אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי יקדם את חקיקת ההמלצות? צילום: עמית שעל

מי יקדם את חקיקת ההמלצות?

רוב חברי הוועדה, שמונה עשרה חברים, לא ימשיכו לכנסת הבאה בעקבות ההישגים הדלים של מפלגותיהם בבחירות

17.04.2019, 07:03 | צבי זרחיה

ההמלצות שנכללות בדו"ח הסופי של ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, שמכונה ועדת הטייקונים, עלולות לא להפוך לחוקים לעולם.

הסיבה לכך היא שרוב חברי הוועדה, שמונה עשרה חברים, לא ימשיכו לכנסת הבאה בעקבות ההישגים הדלים של מפלגותיהם בבחירות: היו"ר איתן כבל ממפלגת העבודה, איילת נחמיאס ורבין שפרשה מהחיים הפוליטיים, חיים ילין מהעבודה, רוברט אילטוב מישראל ביתנו ודב חנין מהרשימה המשותפת. בנוסף ח"כ יצחק וקנין מש"ס שמונה לשר הדתות פרש מהוועדה וח"כ משה גפני מיהדות התורה שרשום בה כחבר לא השתתף בישיבותיה.

איילת נחמיאס ורבין. פרשה, צילום: תומי הרפז איילת נחמיאס ורבין. פרשה | צילום: תומי הרפז איילת נחמיאס ורבין. פרשה, צילום: תומי הרפז

כתוצאה מכך, הסיכוי היחיד של דו"ח הוועדה להיכנס למסלול החקיקה הוא שיואב קיש מהליכוד ורועי פולקמן מכולנו ייקחו עליו בעלות וידחפו לכך. קיש ופולקמן כבר הצהירו שבכוונתם לקדם את המלצות הוועדה, אלא שגם הם יודעים שמדובר במשימה לא פשוטה. כשהבנקים השתמשו במהלך דיוני הוועדה בסודיות הבנקאית כמחסום למסירת מידע, חברי הוועדה איימו שיפעלו בערוץ החקיקה כדי לחייב את הבנקים למסור להם מידע. אולם בנק ישראל התנגד לכך וגם הממשלה לא ששה לסייע. לכן קשה לראות כיצד ממשלתו החמישית של בנימין נתניהו תאמץ דו"ח שקורא להקמת ועדה פרלמנטרית שתוכל לקבל את כל המידע החסוי.

עם זאת, ביכולתו של הדו"ח להשפיע על הלך הרוחות במשכן ולעודד את חברי הכנסת החדשה לחוקק חוקים שישפרו את העמדות של הציבור מול הבנקים. קיש, למשל, הודיע שיקדם את הצעת החוק שמבטלת את עמלת הפירעון המוקדם שמוטלת על נוטלי משכנתאות.

צבי זרחיה

תגיות