אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עליית הריבית הורידה את מחירי הבתים בסן פרנסיסקו צילום: בלומברג

עליית הריבית הורידה את מחירי הבתים בסן פרנסיסקו

אחרי 7 שנים של עליות, מחירי הבתים באחת הערים היקרות בארה"ב ירדו בחודש מרץ. הנפקות חברות הטכנולוגיה צפויות להרים את המחירים שוב

30.04.2019, 19:29 | שירות כלכליסט

מחירי הדירות באזור מפרץ סן פרנסיסקו רשמו בחודש שעבר ירידה ראשונה מאז אפריל 2012, בסופו של משבר הנדל"ן שהיכה את ארה"ב. על כך דיווח אתר CNBC בהתבסס על נתונים שפרסמה חברת מחקר הנדל"ן CoreLogic.

קראו עוד בכלכליסט

על פי הנתונים, בחודש מרץ המחיר החציוני לבית באזור זה עמד על 830 אלף דולר, ירידה של 0.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. במאי וביוני של השנה שעברה נרשם שיא במחיר החציוני לבית - 875 אלף דולר.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

אחת הסיבות לירידה במחירים היא האטה בקצב מכירת הבתים מאז הקיץ שעבר, אז זינקה הריבית על המשכנתאות. "המצב משקף מגמה שהחלה באמצע 2018, אז הואט קצב מכירת הבתים והמלאים גדלו, ואילצו את המוכרים להיות תחרותיים יותר", מסר ל־CNBC אנדרו לפייג', אנליסט ב־CoreLogic. "העלייה במחיר המכירה החציוני באזור עמדה על 16.2% בין מרץ 2017 למרץ 2018, אך לאחר מכן שיעור עליית המחירים החל להאט בכל חודש ובתחילת השנה כבר עמד על סביב 2%–3%".

מכירות הבתים בסן פרנסיסקו, כולל במחוזות נאפה, סנטה קלרה וסן פרנסיסקו, היו נמוכות ב־15% במרץ לעומת לעומת החודש המקביל שנה קודם לכן, ונפלו לשיעור הנמוך ביותר זה 11 שנים זהו החודש העשירי ברציפות שהמכירות בירידה.

עם זאת, צפוי שיפור מסוים בשוק על רקע ירידה בריבית על המשכנתאות, סיום השבתת הממשל החלקית והעליות בשוקי ההון.

"הגורמים הללו מצביעים על האפשרות של מכירות חזקות יותר מכפי שחווינו בחודשים האחרונים, אך העלייה בפעילות לא באה לידי ביטוי בנתונים של חודש מרץ", הדגיש לפייג'. "החל משלהי האביב בשנה שעברה חלק מהקונים הפוטנציאליים ברחו מהשוק בגלל המחירים הגבוהים ואחרים עזבו בשל החשש שהמחירים מתקרבים לשיאם".

בכל מקרה, ההערכה היא כי החודשיים הבאים יעזרו לקבוע האם היחלשות המחירים והמכירות נבעה משינויים בשיעורי הריבית או שהשוק טיפס כבר לרמת המחירים הגבוהה ביותר שלו. רמות המלאי אמנם בעלייה, אך הדבר נובע בעיקר מהצטברות בתים שעומדים למכירה ללא רוכש, ופחות בגלל בנייה חדשה.

שוק הדיור באזור עלול להיות מושפע גם מהעליות והירידות המלוות את גל הנפקות חברות הטכנולוגיה, בהן ליפט, פינטרסט, אובר, סלאק ו־Airbnb, שהמטות שלהן ממוקמים בסן פרנסיסקו.

סן פרנסיסקו נחשבת לאחת הערים היקרות בארה"ב לרכישת דירה, והיא נחשבת לדוגמה מובהקת לאי־השוויון בארה"ב. שגשוג חברות הטכנולוגיה משך לעיר את עובדי הענף, והפך אותה ליקרה מאוד עבור תושבים ותיקים שמשכורתם נמוכה יחסית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
למגיב - 2-
אכן, לפי תיאוריות כלכליות אתה בהחלט צודק. אבל - לא לפי תפיסתם של קרטלי קבלני הבניין בישראל. בנוסף לכך - את קבלני הבניין בישראל, לא מעניין מי משלם להם, ויש הרבה מאוד אזרחים של מדינות אחרות שקונים כאן דירות, שעומדות ריקות 98 אחוז מהזמן, מה גם שכספם של אותם אזרחים זרים, לא נבדק, ולא נדרשות כל הוכחות למקורותיו, מה שמאפשר מקלט מס והלבנת הון קלים יחסית. אז - ביקוש, בתנאים הנוכחיים, הוא לא בעייתי.
המגיב  |  01.05.19
3.
למספר 1
חבר יקר, ראשית, להאמין להתאחדות שהיא גילדה מקצועית בעלת אינטרס מובהק - היתממות במקרה הטוב. הקבלנים יכולים אולי לגלגל את קוביות השש-בש לכל היותר. יש תקרה למינוף הצרכני שהבנק יאשר ובשנתיים האחרונות הוכח מעל לכל צל של ספק שהגענו לתקרה. שנית, ריבית היא הכלי המוניטרי החזק ביותר בנמצא בידי הבנקים הראשיים. ברגע שהבנק מעלה את הריבית הוא מדכא קשות את צד הביקוש ובנוסף מזרז ביותר את הקבלנים לזרוק את הדירות לשוק במחיר מופחת. זה תפקיד הריבית
המצאת כלכלה חדשה?  |  01.05.19
2.
למגיב 1
ממליץ בחום שתלמד כלכלה, מחר בית יקבע בין ביקוש להיצע, וכך נקבע מחיר... המשמעות היא שכשהריבית עולה, זוג שיכל בעבר לקחת מיליון ש'ח משכנתא יוכל לקחת רק 980 אלף, ועל כן יכול הרכישה שלו נחלשה, במילים אחרות כל עקומת הביקוש תרד, כל הנקודות לאורך העקומה ירדו, בהתאם לפגיעה ביכולת הרכישה, הקבלן יכול לבקש מה שהוא רוצה, אבל לרוכש לא יהיה יכולת.
אסף - מבוא לכלכלה  |  01.05.19
1.
מכוון שמצנזרים - אחזור ואכתוב שוב
עליית ריבית לא יכולה להוביל לירידת מחירים - כך אומרים לנו נציגי קרטל התאחדות בוני. שהרי הקבלן לוקח הלוואות וממונף כדי לקנות את הקרקע, ולבנות את הבניינים. אם הריבית עולה, הקבלן משלם יותר עלויות מימון וריבית, ולכן חזקה עליו שיגלגל את העלויות האלו לצרכן הסופי, קונה הדירה. אם לוקח הרבה זמן מכור את הדירות, והן ממתינות לקונים, הרי גם אז המחיר בהכרח יעלה, שכן הקבלן ממשיך לשלם ריבית כל זמן שהדירה לא נמכרה, ואין לו ברירה אלא לגבות את עלויות הריבית האלו מקוני הדירה.
המגיב  |  01.05.19