אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת ניו יורק

נשיאת NSO: "אנחנו לא עוקבים אחרי טלפונים ישראליים ואמריקאיים"

תמי מזאל שחר, נשיאה משותפת ב-NSO, אמרה בוועידת Mind theTech של כלכליסט בניו יורק: "אחנו מפתחים טכנולוגיה נהדרת שעוזרת לממשלות להילחם בפשעים ובטרור". לדבריה, "לעולם לא נתייחס ללקוחות שלנו"

14.04.2019, 15:40 | עומר כביר

חברת NSO, מפתחת תוכנית הריגול פגסוס, מקפידה על כללי רגולציה, לצד כללי אתיקה בכל הקשור לעסקיה מול מדינות ומול לקוחות פרטיים - אך שומרת מאד על פרטיותם; כך לפי תמי מזאל שחר, נשיאה משותפת של NSO. "לעולם לא נדון בלקוחות שלנו", אמרה בתשובה לשאלת כתבת "כלכליסט", הגר רבט. 

קראו עוד בכלכליסט

מזאל שחר דיברה בכנס Mind the Tech של "כלכליסט", שמתקיים בניו יורק. רבט הזכירה את הראיון שהעניק מייסד NSO, שלו חוליו, לתוכנית התחקירים 60 דקות במרץ האחרון, בו הבטיח שפגסוס, כלי הריגול לסמארטפונים שמפתחת NSO, לא הופנה נגד העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י או נגד קרוביו.

בהמשך נשאלה מזאל שחר האם החברה יכולה גם להתחייב שלא למכור כלי ריגול לערב הסעודית. "לעולם לא נדון בלקוחות, לא נאשר ולא נכחיש", היא השיבה. "היה לנו חשוב להדגיש שאנחנו לא קשורים לרצח הזה ושאנחנו מגנים אותו, אבל לעולם לא נדבר על הלקוחות שאנחנו עובדים או לא עובדים אתם".

מזאל שחר התייחסה גם להאשמות של יועץ הסייבר של מייסד אמזון, ג'ף בזוס, שלפיהן נעשה שימוש בכלי הריגול של החברה כדי לפרוץ לטלפון שלו ולהוציא משם מידע אישי מביך. "יש לנו איסור על שימוש נגד מספרים אמריקאיים וישראליים. זו היתה החלטה שלנו כחברה ישראלית עם בעלים אמריקאים", אמרה.

תמי מזאל שחר בשיחה עם כתבת "כלכליסט" הגר רבט, צילום: אוראל כהן תמי מזאל שחר בשיחה עם כתבת "כלכליסט" הגר רבט | צילום: אוראל כהן תמי מזאל שחר בשיחה עם כתבת "כלכליסט" הגר רבט, צילום: אוראל כהן

בפתח הראיון דיברה מזאל שחר על הסיבה להקמת החברה: "NSO נוסדה כדי לסייע לממשלות לפתח תוכנה למלחמה בהצפנה, כדי להילחם בטרור ובפשע. טכנולוגיות מודיעין מסורתיות הפכו מיושנות עם עליית השימוש בהצפנה, שמאפשרת לפושעים ולטרוריסטים לתכנן את הפשעים ואת המתקפות שלהם. הממשלות פשוט התעוורו, אובמה וראשי מדינות אחרות דיברו על כך שהצפנה היא האתגר הגדול ביותר".

ואולם בשנים האחרונות התפרסמו דיווחים רבים, רבים מהם בעקבות תחקירים של סיטיזן לאב מאוניברסיטת טורנטו (שהחוקר הבכיר שלה, ד"ר ביל מרזק, דיבר גם הוא בוועידה), שלפיהם נעשה שימוש בכלי הריגול של NSO נגד עיתונאים, אקטיביסטים ומתנגדי משטר במדינות שונות. "זה מעניין שבכל פעם שיש שימוש לרעה השם שלנו עולה", העירה מזאל שחר. "כדי להיות לקוח שלנו צריך לעבור מסע ארוך מאוד. החברה שלנו נמצאת תחת רגולציה קפדנית מאוד, ויש לנו גם ועדת אתיקה פנימית שדנה בכל מכירה שאנחנו עושים. רק אחרי שיש לנו רישיון יצוא, אישור של הוועדה וחוזה מפורט - אנחנו מוכרים את התוכנה לממשלות.

"בכל פעם שיש טענות על שימוש לרעה, אנחנו חוקרים את זה. יש לנו דרכים לפעול מול הלקוחות שלנו וסגרנו שלוש מערכות בעבר. יש לנו יכולת להפסיק את פעילות המערכת אם אנחנו סבורים שיש שימוש לרעה. פיתחנו את הטכנולוגיה ומכרנו אותה לממשלות לגיטימיות. זה שימוש מאוד מוגבל, אני לא בטוחה שכולם מודעים לכך, אבל מספר האנשים שמנוטרים באמצעות התוכנה שלנו בכל העולם, קטן ממספר האנשים בחדר הזה. זה לא כלי למעקב המוני. אם הטכנולוגיה הזו היתה קיימה לפני 9/11, כמה חייים היו ניצלים? ממשלות צריכות את העזרה שלנו ואנחנו כאן כדי לתמוך בזה".

מזאל שחר הוסיפה שוועדת האתיקה של החברה הוקמה ב-2016. "הסיבה לכך היא האמונה שהטכנולוגיה כל כך עצמתית ושהרגולציה העולמית עוד לא עומדת בקצב. ועדת האתיקה לא פועלת רק בשלב הכניסה, אלא בודקת מדי שנה את כל הלקוחות. זה מאוד חשוב לעובדים שלנו, שכולם מגיעים מהצבא הישראלי. אכפת להם ממה שהם עושים, הם רוצים להשפיע לטובה על העולם. הטכנולוגיה מתקדמת הרבה יותר מהר מהרגולציה. רואים את זה בכל התחומים וכמובן גם בסייבר. אני חושבת שאנחנו היחדים שיש להם ועדה כזה. הרבה חברות ימכרו בשמחה למי שהן יכולות, אבל חשוב לקחת אחריות. המשמעות היא לוותר על הרבה דולרים ועל הרבה עסקים, אבל כולם בחברה גאים בכך שאנחנו עושים את זה ושמחים על כך".

מזאל שחר סירבה לתת תשובה ברורה לשאלה הפשוטה האם בחברה סבורים שזה נכון לרגל אחרי עיתונאים ואקטיביסטים באמצעות התוכנה שלה: "אנחנו לא סוכנות מודיעין, אלא חברת טכנולוגיה. אנחנו משאירים את ההחלטות הקשות לסוכנויות מודיעין. זה תחום עם רגולציה קפדנית, ומודיעין זה עסק מורכב. ההחלטות שהסוכנויות צריכות לקבל אינן קלות. ארה"ב השקיעה מיליונים באיתור בן לאדן. מה אם כדי לאתר אותו היו צריכים לפעול דרך בנו בן ה-18. היית מחליטה לעשות את זה?"

מזאל שחר סיפרה שלחברה יש מוצרים נוספים, פרט לתוכנת הריגול פגסוס. "NSO היא מובילה בפיתוח טכנולוגיות איסוף מידע, אבל יש לנו גם טכנולוגיות איתור מיקום ומידע טקטי שנעשה בהן שימוש במבצעי חילוץ והצלה. השתתפנו בחילוץ ברעידת אדמה במקסיקו, וגם בהתמוטטות מבנה החניה בישראל. אנחנו שמחים שהממשלות הנכונות עושות שימוש בטכנולוגיה שלנו. אנשים לא יודעים שהם חייבים את החיים שלהם לטכנולוגיה של NSO ולפגסוס שמצילות חיים".

תגיות