אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטעות החשבונאית שמחקה לאירונאוטיקס 23 מיליון דולר צילום: אירונאוטיקס

הטעות החשבונאית שמחקה לאירונאוטיקס 23 מיליון דולר

יצרנית המל"טים ייחסה לעצמה בסוף 2018 את כל צבר ההזמנות של קונטרופ, שבה היא שותפה (50%) עם רפאל. הטעות תוקנה בדו"חות הרבעון הראשון, שבו רשמה הפסד גדול יותר מההפסד של כל 2018, ששלחו את המניה לצניחה של 7.3%

29.05.2019, 08:16 | חזי שטרנליכט

בעוד רשות החברות הממשלתית בוחנת את אישור מכירתה של אירונאוטיקס לחברת רפאל הממשלתית ולאביחי סטולרו, מדווחת יצרנית המטוסים ללא טייס מיבנה על רבעון ראשון קשה, ועל טעות חשבונאית שמאירה באור עגום יותר את תוצאות 2018.  

קראו עוד בכלכליסט

בסיכום הרבעון הראשון של 2019 רשמה אירונאוטיקסהפסד תפעולי של 4.6 מיליון דולר לעומת הפסד של 1.24 מיליון דולר ברבעון המקביל. ההפסד הכולל ברבעון עמד על 5.1 מיליון דולר מול 1.99 מיליון דולר ברבעון המקביל, כאשר ההפסד ברבעון גבוה פי 2.7 מההפסד בכל 2018, שעמד על 1.87 מיליון דולר. קופת המזומנים של אירונאוטיקס התכווצה ב־80% לעומת הרבעון המקביל, ל־3.7 מיליון דולר, ואיבדה 1.7 מיליון דולר מאז סוף 2018. בעקבות הדו"חות איבדה אתמול מניית אירונאוטיקס 7.3% מערכה, לשווי של 677 מיליון שקל.

הטלטלה של צבר ההזמנות

וכאילו לא די בתוצאות התפעוליות העגומות, אירונאוטיקס דיווחה אתמול (ג') גם על טעות חשבונאית שנפלה בדו"חות 2018, אז התגאתה בכך שצבר ההזמנות שלה תפח ב־35% בתוך שנה, ל־228 מיליון דולר. עיקר הצמיחה בצבר ההזמנות יוחס לתחום האלקטרואופטיקה, שמשויך לפעילות קונטרופ שבה מחזיקה (50%) אירונאוטיקס בשותפות עם רפאל (רשות לפיתוח אמצעי לחימה). כעת מודה אירונאוטיקס כי בדו"חות 2018 היא ייחסה לעצמה בטעות את כלל צבר ההזמנות של קונטרופ – 228 מיליון דולר – מבלי לקזז את חלקה של רפאל באחזקה. בעקבות גילוי הטעות מחקה אירונאוטיקס 23 מיליון דולר מצבר ההזמנות, ל־205 מיליון דולר, כש־10 מיליון דולר מצבר זה מהווים אופציות שונות בהסכמי החברה להארכת חוזי שירותים ללקוחות.

46 מיליון דולר מצבר ההזמנות הנוכחי הם עבור אזרבייג'ן, שנקראת בדו"חות לקוח מהותי א'. אירונאוטיקס הסתבכה בחקירה פלילית שקשורה ללקוח זה, ומשרד הביטחון אף התלה את רישיון השיווק והיצוא של מל"ט Orbiter 1K לאותו לקוח. בעקבות החקירה נשלחו באוגוסט 2018 מכתבי שימוע לפני כתב אישום לחברה, למנכ"ל עמוס מתן, לסמנכ"ל החטיבה העסקית מאיר ריזמוביץ', למנהל חטיבת הפיתוח באותה התקופה חיים היבשר, למנהל השיווק דוד גולדין ולאחרים. כתב החשדות מייחס למנהליה הבכירים של אירונאוטיקס ולעובדים החשודים ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני, שלכאורה גם הן בוצעו בנסיבות מחמירות. בינואר השנה ביטל משרד הביטחון את התליית הרישיון.

תחום המל"טים לא ממריא

אירונאוטיקס רשמה שיפור של 5% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, ל־32.5 מיליון דולר. שיפור זה נבע בעיקר מאיחוד תוצאותיה של CP האמריקאית שאירונאוטיקס רכשה ביוני 2018 תמורת 2.3 מיליון דולר. CP מייצרת מערכות מחשב מוקשחות לסביבת הקרב, והיא סייעה לאירונאוטיקס להזניק ב־240% את ההכנסות של תת־מגזר "תחום אחרים" ל־7.45 מיליון דולר לעומת 2.2 מיליון דולר ברבעון המקביל.

עם זאת, אירונאוטיקס סובלת מעלויות כבדות מאוד של מגזר ייצור המל"טים. ההכנסות מתחום זה צנחו ב־7.6% לעומת הרבעון המקביל, אך הוצאות הייצור זינקו ב־8%. כתוצאה מכך נוצר לאירונאוטיקס הפסד תפעולי של 5 מיליון דולר מייצור המל"טים לעומת רווח צנוע של 347 אלף דולר בתקופה המקבילה. תחום האלקטרואופטיקה ותחום ה"אחרים" הציגו רווח של 197 אלף דולר ברבעון ו־415 אלף דולר בהתאמה.

שאלת מחיר בעסקה

אירונאוטיקס נמצאת בהליך מתקדם להשלמת מכירתה לרפאל ולסטולרו אחרי שב־20 בפברואר נחתם ההסכם למכירתה (100%) לידיהם לפי שווי של 850 מיליון שקל.

אסיפת בעלי המניות אישרה את העסקה באפריל וגם משרד הביטחון ורשות ההגבלים העסקיים כבר נתנו לה אור ירוק. כעת העסקה נבחנת על ידי רשות החברות, ואם זו תאשר אותה, העסקה היא צפויה להגיע לאישור הממשלה. ברקע לתהליך זה, לפני ואחרי חתימת ההסכם, החל אהרון פרנקל הפועל בעולם התעופה לרכוש ממניות אירונאוטיקס בהתמדה, מה שהזניק את מחירן והביא אותו לאחזקה של 31.7% מאירונאוטיקס.

אירונאוטיקס הונפקה ביוני 2017 ועד מהרה זינקה לשווי של יותר ממיליארד שקל. הרעה מתמשכת בתוצאות ובעיקר ההסתבכות בפרשה מול אזרבייג'ן הובילו לצלילת המניה למחיר שפל של 6.5 שקלים בסוף 2018, לשווי שוק של 352 מיליון שקל. מאז שווי השוק כמעט הוכפל, זאת כתולדה של עסקת המכירה והרכישות המסיביות שביצע פרנקל לאורך התקופה.

עמוס מתן מנכ"ל אירונאוטיקס
עמוס מתן מנכ"ל אירונאוטיקס

תגיות