אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיעור האבטלה בחודש מרץ ירד ל-3.9% צילום: צביקה טישלר

שיעור האבטלה בחודש מרץ ירד ל-3.9%

לאחר שלושה חודשים במהלכם שיעור הבלתי מועסקים עמד על 4.2%, זהו החודש השני ברציפות בו נרשמה ירידה בשיעור האבטלה במשק. במחוז צפון נרשמה רמת האבטלה הגבוהה ביותר בכל הארץ

30.04.2019, 13:00 | מיכל מרגלית
האבטלה במשק ממשיכה לרדת: שיעור האבטלה בחודש מרץ ירד ל-3.9% לעומת 4.1% בפברואר - כך עולה מסקר כוח אדם שמפרסמת היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). מדובר בירידה בשיעור הבלתי מועסקים מגיל 15 ומעלה (כלומר מובטלים שמחפשים עבודה באופן אקטיבי) זה החודש השני ברציפות.

קראו עוד בכלכליסט

כמו כן, לראשונה מזה שמונה חודשים צנח שיעור האבטלה מתחת ל-4% (השיעור שנרשם בחודש אוגוסט האחרון). נתון זה משקף חזרה לרמה שנרשמה לפני שנה וחודש (פברואר 2018), אז שיעור האבטלה היה זהה ועמד על 3.9%. מהנתונים עולה עוד כי גם ברבעון הראשון של 2019 חלה ירידה באבטלה - לשיעור של 4.1% לעומת 4.2% ברבעון הקודם.

לשכת התעסוקה בתל אביב, צילום: צביקה טישלר לשכת התעסוקה בתל אביב | צילום: צביקה טישלר לשכת התעסוקה בתל אביב, צילום: צביקה טישלר

נזכיר כי גם בחודש פברואר נרשמה ירידה בשיעור האבטלה במשק - לראשונה לאחר שלושה חודשים (נובמבר-דצמבר 2018 וינואר 2019), במהלכם שיעור הבלתי מועסקים עמד על 4.2%. יצוין כי מדובר בנתונים מנוכי עונתיות - כלומר נתונים המתקבלים לאחר ניכוי השפעת העונתיות והשפעת החגים.

מפילוח גיאוגרפי עולה כי שיעור האבטלה במחוז צפון טיפס מ-4.7% ברבעון הקודם ל-4.9% ברבעון הראשון של השנה. שזוהי רמת האבטלה הגבוהה ביותר ברבעון זה בכל הארץ. במחוז המרכז עלה שיעור האבטלה מ-3.5% ברבעון הקודם ל-3.6% ברבעון הראשון; ובמחוז תל אביב טיפס שיעור האבטלה מ-3.8% ל-4.2%.

מנגד, בשלושת המחוזות הנותרים חלה ירידה בשיעור האבטלה ברבעון הראשון. במחוז ירושלים (4% לעומת 5% ברבעון הקודם), במחוז חיפה (4.1% לעומת 4.4%) ובמחוז דרום (4% לעומת 4.6%).

"המשק נמצא בתעסוקה מלאה"

מה המשמעות של ירידה כזו? בדצמבר האחרון עלה שיעור האבטלה ל-4.3%. אך אם מנטרלים את הרעשים הסטטיסטיים ובודקים את הכיוון השנתי - לפי נתוני המגמה (המתקבלים לאחר הסרת ההשפעה של אי הסדירות מהנתונים מנוכי העונתיות), מקבלים שיעור אבטלה ממוצע של כ-4% בשנה האחרונה.

"צריך להסתכל על הרמה הממוצעת של השנה האחרונה, שאומרת שהמשק נמצא בתעסוקה מלאה", אומר רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, "מקבלים לכך חיזוק מהרבה מקומות. למשל, העובדה שהצמיחה בישראל נמצאת סביב 3% עד 3% פלוס, שזהו בעצם הפוטנציאל של המשק".

לדבריו, "כשמסתכלים על שיעור האבטלה, שיעור הגידול במועסקים והפריון של המשק הישראלי, ומחברים את כל התמונה, מתקבלת תמונה של תעסוקה מלאה. התנודתיות הזו סביב 4% פחות או יותר למשך תקופה ארוכה רק מחזקת את זה. אפשר להסתכל גם על ההאצה בשכר, וזהי עוד אינדיקציה לכך שהמשק נמצא בתעסוקה מלאה".

פחות התחלות בנייה - ירידה במספר העובדים בענף הבינוי

עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי בחודש מרץ עמד שיעור המשתתפים בכוח העבודה (כלומר מועסקים ובלתי מועסקים שחיפשו עבודה באופן פעיל) על 64.2% - זאת לעומת 35.8% שאינם בכוח העבודה (כלומר מובטלים שלא מחפשים עבודה בצורה אקטיבית). בנתון זה לא חל שינוי לעומת החודש הקודם. ברבעון הראשון של 2019 אחוז המשתתפים בכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה עלה מעט ל-64.1% לעומת 64% ברבעון הקודם.

מספר המועסקים, הכוללים את כל סוגי העובדים (שכירים ועצמאיים) ברבעון הראשון של 2019 הגיע ל-3.96 מיליון איש לעומת 3.93 מיליון ברבעון הקודם. יש לציין כי במספר המועסקים כוללת הלמ"ס גם מי שעבד שעה בלבד ויותר בשבוע שקדם לסקר.

כמו כן, ברבעון הראשון התווספו כ-33 אלף מועסקים לעומת הרבעון הקודם. בענף הבינוי, למשל, חלה ירידה של כ-5,000 מועסקים בין הרבעונים. ירידה זו מתחברת לירידה בהיקפי הבנייה בשנה האחרונה, לאחר שמספר התחלות הבנייה למגורים צנח ב-10.4%. המשמעות: כשיש פחות בנייה, יש פחות צורך בעובדים בבינוי.

"ברור שיש ירידת מגמה בהיקף הפעילות בענף הבינוי, זה לא סוד", אומר גוזלן, "רואים שהתחלות הבנייה לא מאוד נמוכות - אבל הן יורדות וסביר שיש התאמה מסוימת של מספר העובדים למצב. בנקודה מסוימת ממשיכים לסיים פרויקטים ישנים, אך אם פרויקטים חדשים של בנייה לא מתחילים באותו היקף, רואים ירידה במספר המועסקים בבינוי".

תגיות