אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הוועדים במדינה תוקעים את העובדים שלהם, צריך להגיד את זה בקול רם" צילום: עמית שעל

הכמוסה

"הוועדים במדינה תוקעים את העובדים שלהם, צריך להגיד את זה בקול רם"

מייקל אייזנברג, ממשקיעי ההון סיכון המובילים בישראל, מספר בראיון מרתק אילו טכנולוגיות מעניינות אותו, מה מלהיב אותו ביזמים - ולמה אנחנו חייבים להתקדם מעבר לחזון ה"סטארט-אפ ניישן"

12.04.2019, 13:32 | קרן צוריאל ואורי פסובסקי

"ועדי העובדים במדינה הזאת תוקעים את העובדים שלהם, צריך להגיד את זה בקול רם". כך קובע בנחרצות משקיע הטכנולוגיה מייקל אייזנברג בראיון לפודקאסט "הכמוסה" מבית כלכליסט. אייזנברג, שותף מייסד בקרן הון הסיכון אלף, הוא מוותיקי התעשייה, שהשקיע בשורת חברות מוכרות, כולל WeWork, וויקס, שופינג.קום, ואחרות. עכשיו, בראיון איתו, הוא מספר על דרכו בתעשייה, על עולם ההשקעות, וגם על התפיסה הכלכלית-חברתית הרחבה יותר שהוא מנסה לקדם.

וכאמור, אייזנברג, מותח ביקורת על ועדי העובדים, ש"מקבעים את מעמדם, בעיקר של עצמם אבל גם של העובדים - כי לא נותנים להם להתקדם. ועד עובדים אחראי היה משקיע הון עתק בלהעלות את המיומנויות ואת היכולות של כל העובדים במשק. אגב, מדינה נאורה היתה עושה את זה. איפה החזרי המס לחברות רווחיות שיכשירו עובדים להיות בעלי יותר מיומנויות ויכולות? חברה אחראית, וכלכלה שרוצה להתקדם למאה ה-21, זו האחריות שלה. וקורע לי את הלב שזה לא קורה".

מייקל אייזנברג. "אני אומר לחברות שלי שאסור לקחת חברות קבלניות. צריך להעסיק את האנשים, ולתת להם גם אופציות", צילום: עמית שעל מייקל אייזנברג. "אני אומר לחברות שלי שאסור לקחת חברות קבלניות. צריך להעסיק את האנשים, ולתת להם גם אופציות" | צילום: עמית שעל מייקל אייזנברג. "אני אומר לחברות שלי שאסור לקחת חברות קבלניות. צריך להעסיק את האנשים, ולתת להם גם אופציות", צילום: עמית שעל

 

הדברים שלך הם חלק מתפיסת עולם ימנית כלכלית רחבה יותר?

"אני לא אוהב את ההגדרות של ימין ושמאל, לא כלכלי ולא מדיני. אני אדם פרקטי. והפרקטיקה היא שמאות אלפי אנשים במדינת ישראל, שהם חלק מוועדי עובדים, לא רק תקועים במשכורת ובתפקיד הנוכחי, אלא שאף אחד לא מרגיש אחריות לתת להם כלים להתקדם ולשפר את מצבם. וזה דבר חמור ביותר. ועדי עובדים לא צריכים לבכות אחרי שפרי גליל נסגר. הם צריכים לשאול למה המכונאי בפרי גליל נמצא שם 20 שנה ולא קיבל הכשרה מקצועית בתחום אחר. במאה ה-21 אנחנו הופכים להיות אנשים שחייבים ללמוד ולהתקדם מקצועית ומיומנותית לאורך כל החיים שלנו".

לא כולם יכולים ללמוד להיות מתכנתים בחברות שאתה משקיע בהן. מה האופציות של עובד שנפלט מפרי גליל או מתעשיית הטקסטיל בעולם שאתה מתאר?

"אם אנחנו מחכים עד שהדברים האלה נסגרים, אז העובדים לא יכולים להפוך להיות מתכננתים או דברים אחרים. אבל אם מתחילים ללמוד בגיל 23, 24, 25 מיומנות חדשה - תתפלאו. יכול להיות שהם לא יהיו מתכנתים, יכול להיות שכן. אבל יהיו להם מיומנויות שמתאימות למאה ה-21 מתחילת הקריירה שלהם, מתחילת התעסוקה שלהם. אני הומניסט בסופו של דבר, אני מאמין ביכולתם של בני אדם להשתפר".

בעשורים האחרונים רואים בכל העולם ירידה בחלקם של העובדים בעוגת ההכנסות, והגידול בנתח המגיע לבעלי ההון. ויש טענה שזה נובע מירידת כוחם של האיגודים.

"צריך לעשות פה סדר. במאה העשרים הכלכלה היתה תעשייתית. אנשים עבדו על מכונות. בין אם נאהב את זה ובין אם לא, במאה ה-21 אנחנו עוברים לכלכלה של אידאות, של מוחות, של שירותים. הרובוטים והאוטומציה מחליפים המון מהידיים העובדות. ההיחלשות של ועדי העובדים היא תוצאה של אוטומציה, של כלכלה יותר יזמית. זה לא שמישהו החליט לחסל את ועדי העובדים. כל דבר שמתנוון או מצטמק מנסה להגן בכוח על איפה שהוא נמצא ועל עברו המפואר. והכלכלה התקדמה מאז. לא אמרתי שלא צריכים להיות ועדי עובדים. תפקידו של ועד עובדים אחראי הוא לעזור לעמיתיו לקבל הכשרה. אם יקום ועד עובדים שמטרתו היא העובדים ולא הממסד, ולא המשכורת של היום, אלא כושר ההשתכרות של העתיד - אהלן וסהלן. זה מצוין".

בראיון מרתק לפודקאסט "הכמוסה" אייזנברג מסביר מה הוא מחפש ביזמים הפונים אליו להשקעה, מדוע קרא לאמהות לא לתת לילדים המתכנתים שלהן לעבוד בחברות טכנולוגית פרסום, וגם למה המדינה צריכה להתקדם מעבר לחזון ה"סטארט אפ ניישן".

"אם אנחנו רוצים להרחיב את הברכה שנקראת ההייטק הישראלי צריך לבנות פה חברות גדולות, עם זרועות של תמיכה בלקוחות, שיווק ואפילו הסעדה. כל מיני דברים שיאפשרו לאנשים לקחת חלק בעוגה הזאת ולהתייחס אליהם כפרנסה בכבוד", מסביר אייזנברג. "איפה שרק אפשר אני אומר לחברות שלי שאסור לקחת חברות קבלניות בשביל לעשות ניקיון. צריך להעסיק את האנשים, ולתת להם גם אופציות, כדי שגם הם יוכלו להיות חלק מהברכה הזאת. זה חלק מהאחריות - לא רק של עולם ההייטק, אלא של כל בר דעת במדינה הזאת. צריך לאפשר את זה".

"הוועדים במדינה תוקעים את העובדים שלהם, צריך להגיד את זה בקול רם"
 
להאזנה לפודקאסט
לחץ כאן"הוועדים במדינה תוקעים את העובדים שלהם, צריך להגיד את זה בקול רם"

"הכמוסה" הוא פודקאסט שבועי שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן. פרק חדש מתפרסם מדי יום שישי באתר כלכליסט וזמין גם בספוטיפיי , ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם (חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה ).

תגיות