שהציעו החוקרים הוא שדווקא בגלל ההפרעה בריכוז הייתה למשתתפים נטייה לנסות לפצות על כך על ידי זהירות יתר. גם בנושא הגיוון, מצאו החוקרים כי משתתפים שדיווחו כי המוסיקה הפריעה להם, ביצעו גיוון טוב יותר לעומת אלו שדיווחו שהמוסיקה עזרה להם.

"יש ספרות שמדברת על זה שכשהמוח שלנו נמצא בעומס קוגנטיבי זה מפריע לנו ומשפיע על קבלת ההחלטות. זה יכול לגרום לזה שנעדיף להיות יותר זהירים. הדברים האלה לא נבדקו בתחום של השקעות אבל זה הסבר שדי תומך בתיאוריה הזאת", הוא אומר. מוזיקה קצבית, אם כך, יוצרת לנו עומס ברקע וכשאנחנו בעומס יותר אנחנו נוטים להיות זהירים יותר.

לכן, למשקיעים חשוב לדעת שהמוזיקה שהם שומעים, ולא תמיד בוחרים, בעת ההחלטה על ההשקעות – משפיעה על תיק ההשקעות שלהם. "זה מאוד ברור ואי אפשר להתעלם מכך שמוזיקה משפיעה. אם אני עובד עם מוזיקה ברקע כשאני מדבר עם לקוחות כדאי שאבדוק איך זה משפיע עליהם. אם אני עושה החלטות לגבי השקעה כשיש מוזיקה שלא אני בחרתי ברקע – כדאי שאבין שזה משפיע על ההחלטות שלי", הוא אומר.

תגיות