אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנועי הצמיחה עד ליום העצמאות ה-100 צילום: רוני פלמר

דעה

מנועי הצמיחה עד ליום העצמאות ה-100

ביום העצמאות של 2048 יחיו בישראל למעלה מ-17 מיליון בני אדם; לפי המגמות הנוכחיות, כ-13 מיליון מתוכם יחיו בצפיפות באזור המרכז - בעוד שבנגב ובגליל, המהווים כ-80% משטח המדינה, יחיו כ-4 מיליון תושבים בלבד. הגיעה העת לשנות את סדרי העדיפויות ולנתב את השקעות העתק למקומות אחרים

09.05.2019, 07:52 | רוני פלמר

יום העצמאות ה- 71 למדינת ישראל הוא הזדמנות להביט קדימה אל הבאות.

אין עוררין על כך שמדינתנו היפה היא סיפור הצלחה. אנו בין המדינות המפותחות בעולם והגענו להישגים חסרי תקדים: קליטת מיליוני עולים, אחוזי אבטלה נמוכים יחסית לשאר מדינות העולם, כלכלה משגשגת, תוחלת חיים גבוהה, מוחות מבריקים, תרבות עשירה, תעשיית הייטק מהטובות בעולם, זוכי פרס נובל והיריעה עוד קצרה מלהכיל.


 

יחד עם זאת ולמרות שגשוגה הכלכלי, התרבותי והחברתי של המדינה, ישנם מקומות ואנשים שאינם חלק מהשגשוג הזה, ומרבית מהאוכלוסיה חווה כל יום את אתגרי התחבורה, התעסוקה, יוקר המחיה והדיור, ללא כיוון שמראה איזה שהוא אור של שינוי בקצה הפקק.

קראו עוד בכלכליסט

מטולה, הגליל העליון. ישראל חייבת עוד "מרכזים", צילום: דוד הכהן מטולה, הגליל העליון. ישראל חייבת עוד "מרכזים" | צילום: דוד הכהן מטולה, הגליל העליון. ישראל חייבת עוד "מרכזים", צילום: דוד הכהן

ישראל מונה כיום כבר יותר מ-9 מיליון תושבים, וביום העצמאות של שנת 2048, יום הולדתה ה-100 של המדינה, נחיה פה למעלה מ-17 מיליון אנשים. לפחות.

באם ימשיכו המגמות הנוכחיות, צפויים לחיות במרכז הארץ כ-13 מיליון תושבים; ובנגב ובגליל, המהווים כ-80% משטח המדינה, יחיו כ-25% מהתושבים בלבד, כ-4 מיליון איש. במציאות זו תושבי המדינה צפויים לחוות איכות חיים ירודה באזור המרכז - מטעמי צפיפות, יוקר מחיה ופערים חברתיים. באזורים המכונים פריפריה, רוב האוכלוסיה תהיה המוחלשת ביותר מאז קום המדינה. הפריפריה תצדיק את שמה.

המשך מגמת "העסקים כרגיל" מוביל למצב בו מדינה שלמה תלויה במרכז כלכלי אחד וחד-גוני במנוע התעסוקה והצמיחה שלו. שוק לא הגיוני, שגם במנוע המרכזי שלו בקיעים קשים; מחסור בעובדים, שכר גבוה, חדשנות מוגבלת, וגניבת ובריחת המוחות שכבר ישנם, גורמים לקשיים רבים מול התחרות העולמית.

במציאות כזאת, גם השקעות במאות מיליארדים לא ישנו באמת את מצב התחבורה, הצפיפות, יוקר המחיה והדיור במרכז. העתיד הוורוד שלנו תלוי בשינוי פרדיגמה פשוט, מעשי וקיצוני, שאפשר לראות את תוצאותיו בשנים הקרובות. אנו נמצאים בשעת כושר וזוהי הזדמנות היסטורית, בה ניתן למנוע את המשבר ולהפוך את החסרונות ליתרונות - ואף לפתרונות.

חובה לנתב את השקעות העתק בסדרי עדיפויות ובמקומות אחרים. לבנות מערכת חינוך רלבנטית וחדשנית למשרות העתיד, וליצור שווקים צומחים במגוון תעסוקתי בנגב ובגליל - המרכזים החדשים.

כן, בדרומה ובצפונה של המדינה יש נכסים כלכליים, שיכולים להתחבר למגמות העולמיות בתחומי האגרו-טק, התעשייה המתקדמת, הלוגיסטיקה, החלל והרכב, הביו-טק, התיירות ועוד רבים אחרים, פוטנציאל שלא התחלנו עדיין לגרד.

הגיעה העת לתוכנית עסקית ל-3.5 מיליון המשרות שבכל מקרה אנו צריכים לפתח ב-30 השנים הקרובות, 1.5 מיליון מתוכן במרכזים החדשים בנגב ובגליל. השקעה, שתאפשר למנוע הצמיחה החשוב הנוכחי ולסביבתו בתל אביב להמשיך בצמיחה בריאה. זאת, לצד פיתוח שווקים צומחים נוספים מתחת לאף שלנו, שיהפכו את מדינת ישראל, למטוס בעל שלושה מנועים ולא אחד, על כלל המשמעות הנובעת מכך.

תארו לכם מדינה מופלאה, בה בכל אזור ולכל תושב יש מרכז להשתייך אליו, הזדמנות להתחיל את החיים במגוון אפשרויות דיור, תעסוקה, נוף, אקלים ותרבות. ישראל של השנים הבאות, יכולה להיות חדשנית הרבה יותר, מעבדה עולמית לתעסוקת העתיד ולפתרונות של המצבים הכי מורכבים, מהן סובלות הרבה מדינות.

אם נשכיל להביט קדימה ולראות בערבות הדדית וכוללת האחד את השני; אם נעז בשנים הקרובות לפתוח את הראש, ליצור, לרוץ ולייצר במו ידינו את התשתיות לעתיד משגשג, נזכה להיות המדינה שהכי טוב לחיות בה בעולם.

יום העצמאות ה-100, יהיה מושלם. ההכנות וההזדמנויות - מתחילות עכשיו.

הכותב הוא מנכ"ל תנועת אור.

תגיות