אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולם הפוך: מה יש לעשירים להפסיד? צילום: מוטי קמחי

דעה

עולם הפוך: מה יש לעשירים להפסיד?

זהות המפגינים במוצ"ש מפתיעה. אחרי 10 שנים רצופות של שלטון נתניהו, ניתן היה לצפות שעשירים יתמכו בראש הממשלה, ודווקא עניים ייצאו לרחובות. זה בדיוק מה שקרה באירופה ובארה"ב

28.05.2019, 08:29 | אדריאן פילוט

ההפגנה שארגנו במוצאי שבת מפלגות האופוזיציה המתגבשת, ובהן כחול לבן והעבודה, עוררה ויכוחים סוערים סביב מספר האנשים שהגיעו לרחבת מוזיאון תל אביב. אלא שבלהט הוויכוח סביב מספר המשתתפים, נעלמה מהדיון סוגיה מעניינת יותר: זהות משתתפי ההפגנה ומעמדם הכלכלי.

קראו עוד בכלכליסט

אמנם לא קיים כלי שמפלח את השיוך הסוציו־אקונומי של מפגינים בזמן אמת, אבל סביר להניח שרוב משתתפי ההפגנה הצביעו למפלגות המרכז. ומי אלה? את זה ניתן להבין מבחינה של בדיקה שערך מרכז אדוה ערך בבחירות האחרונות, המנתחת דפוסי הצבעה בהתאם לשיוך הסוציו־אקונומי של הבוחרים. מבדיקה זו עלו כמה מסקנות ברורות: באשכולות החברתיים־כלכליים הנמוכים 1‑3, ההצבעה הולכת במובהק למפלגות החרדיות יהדות התורה וש"ס. אשכולות אלה כוללים ערים בעלי ריכוז גבוה של אוכלוסייה חרדית, כמו ירושלים, בני־ברק ובית שמש, לצד ההתנחלויות החרדיות מודיעין עילית וביתר עילית.

.זהות המפגינים במוצ"ש מפתיעה. אחרי 10 שנים רצופות של שלטון נתניהו, ניתן היה לצפות שעשירים יתמכו בראש הממשלה, ודווקא עניים ייצאו לרחובות. זה בדיוק מה שקרה באירופה ובארה"ב, צילום: מוטי קמחי .זהות המפגינים במוצ"ש מפתיעה. אחרי 10 שנים רצופות של שלטון נתניהו, ניתן היה לצפות שעשירים יתמכו בראש הממשלה, ודווקא עניים ייצאו לרחובות. זה בדיוק מה שקרה באירופה ובארה"ב | צילום: מוטי קמחי .זהות המפגינים במוצ"ש מפתיעה. אחרי 10 שנים רצופות של שלטון נתניהו, ניתן היה לצפות שעשירים יתמכו בראש הממשלה, ודווקא עניים ייצאו לרחובות. זה בדיוק מה שקרה באירופה ובארה"ב, צילום: מוטי קמחי

מנגד, התמיכה העיקרית בכחול לבן ובמפלגת העבודה הגיעה מיישובים בדירוג 8‑10, מהיישובים העשירים ביותר, כמו למשל תל אביב, רמת גן והרצליה.

אם ההפגנה היתה בנושא מדיני, הפילוח הזה לא היה מפתיע, שכן הקשר בין עושר לשמאל בחברה הישראלית אינו חדש. אך ההפגנה התמקדה במתקפה של ראש הממשלה בנימין נתניהו על שלטון החוק.

זהות המפגינים מפתיעה ואינה דומה למתרחש בשאר העולם. אחרי 10 שנים רצופות של שלטון נתניהו, ניתן היה לצפות לתופעה הפוכה: שעשירים מבוססים יתמכו בראש הממשלה, ודווקא העניים ייצאו לרחובות. זה בדיוק מה שקרה באירופה ובארה"ב: המון חלש שהמערכת לא הטיבה עימו מעלה לשלטון מנהיגים פופוליסטים שמבטיחים שינוי. כאן קורה בדיוק ההיפך. רק בשבוע האחרון קיבלנו דוגמא באותו כיוון: עורכי הדין, אנשי העסקים ואנשי האקדמיה החזקים במשק מבקשים להדיח את השליט ששלט בתקופה שבה עושרם נסק.

הפגנת חומת מגן לדמוקרטיה של סיעות האופוזיציה ברחבת מוזיאון תל אביב 1, צילום: מוטי קמחי הפגנת חומת מגן לדמוקרטיה של סיעות האופוזיציה ברחבת מוזיאון תל אביב 1 | צילום: מוטי קמחי הפגנת חומת מגן לדמוקרטיה של סיעות האופוזיציה ברחבת מוזיאון תל אביב 1, צילום: מוטי קמחי

אחת המסקנות מהתופעה היא כי לא את הכל אפשר להסביר במונחים של כלכלה. אבל יש גם הסבר אחר: המפגינים, בין אם ברחובות תל אביב או בהתארגנויות של אנשי המקצוע, חרדים למצבם העתידי, שכן הם מודעים היטב לקשר ההדוק בין שלטון החוק ואיתנות מערכת המשפט לבין צמיחה כלכלית. ייתכן מאוד, שהם מפחדים שהשחיתות והפוליטיזציה שנתניהו מקדם יורידו אותם - וגם את שאר הישראלים - מנכסיהם.

תגיות