אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה שווה בית המלוכה הבריטי, וכמה האמיר מקטאר?  10 בתי המלוכה העשירים בעולם צילום: גטי

כמה שווה בית המלוכה הבריטי, וכמה האמיר מקטאר? 10 בתי המלוכה העשירים בעולם

בעבר כיכבו בראש הרשימה בתי מלוכה באירופה, אבל בתי המלוכה של המפרץ העפילו עליהם בזכות הנפט. בית המלוכה העשיר ביותר הא הסעודי עם 1.7 טריליון דולר, בתחתית הרשימה משפחת המלוכה של ליכטנשטיין שמוערך רק ב-4.4 מיליארד דולר

25.04.2019, 22:00 | שירות כלכליסט

עם עושר של מיליארדים, משפחות המלוכה העשירות ביותר בעולם הופכות את עושרם של ביל גייטס וג'ף בזוס חיוורים לעומתם. בעבר כיכבו בראש הרשימה בתי מלוכה באירופה, אבל בתי המלוכה של המפרץ האפילו עליהם בזכות הנפט. 

קראו עוד בכלכליסט

אלה הם 10 בתי המלוכה העשירים בעולם, ושוויים:

10. משפחת המלוכה של ליכטנשטיין: 4.4 מיליארד דולר 

הנסיך הנס אדם השני ואשתו, צילום: גטי הנסיך הנס אדם השני ואשתו | צילום: גטי הנסיך הנס אדם השני ואשתו, צילום: גטי

 

בהיותו אחד משני שני בתי מלוכה האירופיים שברשימה, שוויו של לבית המלוכה של ליכטנשטיין עומד על 4.4 מיליארד דולר, על פי בלומברג. חלק הארי של ההון המשפחתי נמצא בידי הנסיך האנס-אדם השני, המונרך השליט, שהוא האחרון בשושלת ארוכה של מלכים ששולטים במדינה האלפינית הקטנה מאז עצמאותה ב-1806. רוב הונו מגיע מקבוצת LTG, הבנק הפרטי של המשפחה, שבו הוא שולט. בנוסף, קרן נסיך ליכטנשטיין שולטת בתיק השקעות של נכסים בעלי ערך רב, חברות מצליחות והשקעות יוקרתיות נוספות, וזאת בנוסף לאוסף אמנות ברמה עולמית שכולל יצירות של רפאל, רמברנדט וון-דייק.

9. בית המלוכה של דובאי: 19 מיליארד דולר  

שייח מוחמד בין ראשיד אל מאקטום, שליט דובאי , צילום: שאטרסטוק שייח מוחמד בין ראשיד אל מאקטום, שליט דובאי | צילום: שאטרסטוק שייח מוחמד בין ראשיד אל מאקטום, שליט דובאי , צילום: שאטרסטוק

בית מקטום הוא השולט בדובאי. השושלת המלכותית שנוסדה ב-1833 מונה 12 חברים ומאות בני משפחה מורחבת. עושרם הכולל מגיע ל-19 מיליארד דולר. בן המשפחה העשיר ביותר הוא ראש השושלת ושליט דובאי, שייח מוחמד בן רשיד אל מקטום. השייח, ששולט במדינה מאז 2006 ומשמש כסגן נשיא איחוד האמירויות וראש הממשלה שלו, מחזיק בהון של כ-18 מיליארד דולר. הוא שולט בחברת ההשקעות דובאי אחזקות וידוע ברוחב ידו, לאחר שהשקיע 100 מיליון דולר בחתונתו הראשונה ב-1979, ותרם מיליארדים לצדקה. בבעלותו גם נכסים באירופה, ואחת מהיאכטות הגדולות בעולם.

8. בית המלוכה של מרוקו: 20 מיליארד דולר  

מלך מרוקו מוחמד השישי ומשפחתו, צילום: Kingdom of Morocco מלך מרוקו מוחמד השישי ומשפחתו | צילום: Kingdom of Morocco מלך מרוקו מוחמד השישי ומשפחתו, צילום: Kingdom of Morocco

משפחת המלוכה של מרוקו היא שושלת אל-אאוסט, שנוסדה ב-1631, אך מקורה במאה ה-13. במרכז המשפחה 19 חברים שבראשם המלך מוחמד השישי, שקיבל את הכתר ב-1999. על פי פורבס העושר הכולל של המשפחה מגיע ל-5 מיליארד דולר, אך מקורות אחרים מעריכים שמדובר ב-20 מיליארד דולר. בנוסף למזומנים ונכסים, משפחת המלוכה המרוקאית מקבלת לכיסה עד 200 מיליון דולר בשנה מכספי משלם המסים, ומשלמת כמה מיליונים מתוכם רק על משרתים וסגל, וכמעט מיליון דולר לשנה על חשמל ומים שמנוצלים בארמונות המשפחה ברבאט ובמקומות אחרים.

7. בית המלוכה של ברוניי: 30 מיליארד דולר  

סולטן מוחמד חסאנל בולקיה, שליט ברוניי, ואשתו, צילום: שאטרסטוק סולטן מוחמד חסאנל בולקיה, שליט ברוניי, ואשתו | צילום: שאטרסטוק סולטן מוחמד חסאנל בולקיה, שליט ברוניי, ואשתו, צילום: שאטרסטוק

 

השושלת המלכותית של ברוניי נוצרה ב-1363 ושלטה מאז לפרקים במדינה הדרום-מזרח אסייתית. בראשה עומד הסולטן חסאנל בולקיה כבר 51 שנה. המשפחה הפכה לעשירה בזכות מצבורי הנפט העצומים של ברוניי. על פי הערכות הסולטן שווה לפחות 20 מיליארד דולר, בעוד בנו חובב המסיבות, הנסיך חאג'י עבדול עזים, מחזיק על פי הערכות בהון של כ-5 מיליארד דולר. הסולטן המוחצן מתגורר בארמון איסטנה נורול אימאן, שבנייתו מחדש ב-1984 עלתה 1.4 מיליארד דולר. בבעלותו 7,000 מכוניות עילית כולל 600 מכוניות רולס רויס ו-300 פרארי, כמו גם מספר מטוסים פרטיים, ונודע בעבר שהוא הוציא 21 אלף דולר על תספורת.

6. בית המלוכה התאילנדי: 60 מיליארד דולר  

מלך תאילנד מהאה וואג מלך תאילנד מהאה וואג'ירלונגקורן | צילום: בלומברג מלך תאילנד מהאה וואג

 

שושלת צ'אקרי שולטת בתאילנד כ-240 שנה. המלך הנוכחי, מהאה וג'ירלונגקורן, קיבל את הכתר ב-2016 לאחר מות אביו המלך בומיבול אדוליאדיי. המשפחה המתגוררת בבנגקוק מונה 22 חברים, כולל חברים לא רשמיים ובני זוג לשעבר. המשפחה המצומצמת כוללת רק 10 אנשים. על פי הערכות,  בידי המשפחה 60 מיליארד דולר בנכסים, אשר מבוזבזים לפי ראות עיניו של המלך, כולל על על נכסים יוקרתיים בבנגקוק, מניות בחברות תאילנדיות, ובקבוצת המלונות היוקרתית Kempinski. תיק ההשקעות של המשפחה מפיק הכנסה של כ-3 מיליארד דולר בשנה.

5. בית המלוכה הבריטי: 88 מיליארד דולר  

המלכה אליזבת וחלק מבני משפחתה, צילום: גטי המלכה אליזבת וחלק מבני משפחתה | צילום: גטי המלכה אליזבת וחלק מבני משפחתה, צילום: גטי

 

בית המלוכה הבריטי בראשות המלכה אליז'בת השנייה שהשבוע חגג 93, מוערך ב-88 מיליארד דולר. כך על פי מידע של חברת הייעוץ העסקי Brand Finance. מייגן מרקל, התוספת האחרונה למשפחה, שווה לבדה 5 מיליון דולר, והרוויחה על פי הדיווחים 50 אלף דולר על כל פרק של Suits לפני שהצטרפה למשפחה. הארי, ששירת בחיל האוויר המלכותי במשך 10 שנים, עשה כ-53 אלף דולר בשנה, ו-13 מיליון הדולר שירש מאמו המנוחה דיאנה מהווים חלק גדול משוויו הנקי. המלכה אליזבת' שווה על פי אומדן של הסאנדיי טיימס כ-480 מיליון דולר, שחלקם מקורו ברווחים מרכוש בית המלוכה כמו גם מנכסי נדל"ן כמו טירת בלמורל שבסקוטלנד ובית סנדריגהם שבנורפולק, אנגליה.

4. בית המלוכה של אבו-דאבי: 150 מיליארד דולר  

שליט אבו דאבי, ח שליט אבו דאבי, ח'ליפה בן זאיד אאל נהיאן | צילום: ויקיפדיה שליט אבו דאבי, ח

 

שושלת נהיאן מקורה באותו השבט של שושלת מקטום השלטת בדובאי. היא שולטת באבו דאבי מאז 1793. המשפחה המורחבת כוללת 200 חברים גברים, בעוד מספר הנשים במשפחה אינו ידוע. כמו בתי מלוכה אחרים במזרח התיכון, האל-נהיאנים מפיקים את עושרם מנפט. המשפחה צברה את רוב הונה - 150 מיליארד דולר - בשנות ה-70. ראש המשפחה השייח ח'ליפה בן זאיד אאל נהיאן משמש כאמיר אבו דאבי ונשיא איחוד האמירויות מאז 2004, ועומד גם בראש רשות ההשקעות של אבו דאבי, שמנהלת 875 מיליארד דולר בנכסים, כולל גורד השחקים בורג' חליפה שבדובאי.

3. בית המלוכה של קטאר: 335 מיליארד דולר

שליט קטאר תמים בן חמד אל ת שליט קטאר תמים בן חמד אל ת'אני | צילום: twitter/LoneWolf_IST שליט קטאר תמים בן חמד אל ת

בית ת'אני שולט בקטאר מאז אמצע המאה ה-19, והשליט הנוכחי, השייח תמים בין חמד אל ת'אני (37), הוא השליט הצעיר ביותר בעולם, לאחר שמונה לאמיר ב-2013. על פי הערכות, המשפחה מונה 8,000-7,000 חברים. משפחת אל ת'אני, שהסתכסכה עם עמיתותיה מהמפרץ הפרסי בשנה שעברה לאחר ששילמה לאל-קעידה כופר של מיליארד דולר כדי לשחרר בני משפחה שנחטפו בעיראק, שולטת בקרן ההון של המדינה שחולשת על 335 מיליארד דולר. נכסיה של הקרן כוללים את גורד השחקים Shard בלונדון, את הכפר האולימפי שבעיר, את רשת חנויות הכלבו הארוד'ז, וחלק גדול מהאמפייר סטייט בילדינג בניו יורק וחברות גדולות כמו פולקסווגן, ברקלי'ז, ו-Tiffany & Co.

2. בית המלוכה הכווייתי: 360 מיליארד דולר  

סבאח אל-אחמד אל-ג סבאח אל-אחמד אל-ג'אבר א-סבאח | צילום: AFP סבאח אל-אחמד אל-ג

 

משפחת אל-סבאח היא השולטת בכוויית מאז 1752. האמיר הנוכחי הוא סבאח אל-אחמד אל-ג'אבר א-סבאח. בסך הכל מונה המשפחה כ-1,000 חברים. קשה למצוא אומדנים לשוויה של המשפחה, אבל ב-1991 העריך ה"טיים מגזין" ששוויה 90 מיליארד דולר. רובו קשור למניות אמריקניות, אשר נסקו בערכן במשך השנים. מומחים מאמינים כיום שעושרה של המשפחה אולי אף הוכפל פי ארבעה מאז שנות ה-90, וזה עוד אומדן זהיר. למשפחה יש מניות ברוב חברות ה-blue chip הגדולות בארה"ב.

1. בית המלוכה הסעודי: 1.7 טריליון דולר 

מימין: מלך סעודיה סלמאן ויורש העצר מוחמד בין סלמאן , צילום: AP מימין: מלך סעודיה סלמאן ויורש העצר מוחמד בין סלמאן | צילום: AP מימין: מלך סעודיה סלמאן ויורש העצר מוחמד בין סלמאן , צילום: AP

משפחת המלוכה העשירה בעולם היא בית סעוד, ששוויו מוערך ב-1.7 טריליון דולר. העושר העצום הזה מפוזר בקרב 15,000 בני המשפחה. בית סעוד שולט במדינה מאז 1744. המלך הנוכחי סלמן, אביו של יורש העצר מוחמד בין סלמאן, נמצא על כסאו מאז 2015, ורוב הכוח והשליטה במדינה נמצאים בידיו ובידי בני משפחתו. הנסיך אלווליד, שנעצר בשנה שעברה באשמת שחיתות, הוא החבר העשיר ביותר במשפחה ומחזיק בהון של 18.7 מיליארד דולר. הוא שוחרר ממעצרו בינואר 2018 לאחר מספר חודשים, ומעריכים שהסכים לשלם בתמורה לרשויות 6 מיליארד דולר.

תגיות