אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך עברה "גוגל הסינית" מרווח של 972 מיליון דולר להפסד של 47 מיליון תוך שנה? צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי

איך עברה "גוגל הסינית" מרווח של 972 מיליון דולר להפסד של 47 מיליון תוך שנה?

באידו היא אמנם ענקית אינטרנט בעלת יתרונות מובנים בשוק הביתי שלה, אך הצליחה לפספס פשוט כל טרנד משמעותי בעשור האחרון; יפן מדגימה נחשונות רגולטורית ונערכת להופכת שיכורים עם רחפנים; וטכנולוגיית זיהוי פנים סינית תסייע בהצלת הפנדה מהכחדה

20.05.2019, 14:34 | אופיר דור, בייג'ינג

לא החמיצה אף הזדמנות להחמיץ כל הזדמנות

מי שעוקב אחרי עולם הטכנולוגיה הסיני לא יופתע ממצבה הבעייתי של באידו, מפעילת מנוע החיפוש המוביל במדינה ומי שמכונה ”הגוגל הסינית“. אך בשבוע שעבר נראה שהמצב החריף, וקיבל ביטוי קשה בדו"ח הרבעוני של החברה: לראשונה מאז הונפקה בנאסד"ק ב-2005, רשמה הפסד - 47.5 מיליון דולר היקפו, כשאת הרבעון המקביל אשתקד סיימה עם רווח של 972 מיליון דולר.

מנכ"ל באידו, רובין לי, צילום: איי פי מנכ"ל באידו, רובין לי | צילום: איי פי מנכ"ל באידו, רובין לי, צילום: איי פי

על הנייר, היו לבאידו תנאים נהדרים לצמיחה נהדרת; ב-2010 סגרה גוגל את מנוע החיפוש הסיני שלה לאחר שהאשימה את הממשלה הסינית בפריצה לחשבונות ג'ימייל של פעילי זכויות אדם וסירבה להמשיך לציית לכללי הצנזורה המקומיים. גוגל ניתבה במקום את התנועה מסין למנוע החיפוש הלא מצונזר שלה בהונג קונג, אך זה הלך ונחסם על ידי הממשלה הסינית בהדרגה. כך נותרה באידו השליטה הבלעדית בעולם מנועי החיפוש בסין עם כ-90% מהשוק. מה כבר יכול להשתבש? מסתבר שהרבה.

בשנים האחרונות הצליחה באידו לפספס בשלומיאליות פשוט כל התפתחות בעולם האינטרנט הסיני ולהגיב לכולן באיחור. הפספוס הגדול ביותר של באידו היה המעבר למובייל. היא אמנם שולטת עדיין ב-70% משוק מנועי החיפוש בסין, אבל בעידן המובייל פחות ופחות גולשים סינים מבצעים חיפושים ברשת הפתוחה וצורכים תוכן דרך סופר אפליקציות כמו וויצ‘ט, המכילות בתוכן עולם תוכן עשיר של מאמרים וסרטונים.

מהפכת המובייל בסין? באידו המשיכה לחלום מהפכת המובייל בסין? באידו המשיכה לחלום מהפכת המובייל בסין? באידו המשיכה לחלום

מאוחר יותר פספסה באידו את עלייתו של אלגוריתם ההמלצות, אותו האלגוריתם שמזין את ההצלחה של בייטדאנס, כיום הסטארט-אפ בעל השווי הגבוה בעולם והכוח העולה בעולם הטכנולוגיה הסיני. באפליקציות של בייטדאנס - טואו-טיאו שמציעה פיד חדשות וטיקטוק לסרטונים קצרים - אין שום צורך לחפש תוכן בעצמך, כל מה שצריך זה לתת לאלגוריתם ללמוד את העדפותיך ולתת לו להזרים אליך תוכן מתאים. זה פסיבי, עצלני, גורם לאיבוד תאי מוח בקצב מהיר ומצליח להחריד. על הדרך הצליחה באידו לפספס גם תחומים כמו מחשוב ענן, תשלומים חכמים וערים חכמות, שנשלטים כולם על ידי המתחרים שלה, טנסנט ועליבאבא.

בהסבר לתוצאות הרבעוניות הבעייתיות ניסו בבאידו להטיל את עיקר האחריות על הכלכלה הסינית המאטה. הכלכלה אכן מאטה אבל זה לא הפריע לחברות טכנולוגיה סיניות אחרות לרשום רבעון טוב יחסית. בפועל ההפסד נובע משילוב של שני גורמים מרכזיים - קיפאון בהכנסות מפרסום באינטרנט, מקור הרווח המרכזי שלה, לצד השקעות גדולות בתחומים חדשים כמו בינה מלאכותית ורכב אוטונומי. לאחר שבאידו פספסה כל כך הרבה טרנדים, מציאת הדבר הבא היא כנראה משימה קיומית עבור החברה שמשקיעה בכך המון כסף. בחלק מהתחומים, ביניהם מכוניות עצמוניות, באידו אכן נחשבת למובילה בשוק הסיני, אך ממש לא ברור מתי כל זה יתחיל להכניס לה כסף.

במכתב ל-42 אלף עובדי החברה כתב רובין לי, מייסד ומנכ“ל באידו ש”הסיטואציה קודרת“ וקרא להם לעבוד ולהילחם קשה במקום לחפש תירוצים. ”להגיד התעייפתי זה לא מספיק“, כתב. אבל רבים בסין סבורים שהבעיה של באידו מתחילה בקודקוד; לי נחשב לאחד המנהלים הפחות אהודים בקרב הקהל המקומי, לאחר שבאידו היתה מעורבות באינספור שערוריות של מסחור יתר במנוע החיפוש, תוצאות ממומנות לשירותים מפוקפקים והצפה של תוכן ירוד ושיקרי באופן כללי - וזה אפילו נגמר במוות.

בתחום הרכב האוטונומי היא דווקא חזקה. באידו, צילום: מאתר טקראנצ בתחום הרכב האוטונומי היא דווקא חזקה. באידו | צילום: מאתר טקראנצ' בתחום הרכב האוטונומי היא דווקא חזקה. באידו, צילום: מאתר טקראנצ

ההודעה בחודש שעבר כי לי מועמד לפרס יוקרתי של האקדמיה הלאומית הסינית למדעים, הקפיצה את גולשי האינטרנט הסינים שכינו אותו ”לא מתאים מוסרית“. לי, כדרכם של מייסדים, לא מתכנן לפרוש או להתפטר לאור התוצאות הקודרות ומי ששילם בינתיים את מחיר הכישלונות הוא סגן נשיא בחטיבת החיפוש של באידו, שהודיע על התפטרות ”מסיבות אישיות“.

בעיני, המעבר של באידו להפסד הוא חדשות לא רעות בכלל. אפשר להתווכח האם גוגל עומדת בסיסמתה ”אל תעשה רע“, אבל במקרה של באידו קשה לחשוב על הרבה טוב שעשתה החברה, שמעמידה בראש תמיד את ההכנסות והרווחיות, על חשבון מתן שירות אמין. המסר ממקרה באידו הוא שגם מונופולים דורסניים יכולים לרדת מגדולתם כשהתנאים בשוק משתנים, לפחות בסין.

אם שותים, לא מטיסים

אפשר רק לקנא בתפקוד היעיל של הרגולטורים היפנים, שמגיבים מהר להתפתחויות הטכנולוגיות ומנסים לחזות את השפעותיהן העתידיות, שינוי מרענן ביחס למדינה מזרח תיכונית מסוימת בה הרגולציה מפגרת שנים אחרי הטכנולוגיה.

הפופולריות העולה של השימוש ברחפנים, הן ככלי מסחרי והן למטרות שעשועים, היא עובדה ידועה ומוכרת. בחודש שעבר אפילו הודיעה סין כי הוסיפה רשמית את התואר ”מטיס רחפן“ לרשימה של 15 אלף המקצועות המוכרים במדינה.

הטסת רחפן? רק כשאתה פיכח , צילום: PwC הטסת רחפן? רק כשאתה פיכח | צילום: PwC הטסת רחפן? רק כשאתה פיכח , צילום: PwC

בתגובה לריבוי הרחפנים, הודיע משרד התחבורה היפני כי הוא יוזם תיקון לחוק התעופה במדינה, שיאסור על הטסת רחפנים במצב שיכרות. התיקון החדש קובע עונש של עד שנה בכלא וקנס מקסימלי של 2,700 דולר על הטסת רחפן תחת השפעת אלכוהול.

ביפן נרשמו בשנה שעברה 79 תאונות המערבות רחפנים, עלייה לעומת 63 תאונות ב-2017 ו-55 ב-2016. האירוע המפורסם ביותר הנוגע לרחפנים ביפן התרחש ב-2015, אז נמצא רחפן שהונחת על גג המעון הרשמי של ראש ממשלת יפן בטוקיו. לרחפן הוצמדה מצלמה ובקבוק נוזל שעליו תווית עם הכיתוב ”רדיואקטיבי“. מאחורי הרחפן עמד אקטיביסט שהביע מחאה נגד החזרה לשימוש בתחנות כוח גרעיניות.

מה שמדהים בחקיקה החדשה הוא שעד היום אף אחת מתאונות הרחפנים ביפן לא עירבה אלכוהול. הרשויות היפניות לא חיכו עד שיתרחש אסון מקומי, כמו רחפן שינחת על ראשו של ילד שמטייל בפארק, כדי ליזום שינויים בתקנות, אלא יזמו שינוי רגולטורי מקדים. לכאורה אלמנטרי אבל בפועל לא משהו שרגולטורים מצטיינים בו. במשרד התחבורה היפני הסבירו את נחיצות התקנה בתקרית מלפני שלוש שנים בה מפעיל רחפן שיכור החדיר אותו לשטח הבית הלבן.

פוטנציאל לסכנה בטיחותית חמורה, צילום: רויטרס פוטנציאל לסכנה בטיחותית חמורה | צילום: רויטרס פוטנציאל לסכנה בטיחותית חמורה, צילום: רויטרס

יפן נחשבת כבר עכשיו למחמירה בכל הנוגע להגבלות על הטסת רחפנים בשטחים עירוניים. התקנות החדשות מוסיפות ומחייבות מטיסים לבצע בדיקות בטיחות מקדימות של הרחפן לפני העלאתו לאוויר. במקרה של תאונה הרשויות היפניות מחויבות לפתוח בחקירת האירוע. התקנות גם יאסרו על שימוש ברחפנים רעשניים ולבצע תמרונים מסוכנים כמו צלילות חדות. יש אולי מי שיחשבו שהיפנים מגזימים ונוטים לעודף פיקוח ורגולציה, אני מעדיף לתת להם קרדיט על כך שהם מתכוננים מראש לכל תסריט.

קצרצרים

1. חוקרים מהמרכז לשימור ומחקר של פנדות בסין פיתחו אפליקציה שיכולה לזהות פנדות שונות באמצעות טכנולוגיה לזיהוי פנים. לאחר דילול מסיבי שעברה אוכלוסיית הפנדות, בטבע חיים פחות מ-2,000 פרטים בטבע כיום, כך שהמשימה של האפליקציה לא אמורה להיות קשה במיוחד; הזיהוי חשוב כדי ללמוד על תנועת בעלי החיים ומצבם של פרטים ספציפיים. המערכת תסייע לעקוב אחרי אוכלוסיית הפנדות ממש כמו שטכנולוגיה מקבילה של זיהוי פנים אדם, שזוכה לשימוש נרחב מאוד בסין, מסייעת לפקח ולנטר אוכלוסיה אנושית. נראה שבימים אלו הזכות לפרטיות ואנונימיות של בני אדם פחות או יותר משתווה לזו של חיות בר.

דובי פנדה. לנו הם נראים זהים, אבל התוכנה תדע להבדיל, צילום: shutterstok דובי פנדה. לנו הם נראים זהים, אבל התוכנה תדע להבדיל | צילום: shutterstok דובי פנדה. לנו הם נראים זהים, אבל התוכנה תדע להבדיל, צילום: shutterstok

2. בשבוע שעבר פסק בית משפט בהונג קונג פיצויים של 335 אלף דולר לתיירת אמריקאית ששכרה דירה בעיר דרך Airbnb. במהלך מקלחת בדירה התנתק צינור שמחובר לדוד המים החמים ולמסכנה נגרמו כוויות קשות ב-21% מגופה. הפיצויים ישולמו על ידי משכיר הדירה, שאמור היה לדאוג לבטיחותה, ו-Airbnb עצמה הביעה תמיכה בפסיקה. הביעה תמיכה מכל הלב - אבל כמובן שלא תיקח אחריות על מה שקרה שם, הרי היא זירת חיבור בין משתמשים, ולא אחראית על בטיחות.

3. שמועה זדונית הופצה באינטרנט הסינית לפיה לנובו נכנעה ללחץ אמריקאי ותפסיק לספק מחשבים לוואווי. הפוסט, אותו הפיץ משתמש אלמוני, הפך ויראלי ועורר באופן טבעי מתקפה על חוסר הפטריוטיות של לנובו; בימים כאלה, חברה סינית שלא נעמדת לימינה של וואווי המותקפת היא בגדר בוגדת. לנובו, כמובן, מיהרה להכחיש. מידע שיקרי זוכה לפופולריות בכל מקום בעולם אבל בסין יש לו קרקע פורייה במיוחד: עם תקשורת רשמית מצונזרת להחריד שאינה מספקת את כל המידע, במיוחד בנושאים חמים כמו מלחמת הסחר, הרבה יותר קל להאמין לנתונים מפוקפקים שמספק משתמש אלמוני.

תגיות