אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פייסבוק מתגוננת: לא צריך לפרק את החברה, רק לשפר רגולציה צילום: איי אף פי

פייסבוק מתגוננת: לא צריך לפרק את החברה, רק לשפר רגולציה

בכיר הרשת החברתית פרסם מאמר תגובה לטענות מייסד החברה שעזב, כריס יוז - שאמר שחובה לפרק את צוקרברג מכוחו. לפי פייסבוק, היא בכלל לא אימפריית מדיה חברתית, כי אם חברה שבעצמה נאבקת על כל גולש

12.05.2019, 10:40 | עומר כביר

לא צריך לפרק את פייסבוק אלא להטיל עליה רגולוציה נוקשה יותר – כך טוען סגן נשיא פייסבוק לסוגיות בינלאומיות ותקשורת, ניק קלג, במאמר שפרסם בניו יורק טיימס.

קראו עוד בכלכליסט

המאמר פורסם בתגובה למאמר של מייסד פייסבוק, כריס יוז, שעזב את החברה ב-2007, ובו קרא לפרק אותה לכמה חברות קטנות יותר. "צריך להטיל בלמים על הכוח של מארק", הוא כתב. "הממשל האמריקאי צריך לעשות שני דברים: לפרק את המונופול של פייסבוק ולהטיל רגולציה על החברה שתהפוך אותה לאחראית יותר כלפי הציבור האמריקאי".

מארק צוקרברג, תמונה: CNN מארק צוקרברג | תמונה: CNN מארק צוקרברג, תמונה: CNN

בתגובה שפרסם דחה קלג את טענותיו של יוז: "מה שחשוב הוא לא הגודל, אלא זכויות וטובת הצרכנים, והאחריות שלנו לממשלות ולמחוקקים". הוא הוסיף שהוא חולק עם יוז את התפיסה שחברות צריכות להיות אחראיות לפעולותיהן, אך דוחה את קביעתו שלפיה פירוק פייסבוק יביא לפתרון סוגיות כמו התערבות בבחירות או הפרת פרטיות. "תיקון הבעיות האלו מחייב משאבים משמעותיים – וכללים חדשים וחזקים", כתב.

קלג טען שכיום מוטלת על פייסבוק יותר רגולציה מבעבר, ושבחברה סבורים שיש לעשות יותר. "מארק צוקרברג היה בפריז השבוע לפגישה עם רגולטורים ועם נשיא צרפת עמנואל מקרון, על מנת לדון בהשפעת הטכנולוגיה ובצורך לפתרונות חקיקתיים", גילה. "בחודשים האחרונים גם עבדנו עם מחוקקים אמריקאים על איך אפשר להציג שיפורים משמעותיים בגישה שלנו לפרטיות. אנחנו בעמדה יוצאת הדופן של לבקש יותר רגולציה, לא פחות".

לדבריו, מאמרו של יוז מכיל גם כמה תפיסות מוטעות לגבי השדה התחרותי של פייסבוק: "אנחנו חברה גדולה שבנויה מהרבה חתיכות קטנות. כל המוצרים והשירותים שלנו נלחמים על לקוחות. לכל אחד יש לפחות שלושה או ארבעה מתחרים עם מאות מיליונים, אם לא מיליארדים של משתמשים. לסין לבדה יש כמה חברות מדיה חברתית גדולות כמו טנסנט וסינה. בסביבה התחרותית הזו קשה לתמוך בטענה שפייסבוק היא מונופול. כמעט כל ההכנסות שלנו מגיעות מפרסום דיגיטלי, ולפי מרבית ההערכות חלקה של פייסבוק בשוק הפרסום הדיגיטלי בארה"ב עומד על כ-20%".

קשה, אך אפשרי. פייסבוק היא הרשת החברתית הגדולה בעולם (עם 2.38 מיליארד משתמשים), אינסטגרם אפליקציית שיתוף התמונות הגדולה בעולם (יותר ממיליארד משתמשים), ווטסטאפ ומסנג'ר מבין שירותי המסרים המידיים הגדולים בעולם (1.5 מיליארד ו-1.3 מיליארד בהתאמה). אין רשתות חברתיות, בוודאי לא בעולם, שמתקרבות לגודל של פייסבוק. ואף שהטענה כאילו כל שירות מתחרה בנפרד בשירותים אחרים נכונה על פני השטח, בפועל השירותים נהנים מגישה לתשתיות זולות ורשת פרסום משותפת שמאפשרת לפייסבוק למכור פרסומות בצורה יעילה יותר ומכניסה יותר, משהו שאין לחברות שמפעילות שירותים אחרים. וזה, עוד מבלי להזכיר את תוכניתו של צוקרברג לאחד בין התשתיות של השירותים השונים.

אזכור החברות הסיניות מביך, שכן חברות אלו פועלות בעיקר בסין ולקהל דובר סינית, בעוד מרבית שירותיה של פייסבוק עצמה חסומים במדינה. לגבי חלקה של פייסבוק בשוק הפרסום, זה גבוה מהמספר שמציג קלג ולפי חברת המחקר eMarketer עומד למעשה על 22.1%. בנוסף, קלג מתעלם מהעובדה שגוגל מחזיקה ב-37.2% מהמשוק, מה שלמעשה הופך את פייסבוק לחלק מודאפול בתחום.

"גדול בפני עצמו אינו רע", מסכם קלג. "אסור להעניש הצלחה. לא צריך לפרק את פייסבוק – אבל היא צריכה לשאת באחריות. כל מי שמודאג מהאתגרים שאנחנו מתמודדים אתם בעולם המקוון צריך לקדם חוקים שמבינים את האינטרנט, ולא לפרק חברה אמריקאית מצליחה". על דבר אחד, עם זאת, לא ענה קלג: למה פייסבוק מחכה לרגולציה חיצונית במקום לעשות בעצמה את מה שהיא חושבת לנכון.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ברור שהגודל חשוב, לכן זה נקרא מונופול. חובה לפרק וכן למנוע החזקה ברשתות נוספות כאינסטגרם.
ברור שהגודל חשוב, לכן זה נקרא מונופול. חובה לפרק לחלקים את פייסבוק עצמה, וכן למנוע החזקה ברשתות נוספות כאינסטגרם. הם לא ישנו שום דבר משמעותי, כי זה נוגד את האינטרסים שלהם, בדיוק כמו שמרחו את הסנאטורים האמריקנים. צריכים לעבוד מולם נציגים שמבינים בטכנולוגיה, שלא ישתמשו בתירוץ הזה. בכ"א, אם "צריך רגולציה" והיא לא קורית, כנראה שפייסבוק לא מעוניינת להפעיל אותה. פייסבוק סכנה לדמוקרטיה העולמית, לא פחות, ובקצב הקיים תחסל את המפלגה הרפובלקנית בעשור הבא, בין היתר בחסימת כל מובילי הדעה השמרנים כפי שהיא עושה כעת.
אחד  |  13.05.19
4.
תנו לצוקרברג לעבוד בשקט
אם יפרקו את פייסבוק, לצוקרברג יהיו בעתיד כמה רשתות בגודל של פייסבוק כיום, לא רק רשת אחת. צוקרברג עשה מה שעשה, מאחר והיה מצב של תקשורת חופשית ללא רגולטורים. מאז הקמת מערכת האינטרנט, היה מקובל שאין מתערבים בתכנים ולאפשר זרימה של נתונים חופשית.
גרשון  |  12.05.19
לכל התגובות