אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ ביטל הקלות מס ועשירי ניו יורק בורחים לפלורידה צילום: שאטרסטוק

FT

טראמפ ביטל הקלות מס ועשירי ניו יורק בורחים לפלורידה

במסגרת רפורמת המס ירדה תקרת ההחזרים על מסי מדינה ומסים עירוניים. הסובלים הגדולים: עשירי ניו יורק שבה נטל המס גבוה במיוחד. סוכן נדל"ן במנהטן: "הכסף שהם יחסכו כתוצאה מהמעבר יכסה את בתי הספר הפרטיים של הילדים"

16.04.2019, 14:16 | ג'ושוע שאפין ואורטנקה אליאז', פייננשל טיימס

בריאן קושמן, סוכן נדל"ן ממנהטן שמתפרנס מהעברת אנשים לדירות יוקרה בטרייבקה, מפתח עיסוק צדדי חדש: העברת עשירי העיר ניו יורק לפלורידה.

קראו עוד בכלכליסט

בחודשים האחרונים עשה קושמן רילוקיישן לשלושה לקוחות כאלה - שני בנקאים ויזם. הוא מצפה כי יגיעו נוספים בקרוב. זאת בעקבות תקרה חדשה שמגבילה את החזרי המס ונכנסה לתוקפה אתמול במסגרת רפורמת המס של טראמפ משנת 2017.

בזכות הרפורמה נהנו רוב האמריקאים מקיצוצי מס, כפי שהנשיא חוזר ומזכיר לציבור בוחריו. אך כדי לאפשר זאת נקבעה תקרה של 10,000 דולר על ההחזרים שיכולים משקי בית לקבל עבור תשלומי מסי מדינה ומסים עירוניים במסגרת תשלומי המס הפדרליים. המגבלה הזאת על החזרים ממסי SALT (מסי מדינה ועירייה), משמעותה חשבון מסים שמן עבור עשירי ניו יורק, שעליהם מושתים מסים בגובה 12.7%. בניגוד לכך, בפלורידה לא קיים מס הכנסה פדרלי אישי.

"אם אני יכול לחסוך 13% במסים עירוניים ובמסי מדינה, למה לא?", הסביר קושמן את החלטת הלקוחות שלו. "הכסף שהם חוסכים מכסה בקלות את עלות בתי הספר הפרטיים עבור הילדים".

עורך דין המייצג לקוחות של קרנות גידור סבור כי הרבה ניו יורקרים יעזבו אחרי שיקבלו את פירוט החזרי המס של 2018. "אנשים חייבים הרבה יותר כסף ממה שהם חושבים", אמר.

בה בעת, ההיקף של תושבי העיר שבורחים בגלל שינוי המס נתון למחלוקת. במחלקת השירותים למשקיעים של מודי'ס דיווחו לאחרונה כי לא מצאו עדיין "סימנים מהותיים" לכך כי המהלך הביא להגירה מהעיר. ועדיין, השיח על בריחה למדינות בארה"ב שבהן המיסוי נמוך הוא ער מאוד.

פגיעה בנדל"ן יוקרה

ג'ון פולסון, גורו ההשקעות שהרוויח מיליארדי דולרים במשבר הפיננסי, אמר ל"פייננשל טיימס" כי בכוונתו לעבור ממנהטן לפוארטו ריקו, שם המיסוי נמוך, והציע כי אחרים יבואו בעקבותיו. "בהינתן המסים הגבוהים מאוד בניו יורק ואובדן ההקלות, זה הגיוני שאנשים בניו יורק יבדקו את האפשרות לעבור לאזורים אחרים שבהם מסי המדינה נמוכים משמעותית", אמר לעיתון.

בפברואר, מושל ניו יורק אנדרו קואומו, טען כי עזיבות על רקע אובדן הקלות מס יעלו לקופת המדינה 2.3 מיליארד דולר. "אני חושש שאנשים כבר עוזבים את המדינה שלנו בגלל המיסוי", אמר קואומו, בציינו את התלות של ניו יורק בתושביה העשירים למימון התקציב. "פחות מ־100 אלף אנשים משלמים מחצית מהמסים. אם הם עוזבים, מהר מאוד תתפתח בעיה גדולה".

בכירים בתחום הנדל"ן אומרים כי ביטול ההטבות הוא האחראי להיחלשות שוק נדל"ן היוקרה בעיר. החודש התרבו הדיווחים על ירידה במכירות בנישה זאת והתחזית היא לירידות נוספות.

מושל ניו יורק אנדרו קואומו: "פחות מ־100 אלף אנשים משלמים מחצית מהמסים בניו יורק. אם הם עוזבים, מהר מאוד תתפתח בעיה גדולה", צילום: בלומברג מושל ניו יורק אנדרו קואומו: "פחות מ־100 אלף אנשים משלמים מחצית מהמסים בניו יורק. אם הם עוזבים, מהר מאוד תתפתח בעיה גדולה" | צילום: בלומברג מושל ניו יורק אנדרו קואומו: "פחות מ־100 אלף אנשים משלמים מחצית מהמסים בניו יורק. אם הם עוזבים, מהר מאוד תתפתח בעיה גדולה", צילום: בלומברג

פלורידה, שהתפרסמה בזכות חופיה כמו גם היעדר מס הכנסה, הופכת נושא שיחה פופולרי בשיחות קוקטייל בקרב עשירי העיר. "אין ספק שקיימת יותר פעילות סביב הנושא הזה", ציין קן קוריאה, מנהל השקעות שמפקח על 140 יועצים פיננסיים בבנק UBS, באזור ניו יורק. לשאלה מי בדיוק מתעניין במעבר כזה, הוא משיב, "הרבה אנשים".

ניו יורק אינה המדינה היחידה בארה"ב שמאבדת תושבים בגלל מיסוי גבוה. ב־2016, מנהל קרן הגידור דיוויד טפר, שחשבון המס האישי שלו היה הגבוה בניו ג'רזי, עזב לפלורידה. תשלומי המס שלו היו כה גדולים, עד כי מושל המדינה כריס כריסטי היה מקבל דיווח מיוחד כאשר הצ'קים של טפר הגיעו למחלקת הגבייה. גם מדינת קונטיקט איבדה בשנים האחרונות את מנהלי קרנות הגידור פול טיודור ואדוארד למפרט, שעזבו לפלורידה.

העובדה שכל כך הרבה מדינות עם מיסוי גבוה, כולל קליפורניה, הן דמוקרטיות במהותן, גרמה לקואומו להוקיע את רפורמת המס של טראמפ כ"הכרזה של מלחמת אזרחים כלכלית".

הנושא בולט במיוחד במדינת ניו יורק ובעיר ניו יורק בשל הריכוז של העושר והשיח המתגבר על אופן המיסוי שלו. בדיונים שנערכו החודש לקראת הצגת התקציב החדש, מחוקקים שקלו להטיל מס שנתי על בית שני בעיר בשווי של למעלה מ־5 מיליון דולר. הם נסוגו מהתוכנית בעקבות מחאת יזמים, אבל עדיין כיוונו לעשירים כאשר החליטו להעלות מסים על מכירת בתים בשווי 20 מיליון דולר ומעלה.

וייתכן שישנם מהלכים נוספים בקנה. מה שאמור היה להיות "מס מיליונרים" זמני שהושת לפני עשור, במהלך המשבר הפיננסי, הורחב שוב ושוב על ידי המחוקקים. בינתיים, אלכסנדריה אוקסיו־קורטז, נציגת ניו יורק בקונגרס שנהפכה לפרוגרסיבית מלאת תעוזה, הציעה להעלות את המס הפדרלי ל־70%.

ברקע השיח המודאג, אנליסטים רבים מתנגדים לניסיון של קואומו לשייך את הירידה הצפויה בהכנסות ממסים ל־SALT. לטענתם, אשמה בכך הבריחה של משקיעים מוול סטריט בשלהי 2018.

הם גם ספקנים לגבי הטענה של פולסון כי העשירים יחפשו מקומות חדשים עם מסים מופחתים, שכן לא לכל הבנקאים והיזמים בניו יורק יש את הגמישות שתאפשר להם להעתיק את מקום מגוריהם.

גם הבייבי בומרס עוזבים

"ההשפעה צפויה להיות בשוליים ולאורך זמן ויהיה קשה לאתר אותה בין כל שאר הגורמים שגורמים להתניידות", אמר ג'ון מולנקופף, מנהל המרכז למחקר אורבני באוניברסיטת סיטי בניו יורק. לדבריו, יחלפו שנים בטרם ניתן יהיה לבסס טענה של בריחת עשירים על סמך מרשם האוכלוסין.

בדו"ח שלה, סוכנות מודי'ס מצאה כי היקף ההגירה מניו יורק וממדינות נוספות עם מיסוי גבוה היא כיום נמוכה יותר לעומת 2009. במקרים רבים, מי שעזבו, עברו למדינה עם מסים גבוהים גם כן. "משרות וטרנדים דמוגרפיים ימשיכו להשפיע על דפוסי רילוקיישן יותר מאשר המסים", סיכמו.

ועדיין, רק משום שהסטטיסטיקה טרם ביססה תופעת בריחה, אין זה אומר כי היא לא קיימת. אדמונד מק'מהון, מנהל המחקר במרכז אמפייר למדיניות ציבורית, מוטרד כי ניו יורק ניצבת בפני אתגר דמוגרפי על רקע הזדקנות הבייבי בומרס. "יש כאן הרבה מאוד אנשים שכבר נמצאים עם רגל אחת בבוקה ראטון (פלורידה)", ציין. לדבריו, רפורמת SALT היא רק "דחיפה נוספת".

עם זאת, SALT ומסים גואים אחרים מאיימים להרחיק מהעיר בעלי מקצוע צעירים שאמורים להיכנס לנעלי הדור המזדקן. בארוחת ערב שנערכה באחרונה בניו יורק עבור פיננסיירים צעירים, מק'מהון אמר כי הוא נדהם מכמות הצעירים שמתכננים לעזוב. "אני כן סבור שקיימת כאן סכנה מוחשית", אמר. "אבל נדע זאת רק לאחר מעשה".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הוא עולה לנו הרבה כסף
לפני טראמפ המיסים הפדרליים היו על מה שנותר אחרי תשלום מיסים למדינה (ניו יורק, קליפורניה וכו'). כלומר מי שהרוויח נניח 100,000 דולר בשנה ושילם 20% מס למדינה, המיסים הפדרליים שלו היו על ה-80,000 דולר הנותרים. השינוי שטראמפ עשה הוא שעכשיו המיסים הפדרליים הם על כל הסכום, כלומר על כל ה-100,000. בנוסף הוא הגביל את הסכום המותר במס על מיסי בתים. בקליפורניה הבתים כל כך יקרים שההגבלה ממש מורגשת.
אחת  |  19.04.19
6.
ההתמקדות בעשירים מעניינת
אבל גם מי שמוגדר מעמד ביניים בניו יורק (או עשירים בכל עיר אחרת) עוזבים בגלל המיסים הגבוהים (צפון קרולינה הפכה לשם חם). באורח אבסורדי, יותר דמוקרטים עוזבים לפלורידה מה שיהפוך אותה למדינה כחולה בבחירות הבאות והרפובליקנים יפסידו את הנשיאות...
הכריש  |  16.04.19
לכל התגובות