אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צמצם פערים מגדריים בהייטק - לטובת הנשים ולטובת המשק צילום: בלומברג

דעה

צמצם פערים מגדריים בהייטק - לטובת הנשים ולטובת המשק

לעובדה שרק רבע מעובדי ההייטק הן נשים יש השפעה משמעותית לרעה על מעמד האישה. אבל זה לא רק עניין של שוויון. עידוד נשים להיכנס לענף יכול להיות פתרון מרכזי למחסור החמור במהנדסי תוכנה שקיים בו

15.05.2019, 07:38 | שחר אילן

הפערים המגדריים בענף ההייטק גדולים וברורים: רק כרבע מעובדי ההייטק הן נשים, וגברים בני 40 בהייטק משתכרים בממוצע 18% יותר מנשים. סקר חריג שפורסם אתמול באתר "כלכליסט", שנערך בקרב תלמידי חטיבות הביניים, מעלה חשש כבד שלא רק שלא צפוי שיפור אלא שהנתונים האלה עומדים להנציח את עצמם.

קראו עוד בכלכליסט

מחאה נגד אפליית נשים בהייטק, ניו יורק, צילום: NETANEL TEVEL PHOTOGRAPHY מחאה נגד אפליית נשים בהייטק, ניו יורק | צילום: NETANEL TEVEL PHOTOGRAPHY מחאה נגד אפליית נשים בהייטק, ניו יורק, צילום: NETANEL TEVEL PHOTOGRAPHY

19% מהבנים הנשאלים בסקר השיבו שהמקצוע שהכי חשוב להם להשקיע בו הוא מחשבים - כמעט פי 3 מהבנות (7%). 42% מהבנים סבורים שיש לשלב מחשבים וטכנולוגיה כמקצוע חובה בבית הספר, לעומת 16% בלבד מהבנות. את הסקר ערך מכון מדגם במימון קרן טראמפ עבור פרויקט "תנו לי להצליח" - קבוצת תלמידי חטיבת ביניים שמכינה מסמך המלצות לשר החינוך הבא.

בהייטק עובדים רק 9% מהעובדים במשק, אך הם נושאים על גבם את הכלכלה הישראלית. זה המגזר עם המשכורות הגבוהות ביותר והוא גם מקנה מעמד חברתי גבוה. לעובדה שמדובר בענף גברי כל כך יש השפעה משמעותית לרעה על מעמד האישה. אבל לא מדובר פה רק בשאלה של שוויון. כבר היום סובל ההייטק ממחסור חמור במהנדסי תוכנה ואלגוריתמאים. עידוד נשים להיכנס לענף יכול להיות פתרון מרכזי לבעיה, לצד עידוד מגזר נוסף שסובל מתת ייצוג בהייטק, הערבים.

אלא שמממצאי הסקר מתברר כי המסר שהייטק זה לא בשביל נשים מחלחל כבר מגיל צעיר מאוד. יכול להיות שזה בגלל התחרותיות או שעות העבודה המטורפות. יכול להיות שזה גם בגלל שלגברים יש היום פי שלושה יותר מודלים לחיקוי. יש פה אתגר גדול למשרד החינוך. שר החינוך נפתלי בנט הצליח מאוד בהגדלת מספר הנבחנים ב־5 יחידות במתמטיקה והגיע ליעד של 18 אלף כבר בקיץ האחרון. אלא שלא די בכך.

מי שרוצה למצות את עתודת כוח האדם של אומת ההייטק וגם להגדיל את השוויון, צריך להתחיל להנגיש את עולם המחשבים והטכנולוגיה לבנות כבר בגיל צעיר. זה אומר כנראה הצבת יעדים, פעולות הסברה וגם מפגשים לבנות עם בכירות בהייטק. למנהלים הבכירים של חברות ההייטק, מצידם, מומלץ להתחיל לנקוט פעולות למשיכת נשים לעבוד בענף, דוגמת שעות סבירות יותר ומעונות יום בעבודה - כדי שנשים לא יצטרכו לבחור בין קריירה לבין אימהות. אם לא ייעשו צעדים בכיוון זה, גם נישאר עם הפערים וגם נבזבז את משאב כוח האדם שיכול להגדיל משמעותית את עולם ההייטק הישראלי.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
ואני תוהה: למה כל כך הרבה גברים נשארים בהיי טק?
דברו עם מהנדסי תוכנה, חומרה, מערכת, מנהלי מוצר ופרויקט. רובם לא מתכנתים בשעות הפנאי, לא בונים רחפנים וכו׳. רובם לא קוראים ספרות מקצועית בשעות הפנאי. הם לא מדברים על עבודה עם מכרים מהנדסים. בקיצור, העבודה לא מלהיבה אותם. הכסף טוב, התנאים טובים, הבוסים נחמדים- אבל העבודה עצמה, לא במיוחד. לו נשותיהן היו מרויחות היטב- חלקם היה עוזב את ההיטק בשמחה ועובד כמורים, עובדי ממשלה, יוצרים, פותחים איזה יקב בוטיק או משהו עם סיפוק ושעות נוחות. בדיוק כפי שנשים שעבדו בהייטק עושות..
נתנייתי  |  15.05.19
1.
אופנה חולפת
נתונים שלא אומרים כלום, סטטיסטיקה חסרת טעם. כשלמדתי אנליזה נומרית המרצה תמיד אמר שגם אם המחשב הוא זה שמחשב את הקירוב, עדיין קיים אדם שחושב מה ואיך להזין לתוך המחשב ואיך לנתח את התוצאה כך שתהיה לה משמעות. אותו הכלל תקף גם לסטטיסטיקה. עיתונאים לא למדו את זה בחיים.
קרוב לאפס עד כדי אפסילון  |  15.05.19