אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפסגות בונים על ההנפקה של אלטשולר צילום: רמי זרנגר

בפסגות בונים על ההנפקה של אלטשולר

חולשת פעילות הגמל של בית ההשקעות מרחיקה את אייפקס מהשווי שלפיו היא שואפת למכור את פסגות

29.04.2019, 08:40 | רחלי בינדמן

בשבוע שעבר הודיעה יו"ר פסגות מיכל עבאדי־בויאנג'ו על עזיבתה לאחר שכיהנה מעט יותר משנה בתפקיד, כשברקע עומדים הבדלי גישות בינה לבין הבעלים של בית ההשקעות, קרן אייפקס, שמזה שנתיים מנסה למכור אותו או להנפיק אותו לפי שווי של כ־3 מיליארד שקל (לא כולל חוב של 700 מיליון שקל) — לאחר שרכשה אותו לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל — בינתיים ללא הצלחה.  

קראו עוד בכלכליסט

פסגות אינו בית ההשקעות היחיד שמחפש בימים אלו את דרכו לבורסה. גם אלטשולר שחם מתכנן להנפיק 25% מחברת הגמל שלו. השווי שלפי בית ההשקעות שואף להנפיק את חברת הגמל הוא 700—800 מיליון שקל, אך בשוק מעריכים שיתקשה להשיג שווי גבוה מ־400—500 מיליון שקל. על פניו, אם אלטשולר שחם ישיג את מבוקשו, הדבר עשוי לספק רוח גבית לאייפקס ולשווי שהיא מבקשת עבור פסגות. אך כשבוחנים את הנתונים של פעילוית הגמל של שני בתי ההשקעות, נראה שאייפקס תתקשה להשיג את תג המחיר המבוקש.

בחודש מרץ פסגות התייצב בתחתית טבלת העברות הכספים נטו ממתחרים. בחודש פעילות הגמל של פסגות איבדה 150 מיליון שקל, מה שהעמיד את היקף העברות השלילי ברבעון הראשון של השנה על 320 מיליון שקל — אובדן הכספים הגדול ביותר בתחום הגמל. צבירת הכספים נטו, שכוללת גם הפקדות שוטפות ומצטרפים חדשים, במהלך הרבעון הראשון של השנה היתה שלילית גם כן והסתכמה במינוס חצי מיליארד שקל. כיום פסגות מנהל 56 מיליארד שקל בפעילות הגמל שלו, נתון שמציב אותו במקום השני מבחינת היקף נכסים מנוהלים.

את המקום הראשון מאכלס אלטשולר שחם, שמנהל 83 מיליארד שקל, ושהעברות הכספים נטו שלו הסתכמו ב־962 מיליון שקל מתחילת השנה — נתון שמציב אותו בראש טבלת ההעברות. צבירת הכספים נטו במהלך הרבעון הראשון הגיעה ל־2.4 מיליארד שקל. הסיבה לכך שאלטשולר שחם מצליח לגייס כספים רבים ממתחרים, אחרי שנתיים שבהן מומנטום הגיוסים נחלש, היא הזינוק בתשואות. כל אלו מתבטאים בתוצאות חברת הגמל, שההכנסות שלה ב־2018 עמדו על 527 מיליון שקל והרווח הנקי שלה הסתכם ב־40 מיליון שקל — זינוק של 42% ו־100% בהתאמה.

גם אם אייפקס תצליח לקבל עבור פעילות הגמל של פסגות סכום דומה לזה שאלטשולר שחם שואפת לו עבור חברת הגמל שלה, שצומחת בקצב גבוה יותר ושהיקף הנכסים שלה גבוה ב־48% מזה של פסגות, היא תתקשה לנמק מדוע יתר הפעילות של בית ההשקעות, שכוללת בעיקר קרנות ותיקים בהיקף של 25 מיליארד שקל, מצדיקה תשלום של של 2.3 מיליארד שקל.

לשם השוואה, בית ההשקעות מור, שפעילות קרנות הוותיקים שלו, שמהווה את עיקר פעילותו, עומד על 18 מיליארד שקל, נסחר לפי שווי של 351 מיליון שקל בלבד. גם ההשוואה לבית ההשקעות השני בגודלו בישראל — מיטב דש — אינה מבשרות טובות לאייפקס. בית ההשקעות נסחר לפי שווי של 750 מיליון שקל. פסגות הוא אמנם בית ההשקעות הגדול בישראל, אך היקף הפעילות שלו אינו עומד על פי שלושה מזה של הבא אחריו.

זהבית כהן מנכ"לית אייפקס , צילום: רמי זרנגר זהבית כהן מנכ"לית אייפקס | צילום: רמי זרנגר זהבית כהן מנכ"לית אייפקס , צילום: רמי זרנגר

תגיות