אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התרופה נמצאת גם באריאל צילום: shutterstock

התרופה נמצאת גם באריאל

המחסור ברופאים בישראל הוא משמעותי ויכול לשתק את המערכת בטווח הלא כל כך רחוק. נכון לעכשיו, רוב בוגרי הרפואה אינם לומדים בארץ. הקמת הפקולטה באריאל היא רק צעד אחד קטן לשיפור המצב

14.04.2019, 08:35 | אדריאן פילוט

מסאגת פתיחת הפקולטה לרפואה באריאל אפשר היה להתרשם שהבעיות המרכזיות שלה הן מיקומה הגיאוגרפי באזור בעל רגישות פוליטית (יו"ש), התורם העיקרי שלה (שלדון אדלסון) והאיש שקידם אותה (שר החינוך נפתלי בנט).

התחושה הזו מקבלת משנה תוקף כאשר מבינים את חומרת מצב הכשרת הרופאים בישראל - סוגיה שזוהתה כבר לפני זמן רב כאחד האיומים המרכזיים על מערכת הבריאות הציבורית בישראל.

אין עוררין על כך שנפלו פגמים משפטיים בהליך הפורמלי של אישור הפקולטה. ככל הנראה, על אותם קשיים הצליחו להתגבר. השאלה הגדולה היא אילו טיעונים ענייניים קיימים נגד הקמתה של הפקולטה שהפכה מזמן לצורך קיומי. ובכן, מדובר בהטלת ספק ברצינות האקדמית של המוסד באריאל ובמחסור של שדות התמחות בבתי החולים שעלות הקמתם גבוהה מאוד.

אוניברסיטת אריאל, צילום: יצחק שליסל אוניברסיטת אריאל | צילום: יצחק שליסל אוניברסיטת אריאל, צילום: יצחק שליסל

לגבי רצינותה של הפקולטה, הטענה הזו ממשיכה לפזר ריח פוליטי, זאת אף שאריאל היא חלק אינטגרלי מישראל בקונצנזוס של המפה הפוליטית הישראלית.

באשר לשדות ההתמחות הבעיה היא אמיתית, אף כי משרד הבריאות חזר וטען כי לא תהיה בעיה בקליטת בוגרי אוניברסיטת אריאל. יתרה מזו, המשרד תמך בהקמת הפקולטה והדגיש את הצורך הדחוף שבה.

המחסור ברופאים בישראל הוא משמעותי ויכול לשתק את המערכת בטווח הלא כל כך רחוק. מספר בוגרי הרפואה בקרב 100 אלף תושבים עמד בישראל לפי נתונים מעודכנים של ה־OECD ב־2017 על 5.5 – הנמוך ביותר בכלל הארגון. הממוצע בקרב מדינות אלו עומד על 12.1 - יותר מכפול. יתרה מזו, שיעור בוגרי הרפואה הישראלים שמקבלים את הכשרתם בחו"ל הגיע בשנה האחרונה לכ־60%. מדובר בשיעור הגבוה ביותר בקרב מדינות ה־OECD, למעט לוקסמבורג - שם אין הכשרה כלל בתוך המדינה. נכון לעכשיו, רוב הרופאים בישראל אינם לומדים בארץ.

דווקא ביום שפקולטה חדשה קמה על רגליה (אם בג"ץ לא יקבע אחרת) כדאי לזכור כי המחסור ברופאים במדינה הולך ומחמיר. כדי להגדיל עוד יותר את שדות ההתמחות של הרופאים, יש לאמץ את הצעתו של רן סער, מנכ"ל מכבי - לפתוח שדות התמחות מחוץ לבתי חולים, במרפאות בקהילה ולהוזיל את ההתמחות. לפחות בחלק מהמקצועות - למשל ילדים, אורטופדיה, גניקולוגיה - ניתן להקים שדות כאלה.

הקמת הפקולטה באריאל היא צעד אחד קטן לשיפור המצב.

תגיות