אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאבק בין השותפות בתמר מאיים על הורדת מחיר החשמל צילום: שאטרסטוק

בלעדי לכלכליסט

המאבק בין השותפות בתמר מאיים על הורדת מחיר החשמל

השותפות במאגר תמר, שהפסידו את המכרז לחוזה הגז החדש של חברת החשמל, מאיימות לבטל את ההסכמות שכבר הושגו עימן להקפאת המחיר בחוזה הישן. אם כך יקרה, הציבור יפסיד את ההפחתה המיועדת בשנתיים הקרובות בחשבון החשמל

02.05.2019, 07:01 | ליאור גוטמן

מזכר ההבנות לפתיחת חוזה הגז של חברת החשמל עם מאגר תמר עלול להסתכם בלי תוצאות ממשיות עבור הגורמים המעורבים ועבור צרכני החשמל בישראל. ל"כלכליסט" נודע שחלק מהגופים השותפים בתמר הביעו בימים האחרונים תרעומת על ההתנהלות בין המחזיקים במאגר - מה שהוביל אותם למסקנה שעדיף לעכב או לבטל את פתיחת החוזה עם חברת החשמל והקפאת מחיר החשמל המיועדת.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף בפברואר האחרון ב"כלכליסט", חברת החשמל הגיעה להסכמות מול השותפות במאגר תמר שעל פיהן יוקפא התמחור בחוזה הגז המקורי. המשמעות היא שהמחיר שחברת החשמל שילמה במהלך 2018 - כ־6 דולרים ליחידת חום - יישאר ללא שינוי עד לאמצע 2021, והוא לא יעלה כפי שמתאפשר בחוזה המקורי. ההסכמות הניבו לכל אחד מהצדדים יתרון בולט. מבחינת חברת החשמל מדובר בחיסכון של כ־300 מיליון שקל, שאם מתרגמים אותו לחשבון החשמל של לקוחות החברה מתקבלת ירידה מצטברת של כ־1.5% בתעריף.

מנגד, חברת החשמל ויתרה על חלק ממכסת הולכת הגז ששוריינה לה בצנרת של תמר - ירדה מ־70% ל־55% - מה שמאפשר לשותפים למכור עוד גז ללקוחות חדשים, בארץ או בחו"ל.

אלא שמאז שפורסמו ההסכמות הללו, חברת החשמל יצאה במכרז חדש לרכישת עוד גז, ומי שזכתה בו היא המתחרה היחידה של מאגר תמר - שותפות מאגר הגז לווייתן. אך בעוד דלק קידוחים ונובל אנרג'י לא הפסידו אבל גם לא הרוויחו, פועל יוצא של האחזקות הצולבות שלהן בשני המאגרים, כ־85% בלווייתן וכ־47% עד 51% בתמר, שאר המחזיקים בתמר - ישראמקו, אוורסט, תמר פטרוליום ודור גז - הפסידו הכנסות אפשריות של כמיליארד דולר לשנתיים הקרובות.

ההפסד הוביל את השותפות בתמר להגיש תביעה כנגד חברת החשמל. כל זאת בעת שכל הצדדים אמורים לאשר סופית את פתיחת החוזה הישן של חברת החשמל. המשמעות היא שהשותפים העסקיים פועלים כיום עם אינטרסים מנוגדים. מצד אחד לקדם יחד יצוא גז למצרים, מצד שני לאשר הקפאת מחיר עבור חברת החשמל, ומצד שלישי תביעה בין השותפים שמאיימת לעצור חוזה חדש וטרי של אותה חברת החשמל.

יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, צילום: צביקה טישלר יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל | צילום: צביקה טישלר יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, צילום: צביקה טישלר

התסבוכת הזו גרמה לכך שבימים האחרונים חלק מהגופים שהפסידו במכרז הגז החדש של חברת החשמל הגיעו למסקנה שהקפאת החוזה עם חברת החשמל אינה כדאית להן. אם ההסכמות יבוטלו, ההכנסות של בעלי מאגר תמר לא ייפגעו בכ־300 מיליון שקל, ורק הציבור יפסיד את ההפחתה בחשבון החשמל.

מקורב לעסקה אמר ל"כלכליסט" שהקפאת החוזה מול חברת החשמל אינו פתוח לאין קץ. לדבריו, מאחר שהצדדים החלו להיאבק בבתי משפט על חוזה אחר, ומאחר שחלק מהגופים שמחזיקים בתמר מרגישים פגועים, ומאחר שרשות החשמל, שהיא הרגולטור, גוררת רגליים עם האישור הרשמי של המהלך — אולי המאמץ להקפאת החוזה לא שווה את התוצאה.

אף שביטול ההקפאה של חוזה הגז הישן כבר עלה בההתייעצויות בין השותפים, בשלב זה עדיין לא התקבלה החלטה סופית. האם דלק קידוחים ונובל אנרג'י יכולות להתקדם חד־צדדית עם הקפאת ההסכם? על פניו התשובה שלילית, מכיוון שהן מחזיקות רק 47% מהמאגר, למרות שלדלק קידוחים אחזקות עקיפות גם בתמר פטרוליום שאם מפרקים אותן אפשר להגיע ליותר מחצי מהאחזקות. הבעיה היא שתמר פטרוליום לא פועלת לפי האחזקות הפנימיות אלא כמקשה אחת. כלומר, לדלק ונובל יש רוב לקבל החלטות אבל הוא לא מעשי.

בחברת החשמל סירבו להתייחס לפרטים בידיעה, אולם בסביבת החברה מאמינים שהמחלוקות ייפתרו.

בחברה מזכירים שיש בידיהם מזכרי הבנות חתומים שעמלו עליהם שנתיים. כל זאת בנושא שחברת החשמל כלל לא מחויבת אליו, כיוון שהיא מקבלת כיסוי למחירי הדלקים שלה, מה שהופך אותה כמעט אדישה לתמחור החוזה הישן אשר אושר על ידי רשות החשמל הישנה ועל ידי הממשלה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
יש ציבור משקיעי חברות גז ויש ציבור חברת החשמל
ציבור המשקיעי חברות גז ונפט כמעט בכל בית בישראל, אינטרס שלו גם להרוויח כמה שיותר ומגיע לו גם , מי שרוצה חשמל יותר זול יבטל חשמל חינם והטבות שכר מופלגות של עובדים ומשפחות של חברת חשמל, ולמה גב' שלי לא מדברת על ביטול חשמל חינם והורדת שכר בחברת החשמל? מושקעי גז ונפט לא טייקונים אלה הציבור, גב' כהן מחדרה!
paan  |  02.05.19