אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס הקנאביס

"לחברות הקנאביס הקנדיות יש יתרון כספי, אבל החברות הישראליות מובילות בידע"

בפאנל בכנס הקנאביס של ישראל אמר מנהל איגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים כי "אם המדינה לא תתמוך, שוק הקנאביס ילך ויתרופף כמו שקרה עם שוק האנרגיה הסולארית שהיינו חלוצים בו"; מנכ"ל בטר פנחס (פינו) צרויה אמר כי "מחיר הקנאביס בישראל נמוך מתוך חלוציות של אנשים שמאמינים בתעשייה"

06.05.2019, 12:57 | נעמי צורף
"לפני עשר שנים אנשים התביישו לעשות לייק בפייסבוק למילה קנאביס, כי הם חשבו 'מה יגידו החברים? יחשבו שאני סטלן'. אני בעצמי מטופל בקנאביס רפואי כבר שמונה שנים ואני רוצה להציג את הצד של המטופלים", אמר אורן ליבוביץ, יו"ר מפלגת עלה ירוק ומייסד המגזין המקוון קנאביס. ליבוביץ אמר את הדברים בפאנל שהנחה כתב כלכליסט צלי גרינברג בכנס הקנאביס של ישראל.

קראו עוד בכלכליסט


"למרות ההתלהבות מההתפתחות שהיא טובה ומבורכת, צריך להבין שמבחינת המטופל, בעשור האחרון לא השתנה שום דבר". ליבוביץ הוסיף כי בשש השנים האחרונות, מאז שיובל לנדשפט נכנס לתפקידו כראש היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, "לא נכנסו התוויות נוספות לרשימת ההתוויות של משרד הבריאות".

        

אורן ליבוביץ, צילום: עמית שעל אורן ליבוביץ | צילום: עמית שעל אורן ליבוביץ, צילום: עמית שעל
    

מחיר קנאביס רפואי בישראל הוא מהנמוכים בעולם. החלום הגדול של חברות הקנאביס הוא לייצא - למכור בקנדה, בארה"ב ובאוסטרליה, בכל מקום מלבד ישראל. למה?

מנכ"ל בטר פנחס (פינו) צרויה אמר כי "המחיר בישראל נמוך כיוון שאנחנו לא גובים על מספר הגרמים אלא על השירות עצמו. החברות שפועלות בארץ לקחו על הגב שלהן את הסיבסוד מתוך חלוציות, מדובר באנשים שמאמינים בקנאביס.

"אנחנו לוטשים עיניים לשוק הגלובלי ורואים שמתרחשת בעולם מהפכה שמטרתה להנגיש את הטיפול למטופלים. בארץ נוצרה מעבדה, השוק כאן מעניין מבחינת יכולות מחקר ופיתוח של זנים וטיפולים יחודיים, מה שעוזר לנו לצאת החוצה לעולם כאשר אנחנו בשלים יותר".

פאנל בכנס הקנאביס. מימין: צלי גרינברג, אמיר ווייל, פנחס צוריה, אורי בן דב, אורן ליבוביץ וניר קנטור, צילום: עמית שעל פאנל בכנס הקנאביס. מימין: צלי גרינברג, אמיר ווייל, פנחס צוריה, אורי בן דב, אורן ליבוביץ וניר קנטור | צילום: עמית שעל פאנל בכנס הקנאביס. מימין: צלי גרינברג, אמיר ווייל, פנחס צוריה, אורי בן דב, אורן ליבוביץ וניר קנטור, צילום: עמית שעל
     

מה היתרון של חברה ישראלית שמסבסדת את המחירים אל מול חברות קנדיות שנסחרות במיליוני דולרים בבורסות בניו יורק?

צרויה ענה כי "היתרון של החברות הקנדיות על פנינו זה הכסף שלהם, אבל אין להם יתרון בידע ובניסיון. בגלל שהרגולטור בישראל איפשר לנו לפתח ולספק טיפולים רפואיים הידע שנוצר בארץ הוא אדיר, יש הרבה חברות בעולם שיש להן כסף אבל אין להן ידע והן רוצות לחבור אלינו".
         

פנחס צוריה, צילום: עמית שעל פנחס צוריה | צילום: עמית שעל פנחס צוריה, צילום: עמית שעל


         

קנאביס ניישן?

"אנחנו הגוף המוסדי הראשון שנכנס לתחום. הגענו לכנס בפרנקפורט לפני שנתיים והתאהבנו. הנפקנו שתי קרנות שעוקבות אחרי המניות של קנדה וארה"ב וחיכינו וקיווינו שישראל תאשר את הייצוא. יש לנו קרן שמשלבת בין מניות בחו"ל למניות בישראל ואת הקרן הישראלית", תיאר אורי בן דב, מנכ"ל IBI קרנות נאמנות.

"הגישה שלנו לגבי תחום הקנאביס הישראלי היא שמדובר בשוק מאוד התחלתי. הוא מזכיר לי את המהפכה הטכנולוגית שהפכה את ישראל לסטארט אפ ניישן כאשר רוב החברות הוקמו מהיחידות הצבאיות. אני חושב שקיים סיכוי סביר שנהפוך לקנאביס ניישן. אנחנו נמאצים בעמדת הזינוק למרות גודלנו הקטן".

בן דב הסביר שכיוון שהשוק צעיר במיוחד קשה לדעת אילו מהחברות בשוק יצליחו ואילו לא, ולכן ב-IBI פיתחו מודל השקעה מיוחד שמצמצם סיכונים עבור משקיעים. "זה מזכיר את מדד האינטרנט לפני 25 שנה מי ידע שיאהו תיפול וגוגל תצליח? או לפני 15 שנה מי ידע שדלק ורציו יצליחו ושאר החבורת יכשלו? היכולת שלך היום לצלוף איזה חברה תעשה את זה ותצליח בעוד חמש שנים לא גבוהה".

"אני רוצה להתייחס לפיל הכי גדול בחדר - האם הקנאביס זו בועה?", אמר בן דב. "אני לא נביא ולא יודע לחזות בועות, אבל בעשר השנים האחרונות אני שומע שיש בועת נדל"ן בישראל, שהאג"ח הקונצרני זו בועה, שנטפליקס זו בועה. אבל המחירים רק ממשיכים לעלות.

"לעומת זאת, לא שמעתי שטבע, בזק וחברות הסלולר הן בועות לפני שהמחירים שלהן קרסו בעשרות אחוזים. כך שהמסקנה היא שאין לנו יכולת לתזמן את השוק ולהגיד עליו שהוא בועה. מי שרוצה להיכנס לשוק הזה צריך לשאול את עצמו האם הוא רוצה להיכנס להרפתקה הירוקה הזאת ובאיזה מינון ולהיות מוכן לכך שבדרך הוא יסבול מסטיות תקן כי זה השוק הזה. מי שתהיה לו סבלנות קיים סיכוי סביר שבסוף הדרך הוא יהיה מאושר".

אורי בן דב, צילום: עמית שעל אורי בן דב | צילום: עמית שעל אורי בן דב, צילום: עמית שעל



     

למי שרוצה להיכנס לתחום כדאי להיכנס לתחום הגידול או לתחום התעשייה?

ניר קנטור, מנהל איגוד הכימיה פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים, אמר כי "אני כמובן רוצה לראות כמה שיותר פעילות תעשייתית, אנחנו רוצים לראות את האקו סיסטם עובד. יש פה הרבה מידע של מחקר ופיתוח שקיים בזכות האקדמיה והניסיון, צריך לשכלל את זה כדי שנראה תוצרים סופיים.

"חשוב להבין שכדי לייצר אקו סיסטם אנחנו צריכים שהמדינה תהיה שם, בסוף המבחן הוא האם המדינה תתמוך או לא. אם היא לא תתמוך גם שוק הקנאביס יגמור כמו שוק האנרגיה הסולארית שהיינו חלוצים בו אבל המדינה לא תמכה וזה הלך והתרופף".



   

ניר קנטור, צילום: עמית שעל ניר קנטור | צילום: עמית שעל ניר קנטור, צילום: עמית שעל


    
יש למה לקוות?

אמיר ווייל, מייסד, בעלים ומנכ"ל אקולנד אמר "ישראל חזקה בתחום הפארמה ותמשיך להיות חזקה, אנחנו מסתובבים הרבה בעולם ואין ספק שישראל היא מעצמה ענקית וחזקה. אני מעריך שמה שילך ויתפתח זה פחות התחום של הייצוא של המוצרים ויותר ייצוא של פלטפורמות ושיעתוק שלהן לארה"ב.
        

אמיר ווייל, צילום: עמית שעל אמיר ווייל | צילום: עמית שעל אמיר ווייל, צילום: עמית שעל


     

"כרגע גם לנו בכלל לא ברור אם זה בכלל כלכלי לגדל בארה"ב על פני אפריקה או אסיה. גם בתחום הפנאי, אנחנו צופים שאם ישראל תכנס לשוק זה יהיה בעיקר בפיתוח פלטפורמות ופחות בייצוא מוצרים".

תגיות