אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם בארגוני הטבע מודאגים מהחלשת בית המשפט העליון צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון

גם בארגוני הטבע מודאגים מהחלשת בית המשפט העליון

אלמלא הם ובתי המשפט, טוענים פעילי הטבע, היה קם כפר נופש בפלמחים, זיהום הקישון היה נמשך והיזמים היו משתלטים על חופי הים

19.05.2019, 08:48 | משה גורלי

גם ארגוני הטבע והסביבה הישראליים מודאגים מהתוכניות להחלשת מערכת המשפט ובמיוחד בית המשפט העליון.

בארגון אדם טבע ודין מדגישים כי לא רק זכויות אדם צפויות להיפגע: "אילו המערכת המשפטית שלנו היתה חלשה, היה קם כפר נופש בפלמחים, חיפה כימיקלים היתה ממשיכה לזהם את הקישון, היינו משלמים בכניסה לחופי הים, ואסבסט היה פוגע בבריאותם של תושבי הגליל המערבי".  

קראו עוד בכלכליסט

הקישון. פסיקה נגד חיפה כימיקלים, צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון הקישון. פסיקה נגד חיפה כימיקלים | צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון הקישון. פסיקה נגד חיפה כימיקלים, צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון

הארגון, הפועל כבר שלושה עשורים להגנה משפטית על הסביבה, מונה כמה וכמה דוגמאות למפגעים סביבתיים, חברתיים ובריאותיים שנמנעו על ידי בתי המשפט, לא פעם אל מול אינטרסים של המדינה, רשויות מקומיות ובעיקר יזמי נדל"ן, חברות אנרגיה ושאר התעשיות שמבקשות להפקיע את הסביבה לטובתם.

בפרשת מגדלי חוף הכרמל, קבע בית המשפט העליון שחופי הים שייכים לציבור ובנייה על חוף הים אינה יכולה לשמש למגורים, רק למלונאות. בפרשה זו פסק העליון נגד חברת חוף הכרמל נופש ותיירות, חברה־בת של דלק נדל"ן, בשליטת יצחק תשובה. בפרשת זיהום נחל הקישון בשפכים תעשייתיים חויבה חברת חיפה כימיקלים, שבשליטת קבוצת ג’ולס טראמפ, להפסיק את זיהום הנחל.

כמו כן הובילו מאבקים משפטיים שהתנהלו לאורך יותר משני עשורים לפינוי פסולת האסבסט המסוכנת בגליל המערבי, ולכך שהוטל על יצרנית האסבסט, חברת איתנית בשליטת משפחת פדרמן, לשלם מחצית מעלות פרויקט הניקוי של קרקעות הגליל המערבי. כך, במקום שבו הרשויות וחברות התעשייה מעלו בחובתן, חייב אותן בית המשפט העליון לפנות את הפסולת ולשמור על בריאות התושבים.

בעל השליטה בדלק נדל”ן יצחק תשובה, צילום: עמית שעל בעל השליטה בדלק נדל”ן יצחק תשובה | צילום: עמית שעל בעל השליטה בדלק נדל”ן יצחק תשובה, צילום: עמית שעל

מאבק משפטי וציבורי נוסף, בהובלת ארגוני הגנת הסביבה ותושבי שפלת יהודה, הביא לגניזת התוכנית של חברת חיפושי הנפט ג'יני להפיק פצלי שמן בשפלת יהודה ולהפוך את האזור הכפרי והייחודי לאזור תעשייה פטרוכימי.

גם בעמק ססגון בערבה, חוף פלמחים במרכז וחוף בצת בצפון הביא מאבק ארגוני סביבה ואזרחים בבתי המשפט להצלתם של חבלי ארץ ייחודיים מפני הריסה ומפני הפיכה לאזורי נדל"ן. בכך הגן בית המשפט על זכות הציבור ליהנות מהטבע וחסם יזמים שזוממים להפקיעו.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "ללא רשות שופטת חזקה ועצמאית, יירמסו זכויות הפרט בישראל. לא מדובר רק בשמירה על הטבע, אלא בהגנה על בריאותם וחייהם של תושבי ישראל מפני אינטרסים צרים ולא מאוזנים".

תגיות