אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליידרמן: "אם כחלון ימשיך בתפקידו סביר שיעלה את מס הבריאות, לא את המע"מ" צילום: עמית שעל

בחירות 2019

ליידרמן: "אם כחלון ימשיך בתפקידו סביר שיעלה את מס הבריאות, לא את המע"מ"

הכלכלן ראשי של בנק הפועלים סבור, כי שוק ההון הישראלי ימשיך להיות מושפע יותר מההתפתחויות בחו"ל, מאשר מהפוליטקה או הכלכלה המקומית". עוד הוא אומר כי אין דחיפות בטיפול בגירעון, אבל הפתרון יגיע מהעלאת מסים ולא מקיצוץ בהוצאות

10.04.2019, 16:05 | רחלי בינדמן

"להערכתי, שוק ההון בישראל - גם מניות וגם אג"ח - ימשיכו להיות הרבה יותר מושפעים מההתפתחויות בחו"ל, מאשר ההתפתחויות הפוליטיות או הכלכליות המקומיות", אמר פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בעקבות תוצאות הבחירות.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "מבחינת השווקים הגלובליים השאלה המעניינת היא מה יקרה עם שיחות הסחר בין ארה"ב וסין ואם יהיה סיכום חיובי זה פוטנציאל חיובי לשווקים, יש כרגע סיכוי גבוה שיהיה הסכם ולא תהיה אסקלציה למלחמת סחר כוללת. הסינים מבינים שנגרם נזק מאי הודאות כתוצאה מהירידה בסחר הבינלאומי של החודשים האחרונים וגם האמריקאים מבינים שיש יותר תועלת בהסכם".

ליידרמן מדגיש כי עם כל הכבוד לבחירות בישראל המשקיעים נושאים את עיניהם בעיקר לבחירות בארה"ב "ההתנהגות בארה"ב היא כאילו טראמפ כבר החל את קמפיין הבחירות שלו והוא יעשה הכל לבחירתו מחדש בעוד שהאופוזיציה שלו תעשה הכל שיקרה הפיך. יהיה מאד מוזר אם נראה שוק יורד ב-2020 כשגם דונלד טראמפ מבין את החשיבות של וול סטריט וכל הסביבה שלו מבינים. במקביל צריך לזכור שהמנהיגים הבולטים של המפלגה הדמוקרטית מציעים היום אם ייבחרו להעלות את מס הכנסה לעשירים ולהעלות את המס על רווחי ההון וזה נושא מאד רגיש בוול סטריט.

ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, צילום: עמית שעל ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים | צילום: עמית שעל ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, צילום: עמית שעל

"לגבי ריבית אנחנו סבורים שהפד ימשיך להיות מוסד עצמאי אם כי כמובן ששתי ההצעות למינויים אחרונים לפד הן של אנשים בעלי פרופיל כלכלי מקצועי הרבה מתחת לממוצע של חברי הפד הנוכחיים של 10-20 שנים אחרונות. טראמפ רוצה אנשים שידחפו לכיוונים שהוא מעוניין בהם אבל עדיין לא יהיה להם רוב כי בפד בעיקר אנשים מקצועיים. הנסיון של טראמפ להשפיע על נגיד הבנק המרכזי ג'רום פאוול לא יצליח אבל השוק מתמחר כבר היום הפחתת ריבית במחצית השנה השניה של 2019 ושניה בתחילת 2020 מכיוון שהאינפלציה לא מרימה ראש כשהנתון אחרון הוא של 1.8% כשהיעד של הפד 2% ויש חששות להאטה נוספת בצמיחה, דבר שלא רואים עדיין בשוק העבודה ועלול להוביל את הפד להפחתת ריבית. ממילא הפד יהיה רגיש למצב הכלכלה כך שהלחץ הפוליטי לא רלוונטי.

"בכל הנוגע לממשלה החדשה שתוקם בישראל אומר ליידרמן "אין ספק שהאתגר הראשון של הממשלה החדש להתמודד עם הגירעון הפיסקאלי. אנחנו מעריכים שהגירעון יגיע ל-3.5% מהתוצר". אף על פי כן, ליידרמן לא רואה דחיפות בטיפול בגירעון ומזכיר ש"בעולם המערבי כל המדינות נמצאות בחריגה מיעדי הגירעון וישראל מצטיינת בזה שיש לנו יחס חוב תוצר נמוך של 62%, אין איזו דחיפות של ישיבה ממשלתית אחד שצריכה לקבוע במאי או יוני איך סוגרים את הפער תוך חודש. עובדה ששוק ההון כשמתמחר האג"ח והתשואות לפידיון גם כשיצאו הכותרות זה לא השפיע על התשואות של האג"ח הארוכות. המבחן האמיתי כשהממשלה תתווה את המדיניות שלה על תקציב המדינה. זה יהיה המקום שבו הבכירים באוצר יצטרכו להציג את ההמלצות שלהם איך לסגור את הפער ולהחזיר את תוואי הגירעון".

לדבריו כמובן שתי האפשרויות שעומדות על הפרק הן או קיצוץ בהוצאות או העלאת מסים "קיצוץ בהוצאות זה יהיה קשה פוליטית והאפשרות השניה והיותר סבירה היא העלאת מסים. במידה ומשה כחלון יהיה שר אוצר, וזה נשמע סביר, הגיוני שהנטייה תהיה פחות להשתמש במסים שמשפיעים

ישירות על יוקר המחיה כמו מע"מ ויותר מסים מסוג אחר כמו העלאת מס בריאות. זה שייך למגרש של הממשלה והאידיאולוגיה שלה. החשוב זה לא פתרון של זבנג וגמרנו אלא תכנית אמינה של התכנסות הדרגתית יכול להיות על פני שנתיים 2021-2020. סביר להניח שבדומה לשנים אחרונות גם משיקולים פוליטיים ואופק התכנון רפורמות מבניות טיפול שורש בבעיות מערכת הבריאות בתשתיות במערכת החינוך כנראה יחכו".

מבחינת מצב המשק אומר ליידרמן "הופתענו לטובה מהאינדיקטורים ברבעון הראשון – צמח מעל לצפי מעל 3%, הערכה שלנו היא שקודם כל מכיוון שהאינפלציה בישראל עדיין לא התייצבה באמצע היעד 2%, תחזית שלנו 1.5% בשנה הקרובה, אז מבחינת בנק ישראל לא רואים דחיפות להחלטה מיידית של העלאת ריבית. מצד שני אנחנו חושבים שהדיעה שאומרת שרמת הריבית כיום בישראל 0.25% נמוכה מידי למשק עם מאפיינים כמו ישראל, תעסוקה מלאה, שוק עבודה חזק, לא ריבית מתאימה למשק עם מאפיינים כאלה אז

תגיות