אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים החליטה: גם חברה עם פחות מ-10 עובדים תיהנה מהטבות מס

פרסום ראשון

רשות המסים החליטה: גם חברה עם פחות מ-10 עובדים תיהנה מהטבות מס

ההחלטה באה אחרי שנים בהן הרשות הקפידה שלא להעניק את ההטבות לחברות קטנות "מדי" והיא תשפיע על עשרות חברות בשנה שישלמו מס חברות של 16% במקום 23%. התנאי הבסיסי בכל מקרה לקבלת הטבות המס הוא כי לפחות 25% ממחזור החברה יהיה מייצוא

10.04.2019, 14:22 | עמרי מילמן

רשות המסים פרסמה היום החלטת מיסוי מקדמת ראשונה לפיה חברה עם פחות מ-10 עובדים תוכל ליהנות מהטבות מס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון (כך שתשלם מס חברות של 12% במקום 23%). עד לאחרונה ברשות המסים התייחסו למספר העובדים בצורה נוקשה וקבעו כי הטבות המס יינתנו רק לחברות עם מעל 10 עובדים. התנאי הבסיסי בכל מקרה לקבלת הטבות המס הוא כי לפחות 25% ממחזור החברה יהיה מייצוא (שמהווה אינדיקציה ליעילות ותחרותיות) בחודש אוקטובר חשף "כלכליסט" כי הרשות משנה את המדיניות שלה ומסירה את המגבלה המדוברת.

קראו עוד בכלכליסט

ערן יעקב מנהל רשות המסים, צילום: אוראל כהן ערן יעקב מנהל רשות המסים | צילום: אוראל כהן ערן יעקב מנהל רשות המסים, צילום: אוראל כהן

ההחלטה באה אחרי שנים בהן הרשות הקפידה שלא להעניק את ההטבות לחברות קטנות "מדי" והיא תשפיע על עשרות חברות בשנה, זאת על רקע ההכרה בחשיבות של אותן חברות קטנות והסטארט-אפים לצמיחה של המשק. חוק עידוד השקעות הון קובע כי חברות טכנולוגיות הנכנסות למסגרת החוק ישלמו מס חברות של 12% במרכז ובמידה ומדובר בחברה היושבת בפריפריה היא תוכל להנות משיעור מס של 7.5% בפריפריה במקום מס של 23%.

החלטת המיסוי קובעת כי חברה שמעסיקה 6 עובדים (שלושה עובדי פיתוח ושלושה עובדי שיווק) וכל הקניין הרוחני שלה (IP) בארץ תהנה מהטבות המס. כאשר גורמים ברשות המסים אמרו ל"כלכליסט" כי לא מדובר בהגבלה חדשה של לפחות 6 עובדים, אלא מקרה פרטני, וחברות עם פחות עובדים, שיעמדו בתנאים יוכלו גם כן להנות מהטבות המס.

עו"ד גיא חן, צילום: אלון וגנפלד עו"ד גיא חן | צילום: אלון וגנפלד עו"ד גיא חן, צילום: אלון וגנפלד

החלטת המיסוי הנוכחית התעכבה תקופה ארוכה ברשות המסים, מה שיצר ביקורת רבה מצד חברות שהגישו בקשות לרשות לקבל אישור מראש לשיעורי המס המופחתים אך קיבלו תגובות על הקפאת הבקשות. בין היתר עלו חששות כי ההשלכות של ההחלטה על ההכנסות ממסים עלולות לדחות את יישום ההחלטה.

בין היתר מה שדחף את רשות המסים לקבל את ההחלטה שתטיב גם עם חברות קטנות יותר היו מספר פסקי דין שדווקא חיזקו את עמדתה לגבי אי זכאות של חברות קטנות. מבחינת הרשות, ההכרה של בתי המשפט במדיניות שלה, אפשרה את הקלת הרסן במקרים בהם נכון לתפיסתם לעשות זאת. כך למשל פסק דין מחודש אוקטובר קבע כי חברת ויסניק סירקיטס המייצרת מוצר תוכנה שבעלי מניותיה שעבדו בחברה לא משכו שכר ובמקביל עבדו במשרות מלאות במקומות אחרים, לא תקבל הטבות מס, שכן אחד התנאים לקבלת ההטבות הוא יצירת מקומות עבודה חדשים.

פסק דין שפורסם בסוף השבוע שעבר של בית המשפט המחוזי בנצרת היה האבן האחרונה בגבול החדש שהוצב על ידי הרשות. העתירה שהוגשה על ידי עורכי הדין רונן גפני ואייל פאר עבור חברת ויסניק סירקיטס שדרשה להעניק הטבות מס לחברה שייצרה מוצר תוכנה באמצעות בעלי מניותיה, שבמקביל לפיתוח התוכנה בעלי המניות עבדו במשרות מלאות במקומות אחרים. פסק הדין קבע כי מאחר ואחת מטרות חוק עידוד הינה יצירת מקומות עבודה חדשים, היות ובעלי המניות עסקו במשרות מלאות במקומות אחרים והיות והם לא משכו שכר מהחברה, לא הוכח כי קיימים עובדים כלל בחברה ולכן אינה יכולה לענות להגדרת מפעל ולכן אינה זכאית להטבות חוק עידוד השקעות הון. אולם למרות הפסיקה בית המשפט ציין כי בכל הנוגע לחברות הייטק ראוי כי יש מקום שהמדינה תקבל פרשנות מרחיבה ועכשווית התואמת את הכלכלה, כך שגם מספר עובדים מצומצם יכול להספיק לצורך קיומו של מפעל. ברשות המסים אמרו ל"כלכליסט" כי למעשה העמדה הזו תואמת ומבוססת על העמדה העדכנית של הרשות, כפי שהוגשה לשופטת במחוזי עירית הוד.

עו"ד (רו"ח) גיא חן: "בצעד מבורך, מחלקת חוקי עידוד במס הכנסה, החליטה להעניק הטבות מס לחברת תוכנה המעסיקה שלושה עובדי מחקר ופיתוח בלבד. בכך, ניתנת הזדמנות לחברות תוכנה נוספות לפנות לרשויות המס בדרישה לקבלת ההטבות. אמנם, ההחלטה מתייחסת לחברת תוכנה המעסיקה שלושה עובדי מחקר ופיתוח לצד שלושה עובדים נוספים, אך הציפיה הינה, שניתן לקבל את ההטבות גם ללא העסקתם של אותם עובדים נוספים".

לאחר פרסום תקציר החלטת המיסוי לציבור המייצגים החלו היום פקידי שומה לשחרר החלטות מיסוי (רולינגים) המעניקים הטבות מס לחברות קטנות, ביניהן גם חברות עם פחות מ-6 עובדים, מבלי להתייחס למספר העובדים כתנאי.

עו"ד שחר שטראוס, שותף במשרד המס יאיר בנימיני: "נכון עשתה רשות המסים בפרסום עמדה רשמית אשר מקלה משמעותית ביחס לעמדתה הקודמת ואשר מתאימה יותר לסביבה הטכנולוגית כיום. יחד עם זאת, חוק עידוד השקעות הון קובע מבחנים טכניים כמותיים מדויקים ואינו כולל מבחן המונה מספר עובדים מינימאליים לצורך זכאות להטבות ועל כן נכון היה כי רשות המסים תאפשר אף לחברות עם עובד בודד ליהנות מהזכאות להטבות החוק, בכפוף לעמידה ביתר המבחנים בחוק. פרשנות כאמור הייתה תואמת הן את רוח החוק והן את נוסח החוק, וחברות הי-טק עם עובד בודד אינן כפופות לפרשנות רשות המסים".

תגיות