אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עייפות החומר קובעת גורלות צילום: רויטרס

עייפות החומר קובעת גורלות

הנתונים מראים לנו שזה כמעט בלתי אפשרי שקבוצה תגיע לשיא העונה עם שחקנים בשיא הכושר

02.05.2019, 10:48 | אוריאל דסקל

רוב הפציעות של הכדורגלנים מתרחשות ללא מגע של שחקן בשחקן אחר. כך לפי מספר מחקרים בנושא. כ-40% מהפציעות מתרחשות ללא מגע בכלל. כ-48% מהפציעות בזמן משחק קורות בגלל מגע אבל לא כזה שהוא עבירה. כלומר, מאבק גופני כלשהו. קפיצה לכדור ביחד ועוד. רק 12% מהפציעות קורות בגלל עבירה. הפציעות הכי שכיחות הן פציעות שריר. מתיחות וקריעות. כ-16% מכל הפציעות של הכדורגלנים הן מתיחה של שרירי מיתר הברך (hamstring). לפי מחקר של החוקרים האיטלקים ג'יאן ניקולה ביסקוטי וכריסטיאנו איראלה, בערך 30% מזמני ההעדרות של כדורגלנים מפעילות קבוצתם קשורים לפציעות שריר. 37% מפציעות השריר הן בשרירי מיתר הברך. בכלל, כ-79% מפציעות השרירים של כדורגלנים הן פציעות שריר באזור הירך והאגן. 13% מהפציעות מגיעות בחלק הרגל האחורי שבין הברך לקרסול. זה הגיוני. קבוצת השרירים שעובדת הכי קשה בכדורגל היא קבוצת השרירים בירך ובאגן. לפי הנתונים רואים שמירב הפציעות בקבוצת השרירים הזו מגיעות כתוצאה משחיקה. גם זה הגיוני. חומר, כל חומר, אם מכופפים אותו ומעבידים אותו, הוא ישבר או יקרע. זה נכון גם לעצמות ורצועות וזה נכון גם לשריר, שהוא רקמה המורכבת ממספר רב של תאים גליליים מוארכים, שיכולים להתכווץ ולהתקצר, להתרפות ולהתארך.

קראו עוד בכלכליסט

ארון ראמזי מחזיק את ההמסטרינג. פציעה שכיחה, צילום: רויטרס ארון ראמזי מחזיק את ההמסטרינג. פציעה שכיחה | צילום: רויטרס ארון ראמזי מחזיק את ההמסטרינג. פציעה שכיחה, צילום: רויטרס

בשנים האחרונות מועדוני העל הבינו את הצורך בטיפול בפציעות שרירים וכיום לרבים מהם יש תרפיסטים שמומחים בטיפול ב"רקמות רכות". מסג'יסטים טיפוליים עובדים קשה כדי למנוע את פציעת השריר הבאה. על זה דיבר פפ גווארדיולה אחרי הניצחון של מנצ'סטר סיטי על מנצ'סטר יונייטד ("עכשיו כל מה שאנחנו צריכים זה לעשות מסז'ים ולנוח"). עם זאת, לא משנה עד כמה משחררים את השריר ומרגיעים אותו - שחיקה היא שחיקה. ההשקעה בטיפולים ובמסג'ים עוזרת להימנע מפציעות אבל לכל שחקן יש "צוק" שככל שיותר מעמיסים עליו ככה הסיכוי שלו להיפצע עולה.

המחקרים של הפיזיותרפיסט הפורטוגלי, ברונו רודריגס, מראים שצריך להתייחס ל"רגע הפציעה" כ"נפילה מגובה מסוים". לפי רודריגס "גובה הנפילה" נקבע לפי מידת העומס, הנתונים הפיזיולוגיים של השחקן והטיפול שבו זוכה השחקן. "אנחנו לא יודעים מתי 'דוחפים' את הספורטאי מהצוק" כתב רודריגס בכתב עת מקצועי. "עם הנתונים שיש לנו, אנחנו רק יכולים לדעת כמה הוא קרוב לצוק שלו. ככל שהוא יותר קרוב, ככה הסיכויים שלו ליפול גדולים יותר". כלומר, לא יודעים מתי בדיוק תבוא פציעת השריר, אם בכלל, אבל כן יכולים לדעת מתי יש סבירות גבוהה לפציעה ואפילו עד כמה היא תהיה חמורה (ככל שהוא יותר עייף, ככה הפציעה עשויה להיות יותר חמורה). עם הנתונים הללו מאמנים יכולים לקבוע יכול לשחק ומי לא.

העניין הוא ששחקנים כמעט תמיד מרגישים שהם יכולים לשחק. הם רוצים לשחק כמה שיותר - בטח ברגעים המכריעים של העונה. אנשי המקצוע - הפיזיותרפיסטים והתרפיסטים אבל גם המאמנים - צריכים לדעת עד כמה הוא קרוב לצוק כדי שלא יפצע וייעדר מחלק מהמשחקים המכריעים. בגלל זה קבוצות צריכות עומק בסגל. בגלל זה צריך לעשות רוטציה. בגלל זה צריך צוות רפואי שיודע להסיק מסקנות מהנתונים מהמשחקים והאימונים.

מחקרים רפואיים באיטליה מראים כי מהירות ההתאוששות ממשחק תלויה הרבה בתזונה של השחקן ובהתנהלותו המקצועית. אם שחקן אוכל כמו שצריך ושומר על הגוף שלו 24/7 אז אחרי שלושה ימים הגוף שלו התאושש ב-80% מהמשחק ששיחק. ההתאוששות נמדדת על פי האחוזים של גליקוגן (רב סוכר, הבנוי מגלוקוז ומשמש לשימור עתודות אנרגיה זמינה) בשריריו.

כלומר, אם שחקן הוא מקצוען על, אוכל בדיוק כמו שצריך, עובד על הגוף שלו 24/7 (נגיד כמו כריסטיאנו רונלדו) ואז יש לו שלושה ימי התאוששות ושיקום, אז הוא מוכן רק ב-80% למשחק הבא שלו. אחרי יומיים הגוף שלו לא מתאושש מספיק כדי לשחק. הוא בפחות מ-80%. יותר לכיוון ה-60%. זה אחד מהאינדיקטורים לכך שהוא "על הקצה" והספרינט הבא יכול "לדחוף" אותו למטה.

מחקרים נוספים הראו שהסיכוי להיפצע אחרי 4 שבועות של משחק כל שלושה ימים עולה ב-60%.

עכשיו, קחו את זה לעונה רגילה של שחקן בקבוצה בכירה באירופה. הוא משחק בקבוצתו מיולי עד סוף מאי. יש לו גם משחקי נבחרת. במשך שבועות רבים הוא משחק ביום שבת/ראשון, רביעי/שלישי ואז שוב בשבת/ראשון.

לוח השנה העמוס הכדורגלנים הבכירים של אירופה נמצאים במצב של 80% במקסימום ועם סיכוי גבוה להיפצע. כמעט כל השחקנים משחקים את המשחקים המכריעים של העונה כשהם על "הקצה". זה מצב שיכול להשתפר אך ורק אם יקטינו את מספר המשחקים בעונה באופן משמעותי. עד שזה לא יקרה, השחקנים הכי טובים ישארו על הקצה. קבוצות ישחקו את המשחקים המכריעים ביותר בלי השחקנים הכי טובים שלהם ולעשירים - שיש כסף לקנות איכות ולטפח אותה - יהיה יתרון מובהק על המגרש

תגיות