אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכירי הליכוד יהיו האגוז הקשה לפיצוח של נתניהו צילום: EPA

בחירות 2019

בכירי הליכוד יהיו האגוז הקשה לפיצוח של נתניהו

בעוד שאת דרישות שותפיו הטבעיים – החרדים, כולנו וישראל ביתנו – נתניהו צפוי למלא בקלות יחסית, כוורת צפופה של בכירי הליכוד תעשה לו חיים קשים במאבקים פנימיים על המשרדים הכלכליים. ומה יעלה בגורל גדעון סער?

11.04.2019, 06:52 | צבי זרחיה

ממשלת נתניהו החמישית תהיה לא רק פרי הניצחון של העומד בראשה וגוש הימין אלא, כפי שמסתמן, תקפל בתוכה מתנה ששוויה בלתי ניתן לכימות – חילוץ נתניהו ממלתעות כתב האישום המתרגש עליו, בכפוף לשימוע, בשלושה תיקים שונים בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים. אבל הדרך לפרס לא תהיה פשוטה: עם חלק מהשותפות הטבעיות של נתניהו, בראשן המפלגות החרדיות, מפלגת כולנו וישראל ביתנו, התוואי מוכר, ידוע וברור ולפי שעה לא נראה כי נתניהו מתנגד לדרישותיהן העקרוניות. בתווך, איחוד מפלגות הימין ואולי גם הימין החדש (ככל שיעברו לבסוף את אחוז החסימה) שיציבו דרישות גבוהות והשאלה כמה יסכימו להתפשר בחלוקת התיקים, לבסוף ממתינה לנתניהו כוורת צפופה של בכירים בליכוד שהתברגו במקומות גבוהים בפריימריז ויתבעו תיקים בכירים. בחזית הזו, על פניו, צפוי לנתניהו האתגר הגדול ביותר, כשבין הבכירים גם יריבו גדעון סער.

קראו עוד בכלכליסט

מכץ ועד חוטובלי

נתניהו, כיו"ר הסיעה הגדולה (35 מנדטים לפני תום ספירת קולות החיילים, ואפשרות ל־39 אם ייצא לפועל מהלך של חיבור עם כולנו של כחלון) יוכל להשאיר בידי מפלגתו כ־15 תיקים. לתיקים הבכירים שבהם מחזיק הליכוד כיום יוכלו להתווסף גם תיק המשפטים (שהמועמד המוביל לאיושו הוא יריב לוין) וייתכן מאוד שגם תיק החוץ יאויש – ואם הוא יימסר לאחת השותפות ייתכן שהליכוד תיקח לעצמה את תיק הביטחון.

שורת בכירים מצפה להתמנות לתפקידי שר, בשל מיקומם הגבוה ברשימה: יולי אדלשטיין (שכבר הכריז על רצונו להישאר בתפקיד יו"ר הכנסת), ישראל כץ, גלעד ארדן, גדעון סער, מירי רגב, יריב לוין, יואב גלנט (מועמד טבעי לשר ביטחון אם התיק יישאר בליכוד) וניר ברקת (הפנים החדשות בעשירייה הראשונה של רשימת הליכוד לכנסת, שנחשב מקורב לנתניהו). אבל מעבר לכך מצפים לאות הוקרה מנתניהו גם כמה מנאמניו, דוגמת סגנית שר החוץ היוצאת, ח"כ ציפי חוטובלי, ח"כ אמיר אוחנה וכמובן יו"ר הקואליציה דודי אמסלם. גם כמה מהשרים בממשלה היוצאת שלא דורגו גבוה בפריימריז מצפים להתמנות לשרים – ביניהם יובל שטייניץ, אופיר אקוניס וחיים כץ (שמבקש להישאר במשרד הרווחה).

ככל שמדובר בשותפות החיצוניות של נתניהו הבקשות ידועות ולא נדמות כמסובכות מדי למילוי: כחלון מבקש את האוצר וצפוי לקבלו. הוא יבקש גם את תיק הכלכלה ואת ראשות ועדת הרפורמות, אך אלה לא מובטחים לו. כחלון ינסה גם הפעם לעגן בהסכם הקואליציוני את סמכויותיו ו"ארגז כלים" ביצועי. אביגדור ליברמן צפוי לדרוש את הביטחון (ממנו פרש בטענות קשות על המדיניות הביטחונית של נתניהו שלא השתנתה מאז) וייתכן שיסתפק גם בחוץ (משרד בו כיהן בעבר) ובמשרד העלייה והקליטה, על אף שדרש בקמפיין את תיק הפנים.

ועדת המדע לחרדים?

המפלגות החרדיות הגדילו את כוחן והדבר יבוא לידי ביטוי בחלוקת התיקים: יו"ר ש"ס אריה דרעי עם 8 מנדטים ידרוש את תיקי הפנים, הדתות, והפריפריה בהם הוא מחזיק כיום, וכנראה גם משרת סגן שר במשרד העלייה והקליטה – במטרה לסייע ליהודי צרפת המבקשים לעלות לישראל. יו"ר יהדות התורה ח"כ יעקב ליצמן, עם 8 מנדטים, ידרוש להישאר בתפקידו כסגן שר הבריאות, ח"כ משה גפני כנראה ימשיך בתפקידו כיו"ר ועדת הכספים. יהדות התורה תדרוש גם את ראשות ועדת המדע.

העלילה עשויה להסתבך מעט עם איחוד מפלגות הימין, עם ובלי קשר למעבר אפשרי של הימין החדש את אחוז החסימה: איחוד המפלגות תובע את תיק החינוך ליו"ר רפי פרץ ואת תיק המשפטים לח"כ בצלאל סמוטריץ'. נפתלי בנט ואיילת שקד, אם יעברו את אחוז החסימה, ידרשו כנראה את המשפטים והחינוך. אם נתניהו יחליט להשיב את בנט לחינוך, על אף שהצהיר בקמפיין שהתיק יישאר בליכוד, שקד תתבקש להסתפק באחד המשרדים הקטנים. בתרחיש כזה, ובהנחה שתיק המשפטים יישאר בליכוד, עשוי נתניהו לתפור לפרץ ולסמוטריץ' חבילת "תיקי התיישבות" שתכלול בעיקרה את תיק הבינוי והשיכון ואת תיק החקלאות. גם מירי רגב וגילה גמליאל מהליכוד לוטשות עיניים לחינוך. רגב תדרוש את תיק ביטחון הפנים כעדיפות ראשונה, וגלנט מוזכר אף הוא כמועמד לתפקיד זה.

תגיות