אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש מטה הדיור: רק 20% מראשי הערים מתגייסים למאמצי הבנייה

ראש מטה הדיור: רק 20% מראשי הערים מתגייסים למאמצי הבנייה

זאב בילסקי בכנס השנתי ה-8 לתכנון ובנייה: "צריך לבנות מדי שנה 70-60 אלף דירות, כי כשלא בונים הגרעון מצטבר". לדבריו, התופעה שמעיבה במיוחד על המאמץ לבניית דירות חדשות היא המחסור בתשתיות תחבורה. ראש עיריית דימונה: "מחירי הקרקע בעיר לא דומים למחירי הקרקע במרכז, זה גורם לאפליה בתוכנית מחיר למשתכן"

21.05.2019, 13:13 | אמיתי גזית
"80% מראשי ערים כועסים עלי, ורק-20% מוכנים להיכנס מתחת לאלונקה. הבעיה היא שראשי ערים חושבים שתושבים חדשים הם גירעוניים זאת לעומת מתחמים מסחריים כגון ביג, או מגה שמכניסים ארנונה ולא דורש כלום". כך אמר היום זאב בילסקי ראש מטה הדיור בכנס השנתי ה-8 לתכנון ובנייה של משרד אגמון ושות רוזנברג הכהן ושות. בילסקי הסביר, כי "בעוד 20 שנה מדינת ישראל תמנה 16 מיליון אזרחים, לצורך זה נצטרך 2.6 מליון דירות מתוכננות. צריך לבנות מדי שנה 70-60 אלף דירות, כי כשלא בונים הגרעון מצטבר. באין ברירה חייבים להיכנס מתחת לאלונקה, חייבים לבנות".

קראו עוד בכלכליסט

זאב בילסקי זאב בילסקי זאב בילסקי

בילסקי התייחס גם לראשי הערים שמבקשים לבטל את הסכם הגג עליו חתמו "אני שומע לאחרונה ראשי ערים שאומרים שאינם צריכים את הסכם הגג, בלב אני אומר אחי אתה עוד תגעגע להסכם הגג הזה. הסכמי הגג שנחתמו בעשרות מיליארדי שקלים מאפשרים לרשויות המקומיות לבנות, ולקלוט את אותם תושבים גירעוניים".

לדברי בילסקי התופעה שמעיבה במיוחד על המאמץ לבניית דירות חדשות היא המחסור בתשתיות תחבורה. "בחודש שעבר נמכרו בישראל 21 אלף מכוניות חדשות. רובן נוסעות בין גדרה לחדרה. הפקקים של היום הם כעין וכאפס לפקקים של מחר. הפתרון הוא המטרו, פרויקט התשתית הגדול ביותר שקם בישראל. הות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות) התחייבה שתוך שנתיים התוכנית תאושר. ישבנו עם 22 ערים שהמטרו יעבור בהם. 150 ק"מ של מטרו בעלות 150 מליארד שקל, כל זה חייב להיגמר ב-10 שנם. אני לא רואה שום פתרון אחר".

"בנייה מרובה לאוכלוסיה ישראלית היא חירום"

 

"שמעתי שהמליציות האירניות כבר מגיעות לצפון. בכל שנה עוד 70 אלף משפחות נמצאות בסכנה. איך תסביר לילד שאבא שלו נהרג מטיל משום שלא היה לו ממ"ד? שקוניק (ראש העיר גבעתיים, א"ג) החליט להקפיא את התמ"א 38?! אם זה יקרה מישהו יצטרך לתת הדין", כך לדברי חיים מסילתי יו"ר לשכת השמאים בהתייחסו לראשי הערים שמבקשים למנוע פרויקטים של תמ"א 38 בעירם.

 

"אני יושב בתחושת דה ז'ה וו, עוד כנס, עוד דיון. די נגמר זמן המשחק המקדים, תתעוררו צריך לבנות כאן ועכשיו 70 אלף יח"ד בשנה. לתפיסתי בנייה מרובה לאוכלוסיה ישראלית היא חירום, תקימו משרד להתחדשות עירונית ותתחילו לבנות.

על החסמים הכלכליים שמעכבים פרויקטים של התחדשות עירונית אמר מסילתי: "אני חולק על התפיסה שהתכנון צריך להוביל, השמאים והכלכלנים הם ראש החץ. רצים רצים מתכננים ובסוף מגלים שזה לא כלכלי. שימו אותנו בהתחלה ואז נגיד לכם איך להתקדם".

צריך מקצה שיפורים בתוכנית מחיר למשתכן

"מחירי הקרקע בדימונה לא דומים למחירי הקרקע במרכז הארץ, זה גורם לאפליה בתוכנית מחיר למשתכן שנובעת מגובה ההנחה על מחיר הדירה. למה ילד במרכז הארץ מקבל הטבה של 800 אלף שקל במחיר למשתכן במרכז הארץ, ואילו בדימונה רק 100 אלף שקל. זו קופה משותפת, צריך לעשות מקצה שיפורים זו לא בושה", כך אמר לדברי בני ביטון, ראש העיר דימונה בכנס.

בני ביטון ראש עיריית דימונה , צילום: אוראל כהן בני ביטון ראש עיריית דימונה | צילום: אוראל כהן בני ביטון ראש עיריית דימונה , צילום: אוראל כהן

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ, אמר בתגובה כי אכן משרד המשפטים טעה כאשר לא מנע את התופעה בעבר. "עשינו טעות שאפשרנו זאת, אי אפשר לסבול כאלה הפרשים לא ניתן לזה לקרות שוב. מהנתונים שמגיעים לשולחני אין יותר הנחות של מיליון או 800 אלף שקל, בתוכנית מחיר למשתכן".

נשיא התאחדות בוני הארץ התייחס למדיניות שמצמצת את כמות הפרויקטים של תמ"א 38, שמקדם ראש העיר רמת גן כרמל שאמה הכהן "היום המדינה רועשת על חקיקה רטרואקטיבית שעושים לטובת ראש הממשלה, אבל כאשר ראש עיר מחליט באבחת חרב לחסל פרויקטים בעיר שלו על זה שקצת צפוף, על זה שצריך לשפר את התשיות? הכל נכון הוא צדוק, אבל אי אפשר לחוקק רטרואקטיבית. הדיו עוד לא יבשה ממסמך המדיניות הקודם של רמת גן. אני הולך, חותם על הסכמים, מגיש בקשה, הבקשה נקלטה, והנה מגיע הוועדה המקומית ועוצרת הכל, כאשר עוד אין לה מהנדס עיר, אדריכל רק על פי מסמך מדיניות שקובע ראש עיר. יש 180 פרויקטים בעיר רמת גן שמחכים להיתר בנייה ונקלטו כבר במחשבים של הוועדה המקומית. הפרויקטים האלה יניבו 270 מיליון שקל לקופת העיר. ומגיע ראש העיר ומחליט לחסל את זה, אי אפשר לעבוד עם זה זו פשוט אנרכיה".

עדיאל שמרון, מנהל רמ"י אמר בכנס: "לטעמי אין בעיה של היצע יח"ד במדינת ישראל, במרכז הארץ 70% מהדירות הולכות למחיר למשתכן, והיתר לשוק החופשי. כמו כן יש קרקע פרטית במדינת ישראל, ולמרות זאת אני לא רואה אנשים עומדים בתור ורוכשים דירות בשוק החופשי".

"תמ"א 38? לא מתרשם מטילים ורעידת אדמה"

רועי ברזילי, סגן ראש העיר רמת גן, אמר בכנס: "בעבר רמת גן קידמה תמ"א 38, אפשר היה לקחת דונם ולבנות כמות אסטרונומית של דירות. התוצאה היא שכעת התשתיות לא מסוגלות לתת מענה לפרויקטים חדשים".

בפאנל שעסק בהתחדשות עירונית ביקש עו"ד ישי איצקוביץ מברזילי להגיב לכתבה שפורסמה היום בכלכליסט ובה מנהל הרשות להתחדשות עירונית הטיח ביקורת במדיניות עיריית רמת גן להקפיא פרויקטים של תמ"א 38. ברזילי הסביר כי "אם נמשיך להתמקד שוב בטעות הזו של להתחדש ברמת המגרש נאבד את המהות של ההתחדשות של כל העיר. תוסיף לזה את העובדה שאין היטלי השבחה בתמ"א 38, והעובדה שאנחנו נמצאים בגירעון בפרויקט כזה ולכן ולא מסוגלים לבנות גני ילדים, או מסודות אחרים".

על הטענה כי תמ"א 38 נחוצה כדי למנוע נזקים מרעידות אדמה או ירי טילים אמר ברזילי כי "אני פחות מתרשם מטילים ורעידת אדמה - זה תרחיש מאוד לא סביר. אם התכנון יהיה עם הגב לים, חשש מאיום איראני וצפייה לרעידת אדמה התכנון יהיה רע מאוד, ובלי תשתיות".

עינת גנון סמנכלית הרשות להתחדשות עירונית אמרה בתגובה כי " כל התרחישים שמדברים על רעידות אדמה אומרים דווקא שעיקר הנזק יהיה באוזר המרכז בגלל ריכוזי האוכלוסייה ולא לאורך קו השבר הסורי אפריקאי. רמת הסיכון גבוהה".

רועי ברזילי רועי ברזילי רועי ברזילי

גנון התייחסה בזהירות גם לכלים שיש לרשות במקרה שבו ראש עיר מתנגד לפרויקטים של התחדשות עירונית. לדבריה, "יש לנו את כל הסמכות לקדם תוכניות שלא בהסכמת הרשויות המקומיות, אני מקווה שלא נהיה שם. התחדשות עירונית זה אירוע מקומי ולא נכון לעשות אותו מעל הראש של הרשויות המקומית, היה ונזדקק לכך נוכל לעשות זאת".

יובל טלר רכז שיכון באגף תקציבים משרד האוצר, אמר כי "המהלכים של עיריית רמת גן הוכיחו לנו שנדרש סיוע ממשלתי. אין ספק שהרשויות צריכות להיות חלק מהתחדשות עירונית, ואנחנו עושים בדיקות איכן תמריצים שלנו יוכלו לאפשר להן להיות חלק מהתהליך. הרבה פקידי הממשלה מנסים לחשוב מה נציע לממשלה החדשה כדי שיהיו פתרונות גם בעולמות האלה"

לדבריו, "כשבוחנים נתונים על פרויקטים של פינוי בנוי היינו רוצים לראות את עצמנו במקומות הרבה יותר מרשימים, פשוט כי אין ברירה אחרת. אחרת פשוט תיגמר הקרקע מאוד ברור לנו שהממשלה תכוון לכך שכמות הפרויקטים תהיה הרבה יותר משמעותית".

תגיות