אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה זה פה, שוק? כך מחליטים על שכרו של המנכ"ל צילום: טלי מאייר

שיאני השכר

מה זה פה, שוק? כך מחליטים על שכרו של המנכ"ל

חכמינו תהו כמה זמן לוקח לחברה להחליט על תנאי שכרו של המנכ"ל שלה? ואם יש חצי משרה או רבע, אז למה לא 3%? ומה לגבי מתן הלוואות במיליונים למשנה למנכ"ל מבלי לחוש צורך לנמק את הסיבה לסכום הפעוט בדו"חות הכספיים? מצד שני, קיבוץ מעגן מיכאל מציג: שוויון ‑ גרסת שוק ההון. "כלכליסט" אסף מקרים שגרמו לו לגרד את הראש ולשאול קושיה אחת עיקרית: "מה?"

18.04.2019, 11:10 | גיל קליאן

לא נעים

הרבה לבוס, אפס לאחרים

 

רמי לוי, בעלי חברת רמי לוי שיווק השקמה, צילום: צביקה טישלר רמי לוי, בעלי חברת רמי לוי שיווק השקמה | צילום: צביקה טישלר רמי לוי, בעלי חברת רמי לוי שיווק השקמה, צילום: צביקה טישלר

 

בחברות ציבוריות שבהן שכר הבכירים חשוף, מפתיע לראות פערים גדולים בין מקבל השכר הגבוה ביותר לכפופים המיידיים לו. כך קרה בחברת רמי לוי, בה נהנה רמי לוי מבונוס של 1.8 מיליון שקל, כשהמנהלים הכפופים לו לא קיבלו בונוס כלל. גם בחברת ספאנטק קרה מקרה דומה שבו הוענק בונוס של 1.2 מיליון שקל למנכ"ל גדעון קרסני ו־548 אלף שקל ליו"ר חזי ניסן, שאר הבכירים לא קיבלו בונוס. גם בחברת אזורים ‑ בונוס של מיליון שקל ליו"ר הרשי פרידמן ו־1.4 מיליון שקל למנכ"ל דרור נגל, אפס בונוס לכל השאר.

מחכים למשיח

מנכ"ל בראק אן.וי מכהן כבר 9 חודשים ושכרו טרם נקבע

 

לפני כשנה מכר טדי שגיא את אחזקותיו בחברת בראק אן.וי לחברת הנדל"ן הגרמנית אדלר. כמו במקרים רבים של חילופי שליטה, הביאו השינויים לתזוזות בקומת ההנהלה. בבראק פרשו מתפקידם המנכ"לים המשותפים גל טננבאום ואופיר רחמים, ובמקומם התמנה לתפקיד תומאס ורגאס ביולי האחרון. אף שחלפוו מאז 9 חודשים, החברה דיווחה בתוצאותיה הכספיות כי עד "למועד פרסום הדו"ח, תגמולו של המנכ"ל החדש טרם נידון או נקבע". מדובר בנקודה בעייתית, שכן עם ההחלטה על תגמולו של המנכ"ל החדש, תצטרך החברה לשלם לו רטרואקטיבית מאז חודש יולי. אם ללמוד לפי שכרם של המנכ"לים הקודמים ‑ אלו קיבלו שכר בעלות של 387 אלף יורו (כל אחד) על כהונתם החלקית במהלך שנת 2018.

הלוואה או הטבה?

ההלוואה המסתורית של המשנה למנכ"ל ביג

דו"חותיה של חברת מרכזי הקניות ביג חשפו כי חי גאליס, המשנה למנכ"ל, קיבל מהחברה הלוואות בסכום כולל של 3.1 מיליון שקל. החלק המסתורי לגבי ההלוואה של ביג לגאליס נובע מכך שפרט להערת שוליים בטבלת השכר, החברה לא דיווחה מדוע העניקה את ההלוואה ולא דיווחה מהם תנאיה. משום שתנאי ההלוואה לא מדווחים, אין אפשרות לדעת אם מדובר בהלוואה שמהווה הטבה חריגה לנושא משרה בחברה, או שלא. בחברה לא התייחסו לשאלות "כלכליסט" בנושא. גאליס זכה גם לשכר בעלות כוללת של 2.2 מיליון שקל. עלות שכר הבסיס של גאליס, שמכהן במשרה מלאה, עמדה על כ־1.1 מיליון שקל, והוא נהנה גם מבונוס של 250 אלף שקל במזומן, ורכיב אופציות בעלות לחברה של כ־760 אלף שקל.

הלאה קפיטליזם!

בפלסאון כל המנהלים קיבלו שכר זהה

מפעל פלסאון בקיבוץ מעגן מיכאל, צילום: ערן יופי כהן מפעל פלסאון בקיבוץ מעגן מיכאל | צילום: ערן יופי כהן מפעל פלסאון בקיבוץ מעגן מיכאל, צילום: ערן יופי כהן

אם עונת הדו"חות הכספיים בבורסה בתל אביב גרמה לגעגועים לערכי תנועת העבודה של א.ד גורדון ‑ כדאי לקרוא את טבלת שכר הבכירים של חברת פלסאון הבורסאית. שם, מקבלי השכר הגבוה נמנים על חברי קיבוץ מעגן מיכאל, ולכן זכו לשכר זהה. שכר הבסיס של המנכ"ל, גלעד אגמון, וכל המנהלים שתחתיו, מנהלי הכספים: ד"ר עופר בורובסקי ונירה דגן, מנהל אגף בעלי החיים יובל צור, ומנהל אגף אביזרי החיבור עודד חנקין ‑ עמד בשנת 2018 על 293,742 שקל, לפי עלות השכר לחברה.

השכר חושב על פי התעריף השעתי הקבוע בחברה לעובדים שהם חברי קיבוץ בשיבוץ קבוע ‑ 153.15 שקל. השכר הדיפרנציאלי היחיד בחברה נגזר מהבונוס, שניתן בצורה מוגדלת למנכ"ל, אך בצורה זהה לחלוטין לכל שאר המנהלים. עלות הבונוס של המנכ"ל עמדה על 876 אלף שקל בשנת 2018, וכל שאר המנהלים קיבלו בונוס בעלות של 438 אלף שקל. בסך הכל שילמה החברה 64 מיליון שקל לקיבוץ מעגן מיכאל על העסקת חברי הקיבוץ.

זמן הוא כסף

חיים צוף מציג: משרה חלקית במיוחד

חיים צוף, צילום: אוראל כהן חיים צוף | צילום: אוראל כהן חיים צוף, צילום: אוראל כהן

חיים צוף הוא אדם שזמנו יקר. ככה זה כשאתה צריך לחלוק את זמנך בין ארבעה כיסאות יו"ר בארבע חברות בורסאיות שונות. בחברת אקויטל מכהן צוף כיו"ר ב־3% משרה וכך גם בחברת יואל, בעלות שנתית של 78 אלף שקל בכל אחת מהחברות. בחברת נפטא לקח על עצמו צוף תפקיד מחייב יותר, ושם הוא כבר מכהן ב־48% משרה בעלות של 1.6 מיליון שקל, ובהיקף דומה (46%) הוא מכהן גם כיו"ר חברת איירפורט סיטי הבורסאית, בעלות שנתית של 1.3 מיליון שקל.

 

ארבע המשרות הללו מביאות את צוף ל־100% משרה, אך צוף מכהן גם כיו"ר חברת השותף הכללי בישראמקו, בעלות של 960 אלף שקל לשנה. היות שחברת השותף הכללי בישראמקו אינה חברה ציבורית, אין דרך לדעת כמה אחוזי משרה הוא מחזיק שם, אך יש להניח שבסך הכל, צוף עסוק בהיקף של מעל ל־100% משרה. על תפקידי היו"ר שלו בחברות הציבוריות קיבל צוף שכר בעלות של כ־4 מיליון שקל. למי שתהה כמה מקבלים על 3% משרה ‑ צוף זכאי לדמי ניהול בסיסיים של 6,500 שקל בחודש. 

תגיות