אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל מגיפה: מחירי בשר החזיר בסין עלולים לזנק ביותר מ-70% - ולפגוע באספקה העולמית צילום: בלומברג

בגלל מגיפה: מחירי בשר החזיר בסין עלולים לזנק ביותר מ-70% - ולפגוע באספקה העולמית

מגיפת קדחת החזירים האפריקאית פרצה בפעם הרביעית וגרמה ל"שפל היסטורי" במספר החזירים במדינה - להערכת מומחים, רמות הייצוא יתאוששו רק ב-2021 ואולי לאחר מכן

18.04.2019, 10:02 | שירות כלכליסט
מחירי בשר החזיר בסין עלולים לזנק ביותר מ-70% עד השנה הבאה, זאת בשל מגיפת קדחת החזירים האפריקאית (African swine fever) שגרמה לכך שאוכלוסיית החזירים במדינה נמצאת "בשפל היסטורי". להערכת המומחים, רמות הייצוא יתאוששו רק ב-2021 ואולי אף לאחר מכן.

קראו עוד בכלכליסט

בינתיים, המחלה שהיא קטלנית לחזירים אך לא משפיעה על בני אדם, כבר התפשטה מעבר לסין - יצרנית מוצרי בשר החזיר הגדולה בעולם - ופגעה גם בדרום מזרח אסיה וחלקים מאירופה. בעקבות זאת, נפגעה האספקה העולמית אף יותר.

חזירים, צילום: shutterstock חזירים | צילום: shutterstock חזירים, צילום: shutterstock

לפי המומחים, צמצום אוכלוסיית החזירים כתוצאה מהמחלה תתרגם למחירים גבוהים יותר ברחבי העולם. עם זאת, בשל העדר השקיפות בסין קשה למומחים לספק הערכות לגבי גובה המחירים. בכל מקרה, הבנק היפני נומורה מעריך כי בסין עצמה המחירים עלולים לטפס לשיא של 33 יואן (4.90 דולר) לקילו כבר בינואר 2020, זאת לעומת מחיר של 18.5 יואן לקילו שנרשם בפברואר. מדובר יהיה בזינוק של 78% במחירים בסין.

סין כבר חוותה שלושה סבבים קודמים של התפרצות המחלה, במהלכם עלו מחירי החזיר. אולם במקרה הנוכחי המחירים עלולים לטפס לרמת שיא, כך לפי נומורה. "על אף העלייה במחירי בשר החזיר, ייתכן ומגדלי החזירים לא ירצו להגדיל את כמות החזירים שלהם מתוך חשש להתפרצות נוספת של המגפה", כתבו האנליסטים בבנק. "בעקבות זאת, ההתפרצות הנוכחית תימשך יותר זמן ותגרום למחירים לטפס לרמות שעוד לא נראו".

מלחמת הסחר בין סין וארה"ב מחמירה אף יותר את המצב, שכן המכסים שהטילה ארה"ב הובילו לעלייה במחירי קני הסויה, המשמשים כמזון לחיות, וכתוצאה מכך חקלאים רבים בסין העדיפו לשחוט חלק מהחזירים, כך לפי חברת המחקר טס לומבארד (TS Lombard).

מאז התפרצות המחלה באוגוסט 2018, היא התפשטה לכל מחוז בסין שבו מגדלים חזירים. בשבוע שעבר הודיעו הרשויות כי נאלצו להמית מעל מיליון חזירים בניסיון להשתלט על המחלה. אם כי, יש שמאמינים כי הנתון האמיתי גבוה בהרבה ומגיע ל-100 או אפילו 200 מיליון חזירים.

סין צורכת בסביבות 28% מהבשר העולמי, כולל מחצית מאספקת החזיר. כך שבבנק ההולנדי רבובנק מעריכים כי יוגדלו משלוחי הבשר לסין, דבר שיוביל לעליית מחירי כל סוגי הבשר, לא רק חזיר.

"השינוי חסר התקדים הזה במסחר ייצור קרוב לוודאי מחסור בשווקים שהספקים האלה לרוב משרתים, ויוביל לתנודתיות קצרת טווח בשוק שתגרום בסופו של דבר למחיים גבוהים יותר", סיכמו האנליסטים בבנק.

תגיות