אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזק עוד לא בכיס של סרצ'לייט: זאבי הולך עכשיו על בי־קום צילום: אלעד גרשגורן

בזק עוד לא בכיס של סרצ'לייט: זאבי הולך עכשיו על בי־קום

אחרי שמחזיקי אינטרנט זהב העדיפו את הצעת קרן סרצ'לייט לרכישת השליטה בבזק, יורד זאבי קומה ומציע 950 מיליון שקל למחזיקי האג"ח של החברה־הבת. לכלכליסט נודע כי אנשי סרצ'לייט צפויים להגיע השבוע לישראל, וגם הם עשויים לשנות את הצעתם

21.04.2019, 08:08 | גולן חזני

התפתחויות חדשות בגזרת מכירת השליטה בבזק. גד זאבי הוריד את מאבקו בקרן סרצ'לייט לקומת הביניים של הפירמידה, ומנסה כעת לנהל מו"מ מול נושי בי־קום, במקום מול אלה של אינטרנט זהב, שהעדיפו את הצעת הקרן. במקביל מגיעה הסאגה בבי־קום לבית המשפט, כשנאמני סדרות האג"ח מבקשים הכרעה באופן חישוב ההצבעה בנושאים מהותיים בשתי סדרות האג"ח של החברה — הקצרה ב' והארוכה ג'.

קראו עוד בכלכליסט

בי־קום עצרה ב־20 במרץ את תשלומי החוב למחזיקי האג"ח שלה, כשלמחזיקי סדרה ב' היא חייבת 228 מיליון שקל, שאמורים היו להיפרע בסוף מרץ, ולסדרה ג' 2.26 מיליארד שקל, שאמורים להתחיל להיפרע בעוד שנתיים. לסדרה ב' יש אינטרס לקבל את התמורה מקופת המזומנים של החברה, שבה 700 מיליון שקל.

אבל בי־קום לא עומדת בקובננט של הון עצמי מינימלי של 650 מיליון שקל. זאת לאחר שבשל מחיקת 1.5 מיליארד שקל בדו"חות בזק על החברה־הבת יס, נמחקו כ־450 מיליון שקל מהונה העצמי של בי־קום.

חלק גדול ממחזיקי אג"ח ב' מחזיקים גם בסדרה ג' ומוכנים להעניק לחברה זמן בהמתנה להזרמת הון ממשקיע, תמורת דחיית התשלום. יוצאת מן הכלל היא מגדל שוקי הון, המחזיקה הגדולה בסדרה ב', והיחידה שיש לה אחזקה זניחה בסדרה ג'. מגדל שוקי הון דורשת מבית המשפט לפסול את הגופים האחרים בסדרה ב' מהצבעה, טוענת שבי־קום היא חברה סולוונטית, ולמעשה דורשת ממנה לפרוע את התשלום האחרון שהיא אמורה לקבל מקופתה, למרות אי העמידה בקובננט. בית המשפט עשוי לקבוע שבי־קום אינה סולוונטית, ובמקרה כזה לגרום לטלטלה בחברה.

בתוך כך הפתיע זאבי ביום חמישי עם הצעה של 950 מיליון שקל לנושי בי־קום. ההצעה שהוגשה כוללת 800 מיליון שקל כפירעון מוקדם למחזיקי אג"ח ג' של בי־קום ו־150 מיליון שקל לקופת החברה לאחר פירעון הקרן למחזיקי אגח ב'. בתמורה הוא מבקש לדלל בצורה גורפת את בעלי המניות של בי־קום, ובראשם אינטרנט זהב — מאחזקה של 52% לשיעור של 15%–20%, ואלה צפויים להתנגד למהלך כזה בבית המשפט.

גד זאבי, צילום: אלעד גרשגורן גד זאבי | צילום: אלעד גרשגורן גד זאבי, צילום: אלעד גרשגורן

מדובר בשיפור דרמטי לעומת ההצעה לאינטרנט זהב, שעמדה על 350 מיליון שקל. זאבי גיבה את ההצעה במכתב מחברת הביטוח הבריטית AON בדבר מימון לעסקה, אולם רבים ממחזיקי האג"ח סבורים כי המסמך אינו מחייב, ומסופקים לגבי יכולתו של זאבי לגייס 950 מיליון שקל. בין היתר הם מזכירים את העובדה שב־2012 ניהל זאבי עצמו, כבעלים של יבואנית סובארו, יפנאוטו, מגעים להסדר חוב עם בנק מזרחי ומחזיקי אג"ח יפנאוטו, שבסיומם נאלץ למכור את החברה ב־200 מיליון שקל, ששימשו לפירעון החובות ללא תספורת. יצוין כי בנציגות יפנאוטו כיהן עופר גזית, שמשמש גם כחבר נציגות אגח ג' של בי־קום עם יאיר שילהב.

היום צפויה פגישה בין זאבי למחזיקי אג"ח בי־קום, כשההצעה שלו כוללת הרבה יותר תנאים מתלים בהשוואה להצעתו לאינטרנט זהב. בין היתר דורש זאבי ויתור של מחזיקי אג"ח ב' על ריבית פיגורים, ויתור על טענות נגד החברה ונושאי משרה, ובעיקר תיקון "התניות מסוימות" בשטר הנאמנות של אג"ח ג'. תנאי מהותי נוסף הוא הוראה של בית המשפט על מחיקת כל התביעות הייצוגיות נגד בי־קום, ואם לא כן תהיה לזאבי זכות לתמחר את הסיכון הגלום בתביעות אלה, ולמעשה להפחית את השקעתו מ־950 מיליון שקל. תנאי נוסף הוא השלמת העסקה עד 30 ביולי, והמחזיקים מביעים ספק גדול אם ניתן לקבל היתר שליטה בבזק בזמן כה קצר, גם אם מדובר במי שבעבר קיבל היתר לאחזקה של 20% בחברה.

גם העובדה שזאבי אינו מציין במדויק את היקף המניות שהוא דורש בחברה, אלא נאחז בניסוח פתלתל, גורמת לחוסר נוחות בקרב המחזיקים.

זאבי גם משאיר לעצמו אופציה לשנות את מבנה העסקה "לפי המלצת יועצי המס, באופן שיבטיח כי לא יחול שינוי בתנאים המסחריים שלה". גם כאן מדובר בתנאי חריג, שעשוי לאפשר לו להפוך חלק מהתשלום לדחוי. עם זאת, זאבי לא ביקש בלעדיות במו"מ.

קרן סרצ'לייט, שהמחזיקים תופסים אותה כבעלת כיסים עמוקים יותר, נשארה בינתיים עם ההצעה באינטרנט זהב, אולם לנוכח ההתפתחויות עשויה גם היא להוריד את המלחמה לקומת בי־קום. ל"כלכליסט" נודע כי בכירי סרצ'לייט יגיעו השבוע לישראל, וכבר קבעו פגישות ביום רביעי עם מחזיקי בי־קום ואינרטנט זהב.

תגיות