אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי תמצמץ ראשונה בקרבות הקואליציה? צילום: צילום מסך

מי תמצמץ ראשונה בקרבות הקואליציה?

כחלון יישאר באוצר, סמוטריץ' לא יקבל את תיק המשפטים: הממשלה הבאה תורחב כדי להשביע את רעבונן של השותפות הקואליציוניות - ושלל דרישותיהן יעלה הרבה מאוד כסף

05.05.2019, 06:43 | צבי זרחיה

המגעים בין צוות המו"מ של הליכוד לשותפות הקואליציוניות העתידיות לא זזים: אף אחת מהמפלגות לא רוצה לחתום ראשונה על הסכם קואליציוני בטרם תראה מה מקבלות האחרות. הקרבות העיקריים הם על התיקים שיקבלו נציגי המפלגות ואילו שרי הליכוד פוזלים לשיירים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", הממשלה החדשה צפויה להתנפח ולכלול, פרט לראש הממשלה, 26 שרים ושמונה סגני שרים. בעוד שמונה ימים יבקש בנימין נתניהו מהנשיא ראובן ריבלין ארכה של 14 ימים להצגת הרכב הממשלה. "כלכליסט" משרטט את תמונה הממשלה הבאה המסתמנת.

קראו עוד בכלכליסט

תיק האוצר יישאר כנראה אצל יו”ר כולנו משה כחלון, שהציב זאת כתנאי, זאץ על אף שנתניהו הציע לו את תיק החוץ. גורמים בכולנו אומרים כי כחלון טרם החל במו"מ, שיתנהל ישירות מול נתניהו. כחלון תובע גם את תיק הכלכלה או השיכון לאלי כהן - בליכוד טוענים שתיק הכלכלה יישאר בידם. כולנו צפויה לקבל את ראשות ועדת העבודה והרווחה עבור ח"כ יפעת שאשא ביטון.

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן יחזור למשרד הביטחון וח"כ עודד פורר ימונה לשר הקליטה — משרד שבו כיהן כמנכ"ל בטרם היבחרו לכנסת.

דרישות החרדים

יו"ר ש"ס אריה דרעי יישאר בלשכותיו במשרד הפנים ובמשרד הפריפריה. בנוסף דרעי דורש להחזיר את מינהל התכנון למשרד הפנים, אף שכחלון מתעקש שגוף זה, ורשות מקרקעי ישראל, יישארו ב"ארגז הכלים" שניתן לו בכינון הממשלה היוצאת.

נציג של ש"ס, כנראה יעקב מרגי, יקבל את תיק הדתות, וש"ס תובעת תיק נוסף. שני סגני השרים במפלגה ימשיכו בתפקידם: איציק כהן באוצר תחת כחלון, ומשולם נהרי במשרד הפריפריה. ש"ס דורשת משרת סגן שר או אגף במשרד הקליטה, שיטפל בעולים מצרפת ובאתיופים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו. למרות הבנות, חושש לתת לעפר שלח את ראש ועדת הכלכלה, צילום: אמיל סלמן ראש הממשלה בנימין נתניהו. למרות הבנות, חושש לתת לעפר שלח את ראש ועדת הכלכלה | צילום: אמיל סלמן ראש הממשלה בנימין נתניהו. למרות הבנות, חושש לתת לעפר שלח את ראש ועדת הכלכלה, צילום: אמיל סלמן

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה יקבל סמכויות של שר וימשיך בתפקידו תחת נתניהו, שיחזיק בתיק. ח"כ משה גפני, שנבחר בשבוע שעבר ליו"ר ועדת הכספים הזמנית, יעמוד בראש ועדת הכספים הקבועה.

ביהדות התורה תובעים ארבעה סגני שרים נוסף לליצמן, שלושה מהם במעמד שר: במשרדי השיכון, החינוך, והרווחה עבור מאיר פרוש, ח"כ אורי מקלב, יעקב אשר ויעקב טסלר. ייתכן שהם יוותרו על סגן שר חמישי, אם נציג הסיעה יקבל ראשות ועדה גדולה לאורך כל הקדנציה.

צוות המו"מ של הליכוד, בראשות השר יריב לוין, נתן אשל, ועו"ד מיכאל ראבילו, נפגש עם ראשי איחוד מפלגות הימין, הרב רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ'. האחרונים דרשו את תיק החינוך לפרץ, שאותו כנראה יקבל, ואת תיק המשפטים לסמוטריץ'. בליכוד מוכנים לתת לסמוטריץ' תיק שיכון מורחב, שיכלול את החטיבה להתיישבות ורשות מקרקעי ישראל, או תיק לביטחון פנים או תיק חקלאות מורחב.

מה יקבלו בליכוד

אחרי שנתניהו יסכם את חלוקת התיקים הבכירים עם ראשי מפלגות הקואליציה הוא יתפנה לחלק את התיקים הפחות אטרקטיביים לנציגי מפלגתו: לפי שעה מדובר על17 –18 שרים מהמפלגה, שישה־שמונה מהם חדשים: יריב לוין צפוי לכהן כשר המשפטים וכיו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, ובכך אולי יפנה את תיק התיירות לגדעון סער או לכולנו; את תיק החוץ צפוי לקבל ישראל כ"ץ, שיפנה את תיק התחבורה לגלעד ארדן.

ארדן ייפרד מהתיק לביטחון פנים, שכנראה יאויש על ידי סמוטריץ', מירי רגב או יואב גלנט. רגב תעביר את תיק התרבות, כנראה לגילה גמליאל, שבתורה תעביר את התיק לשוויון חברתי לדודי אמסלם. שר הרווחה חיים כץ צפוי להמשיך בתפקידו, וכמותו שר האנרגיה יובל שטינייץ. בידי צחי הנגבי יישאר התיק לשיתוף פעולה אזורי; בידי אופיר אקוניס צפוי להישאר תיק המדע.

אם גלנט לא יקבל את התיק לביטחון פנים, הוא עשוי לקבל את החקלאות. השרים החדשים יסתפקו במה שיישאר: גדעון סער עשוי לכהן כשר התיירות, יואב קיש כשר להגנת הסביבה, אמיר אוחנה כשר התקשורת וציפי חוטובלי כשרת ההסברה והתפוצות.

ח"כ מיקי זוהר מסתמן כמועמד מוביל למשרת יו"ר הקואליציה או למשרת יו"ר ועדת הכנסת. קיש, אם לא ימונה כשר, מסתמן כיו"ר ועדת חוץ וביטחון. לא מן הנמנע שברגע האחרון יתווספו שמות חדשים ומשרדים חדשים כדי לרצות את חברי הקואליציה.

צוות המו"מ של הליכוד הודיע לשותפות הקואליציוניות שלא יוכל להיענות לכל דרישותיהן. עלות הדרישות של איחוד מפלגות הימין מגיעה לכ־1.5–2 מיליארד שקל הכוללים את הורדת שכר הלימוד בבתי הספר ותגבור משמעותי של התקציבים ליהודה ושומרון, לחינוך הממלכתי־דתי ולגרעינים תורניים. הליכוד ייענה רק לחלק מהדרישות.

יהדות התורה וש"ס דורשות להגדיל את תקציב הישיבות ב־360–400 מיליון שקל בשנה. גורמים במפלגה אומרים כי ערך הנקודה שעל בסיסו מקבלים אברכי הישיבות את התמיכה מהמדינה נשחק מאז 2015 מ־850 שקל ל־760 שקל בשל הגידול במספר תלמידי הישיבות, ורוצים להשיב אותו לקדמותו ולהעניק את התמיכה לכל האברכים. על פי הערכות, חלקה הגדול של התביעה תיענה. תקציב הישיבות עומד כיום על כ־1.1 מיליארד שקל.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", התנאי הראשון של ישראל ביתנו לכניסה לקואליציה הוא הנהגת פנסיית מינימום לקשישים בעלות של 2.5 מיליארד שקל. בצוות המו"מ הודיעו שאין כסף למימון ההצעה ומחפשים פתרונות.

באופן מסורתי, סיעת האופוזיציה הגדולה ביותר מקבלת משרות של ראשי ועדות ובהן הכלכלה, ביקורת המדינה, מעמד האשה, המלחמה בסמים ועוד. תפקיד יו”ר ועדת הכלכלה הובטח לעופר שלח מכחול לבן - אלא שלמרות ההבנות כרגע לא ברור אם הוא אכן יקבל את התפקיד, שכן נתניהו מתנגד שיו"ר ועדת הכלכלה יהיה איש אופוזיציה, משום שוועדה זו מופקדת בין היתר על חוקי התקשורת וחוקי התאגיד, שבתקציבו מבקש נתניהו לקצץ כחצי מיליארד שקל. עם זאת גורמים בליכוד טוענים שמקורה של ההתנגדות דווקא באופוזיציה.

תגיות