אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הכלב המשוגע" של אומנויות הלחימה בסין מנצח בזירה אך הפסיד מול הרשויות צילום: njus.me

זמן בייג'ינג

"הכלב המשוגע" של אומנויות הלחימה בסין מנצח בזירה אך הפסיד מול הרשויות

לוחם ה-MMA הסיני שו שיאודונג הביס בקלילות שורה של מאסטרים לקונג פו וטאי צ'י, אך מחוץ לזירה החשבונות שלו ברשתות החברתיות נחסמו והוא הוכנס לרשימה שחורה של בתי המשפט

01.06.2019, 20:33 | אופיר דור, בייג‘ינג

47 שניות בלבד הספיקו לשופט כדי לעצור את הקרב האחרון של לוחם ה-MMA הסיני שו שיאודונג (Xu Xiaodong) נגד מאסטר הקונג פו לו גונג בשבוע שעבר. במהלך 47 השניות האלו הספיק שו להתנפל בחמת זעם על יריבו, להפיל אותו לרצפה מספר פעמים ולשבור את אפו, לפני שהשופט התערב. המאסטר לו נחשב מומחה בקונג פו וינג צ'אן, שיטה הלחימה בה השתמש ברוס לי, שמפעילה לחיצות ממוקדות במקומות רגישים כמו הגרון כדי לשתק את היריב. אלא שלמאסטר לו לא היתה ממש הזדמנות להפעיל לחיצות כלשהן בקרב מול שו בעל המסה והמהירות העדיפים.

אף שהקרב נגמר במהירות הבזק, אי אפשר היה לפספס מספר עניינים מוזרים הנוגעים למנצח. שו הגיע לקרב כשפניו צבועות כפני ליצן. באופן מוזר שו לא הוצג בשמו האמיתי בקרב אלא בכינוי ”שו דונג גווה“, כינוי די מעליב שתרגומו הוא ”פרי המלון החורפי“, המתייחס למשקל העודף של שו. צביעת הפנים ושינוי השם היו תנאים הכרחיים כדי שניתן יהיה לשדר את הקרב באינטרנט הסיני לאור המגבלות המוטלות על שו, שמנהל בשנתיים האחרונות מסע לחשוף מאסטרים מזויפים לאומנויות לחימה סיניות מסורתיות. נוסף על כך, שו נאלץ לנסוע 36 שעות ברכבת איטית מבייג‘ינג למחוז שינג'יאנג במערב המדינה בו נערך הקרב, כיוון שהוא מנוע כיום מלטוס או לנסוע ברכבות מהירות לאחר שבית המשפט הכניס אותו לרשימה שחורה. 36 שעות בדרכים בשביל 47 שניות קרב.

קראו עוד בכלכליסט

ג'ק מא יוצא להגנת הטאי צ'י

שו (כיום בן 41), המכונה ”כלב משוגע“, מגדיר עצמו הלוחם הסיני הראשון ב-MMA, אומנויות לחימה משולבות, ענף אלים ואכזרי המשלב טכניקות לחימה ממקורות שונים. שו, בעלים של סטודיו לאימוני MMA בבייג‘ינג, עלה לכותרות לראשונה בסין באפריל 2017. בעקבות חילופי העלבות ברשת בין שו למאסטר הטאי צ‘י ליי ליי, קבעו השניים קרב ביניהם שנערך בעיר צ’נגדו בדרום-מערב סין. הקרב הסתיים בתוך 10 שניות בלבד כשהמאסטר המכובד מופל לרצפה על ידי שו.

לוחם ה-MMA הסיני שו שיאודונג, צילום: njus.me לוחם ה-MMA הסיני שו שיאודונג | צילום: njus.me לוחם ה-MMA הסיני שו שיאודונג, צילום: njus.me

סרטון הקרב הפך לסנסציה ברשתות החברתיות ועורר דיון סוער ביחס לאפקטיביות והרלוונטיות של אומנויות הלחימה הסיניות המסורתיות לעת הנוכחית. מי שיצא להגנת אומנויות הלחימה הסיניות היה מייסד עליבאבא ג‘ק מא, הידוע בתור מעריץ נלהב של טאי צ‘י. מא טען כי הניצחון של שו חסר משמעות כיוון ששני ענפי הספורט פועלים על פי כללים שונים. ”קרב רחוב כזה לא יכול להכריע בשום ויכוח“, כתב מא אז. ”צריך לקבוע חוקים ברורים לתחרות כי אפילו בקרבות צרצרים נדרשת שקילה מוקדמת של המתחרים“ מא טען כי יש ערך פרקטי לטאי-צ‘י אך רק מעטים יכולים להשתמש באומנות לחימה זו באפקטיביות בקרב.

בעקבות ההצלחה בקרב הראשון, הזמין שו עוד מומחי אומנויות לחימה סיניות מסוגים שונים לבוא להתמודד מולו. טייקון המשקאות הסיני צ‘ן שאנג אף הכריז כי יעניק פרס בגובה כ-1.5 מיליון דולר לכל מי שינצח את שו. אלא שבינתיים אף אחד לא זכה בפרס ושו הביס אחד אחרי השני שורה של מאסטרים לקונג פו וטאי צ‘י, שכל אחד מהם הציג את עצמו לפני הקרב כבעל כוחות מיוחדים. במהלך הקרבות שו השפיל לא פעם את יריביו כשהוא מציג שעמום מופגן או נותן למתחרים אפשרות להכות אותו באופן חופשי, רק כדי להוכיח את חוסר היעילות של הטכניקות שלהם. לעיתים הוא רקד בראוותנות במרכז הזירה בזמן שבצד הצוות הרפואי חובש את מתחריו.

גם מחוץ לזירה שו בעל הפה הגדול תקף את כוכבי הקונג פו והטאי צ‘י. ”הרבה אנשים עברו שטיפת מוח בידי מאסטרים מזויפים של קונג פו, אני מנסה להעיר אותם ולגלות להם מהו קונג פו מסורתי באמת“, אמר שו. לדבריו, ייתכן שקיימים מאסטרים אמיתיים לקונג פו וטאי צ‘י אך הוא עדיין לא פגש אחד כזה. ”אם אי אפשר להשתמש באומנויות הלחימה בקרב פנים מול פנים, מה הטעם בהן?“, שאל שו בראיון בו כינה את הטאי צ‘י ”אימון אירובי למבוגרים“. עם כל זה לא מספיק, שו גם האשים את התאחדות אומנויות הלחימה הסינית בשחיתות.

תעשייה של מיליארדי דולרים

קונג פו וטאי צ‘י הן אומנויות לחימה סיניות מסורתיות בעלות היסטוריות של מאות ואלפי שנים. אומנויות הלחימה הללו הן סמל לאומי המזוהה עם סין לא פחות מהחומה הגדולה והאוכל הסיני. מסין פרצו הקונג פו והטאי צ‘י לעולם בזכות הסרטים ההוליוודים של כוכבים כמו ברוס לי, ג‘קי צ‘אן וג‘ט לי.

 שו שיאודונג. אמנויות לחימה שו שיאודונג. אמנויות לחימה  שו שיאודונג. אמנויות לחימה

טאי צ‘י וקונג פו הם גם תעשיית ענק בסין שמגלגלת מיליארדי דולרים בשנה בהדרכת ילדים ומבוגרים, תיירות, טלוויזיה וקולנוע. המותג המוכר ביותר בעולם בתחום הקונג פו הוא מנזר הנזירים הלוחמים שאולין במחוז חנאן בסין, שמושך אליו אלפי תיירים כל שנה. לפי נתונים שהתפרסמו בסין, מנזר שאולין מכניס בכל שנה כ-300 מיליון יואן (44 מיליון דולר) ממכירת כרטיסי כניסה ועוד 138 מיליון יואן (20 מיליון דולר) משכר לימוד של מתאמנים.

שו אמנם צבר מעריצים רבים שמביעים תמיכה במאבקו לחשוף את האמת על אומנויות הלחימה הסיניות, אבל אסף גם שונאים רבים. באינטרנט הואשם שו בכך שהוא מבזה את התרבות הסינית ופועל כמרגל בשירות מדינות זרות, האשמה אשר שו הכחיש בשידור אינטרנטי במהלכו פרץ בבכי. לדבריו, הוא ומשפחתו נאלצו לרדת למסתור לאחר שכנופיות הגיעו לתקוף אותו בשם הגנה על כבודה של התרבות הסינית ואומנויות הלחימה הסיניות. גם התאחדות אומנויות הלחימה הסינית גינתה אותו על ”פעולות החשודות כלא חוקיות ומפרות את המוסר של אומנויות הלחימה“. במהרה נחסם החשבון של שו ברשת החברתית וויבו, הטוויטר הסיני, בו היו לו כ-350 אלף עוקבים, ונאסר עליו לארגן תחרויות וטורנירים בסטודיו שלו בבייג‘ינג.

הצרות של שו לא הסתיימו בכך. מוקדם יותר השנה הפסיד שו בתביעה שהגיש נגדו מאסטר הטאי צ‘י המוכר צ‘ן שיאו וואנג (Chen Xiaowang), המכהן גם כחבר בדירקטוריון התאחדות הספורט של מחוז חנאן, גוף שנתמך על ידי התאחדות אומנויות הלחימה הסינית. המאסטר תבע את שו על כך שהאשים אותו כי שילם למתחרים כדי שיפסידו את הקרבות מולו במכוון. לאחר ששו לא הצליח להוכיח את טענותיו בבית המשפט, הוא חויב לשלם לצ‘ן פיצויים של כ-400 אלף יואן (210 אלף שקל). בנוסף נאלץ שו לפרסם התנצלות במשך שבעה ימים רצופים בחשבון הוויצ‘ט שלו ובאתרים אחרים בסין.

אלא שכאן לא נגמר העניין. בנסיבות לא לגמרי ברורות הוכנס שו לרשימה השחורה של בתי המשפט הסינים המסמנת אנשים לא אמינים. שו טוען כי הוכנס לרשימה לאחר שבית המשפט חייב אותו לפרסם התנצלות בעמוד הראשי של האתר הפופולרי NetEase, אך הוא גילה כי האתר אינו מציע שירות כזה. המשמעות של כניסתו לרשימה השחורה היא כי שו אינו יכול לקנות כרטיסי טיסה ורכבת מהירה, לרכוש או לשכור נדל“ן ואפילו להתאכסן בבתי מלון. נראה שבניגוד למה שהוא ניסה להוכיח, לאומנויות הלחימה הסיניות בהחלט יש כוח, גם אם לא בזירה.

תגיות