אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"השמאל תקוע במבוי סתום שהוא בנה בעצמו" צילום: מוטי קמחי

הכמוסה

"השמאל תקוע במבוי סתום שהוא בנה בעצמו"

האבטלה משתוללת, שוטרים מרביצים למפגינים, אנשים מספרים בדיחות דיכאון על סוף המדינה - כל זה קרה באמצע שנות השישים, כשישראל נקלעה למיתון עמוק, אותו יזמה הממשלה. ד"ר גיא לרון מספר על פרק נשכח בהיסטוריה של המדינה, שמעצב את הפוליטיקה הישראלית עד ימינו

31.05.2019, 08:05 | קרן צוריאל ואורי פסובסקי

"השמאל תקוע במבוי סתום שהוא בנה בעצמו", כך אומר ד״ר גיא לרון, מרצה בכיר במחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית. "הוא רוצה שהאנשים שמצביעים ליכוד והקואליציה שתומכת בנתניהו יצביעו עבורו, אבל הוא לא מספר להם למה כדאי להצביע בשבילו. יש כל מיני סיסמאות כמו, ׳כסף לשכונות במקום להתנחלויות׳, למרות שזה לא קרה אף פעם גם כשהשמאל היה בשלטון. מה שהשמאל היה אמור להגיד הוא - ׳תשמעו חבר'ה, אנחנו נציע מדינת רווחה כמו פעם. אנחנו נחזור לתקופה של לפני המיתון של 1965, ואנחנו נדאג לכם הרבה הרבה יותר טוב ממה שהליכוד יכול. אנחנו ניישם חוק חינוך ארוך, ודיור ציבורי, ועוד יוזמות מהסוג הזה'".

בשלב הזה אולי אתם שואלים את עצמכם: היה מיתון ב-1965? איך זה שלא שמענו עליו? לפי לרון, מדובר באחד הפרקים החשובים והנשכחים בהיסטוריה של מדינת ישראל. מיתון חריף שאותו ממשלת ישראל בעצמה יזמה, בעצת קרן המטבע הבינלאומית, ובתכנון מראש של ראש הממשלה לוי אשכול, שר האוצר פנחס ספיר והיועצים שלהם, כשהם מסתירים הכל מהציבור. המטרה: לחזק את כוחה של ההסתדרות.

ד"ר גיא לרון ד"ר גיא לרון ד"ר גיא לרון

"יש רגע במשבר הזה, שנתיים לפני מלחמת ששת הימים, שבו מודיעים לספיר שמספר המובטלים הגיע ל-40 אלף, והוא אומר, ׳לא, אני רוצה שיהיו 90 אלף מובטלים'", מספר לרון. "מבחינת ספיר ואשכול, כשתהיה אבטלה העובדים יתחילו לכבד את מרות ההסתדרות ואת מה שהיא אומרת". התוצאה אכן היתה אבטלה משתוללת, שהובילה להפגנות אלימות בפריפריה, הגירה שלילית מהארץ והיחלשות דרמטית במעמד ראש הממשלה. ובטווח הארוך יותר, משוכנע לרון, המיתון הזה טמן את הזרעים למהפך של 1977, ועיצב את המפה הפוליטית בישראל כפי שאנחנו מכירים אותה עד היום.

רגע לפני יום השנה למלחמת ששת הימים, ד"ר לרון, מרצה בכיר במחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית, מתארח בפרק מרתק של פודקאסט "הכמוסה" מבית כלכליסט, חושף את סיפור המיתון שקדם למלחמה, ומנפץ עוד שורה של מיתוסים. למשל, שמלחמת ששת הימים היתה מלחמה אין ברירה שבה שיחקה ישראל הקטנה את תפקיד דוד נגד גוליית.

"השמאל תקוע במבוי סתום שהוא בנה בעצמו"
 
להאזנה לפודקאסט
לחץ כאן"השמאל תקוע במבוי סתום שהוא בנה בעצמו"

"בואו ניתן קרדיט לאלופים של מלחמת ששת הימים", אומר לרון. "בתור מי שקרא את מה שהם אמרו וראה את מה שהם עשו, אלה היו אנשי מקצוע מהדרגה הראשונה. זה הלך חלק כמו סכין בחמאה, תוך 6 ימים, כי הם התכוננו לזה למעלה מעשור. וכל פעם שהממשלה ניסתה להפריע להם הם תמרנו אותה כך שלא תפריע להם להצטייד ולהכין את הצבא בדיוק למלחמה הזו. וזה יצא מצוין. זה לא היה דוד נגד גוליית; אם כבר אנחנו היינו גוליית. ככה אתה מנצח מלחמות: מי שקורא היסטוריה צבאית יודע שמי שיש לו יותר חיילים, שמצויד יותר טוב, ושהגנרלים שלו מארגנים את הכוחות יותר טוב - הוא זה שינצח את המלחמה. מי הולך למלחמה עם צבא דמיקולו ומנצח? זה לא קורה ככה".

תגיות

44 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

44.
הבעיה האקוטית שלנו היא משבר מנהיגותי חריף
לא בשמאל ולא בימין יש מנהיגים אמיתיים כריזמטים, סוחפי מצביעים, אין חזון ובאין חזון, יפרע עם ובאין מנהיגות, המבטים מופנים לצבא, טובים או פחות טובים הם לפחות עסקו במנהיגות אך מסתבר שגם שם לא צמחו מנהיגים בעלי כושר מנהיגות לחברה אזרחית. ביבי, שמעריציו רואים בו מנהיג הוא בסך הכל החלילן(מהמלין) מבלפור, מנהיגותו מופגנת ביכולת רטורית מול המצלמות ובעיקר במה שהוא מספר על עצמו, והוא חסר חזון ובנה את עצמו. ממניפולציות, יורשיו העתידיים מצטירים כעדת חנפנים מפוחדת ובשמאל? תמונה דומה מנהיגי המפלגות פוזלים
שה מירושלים  |  07.12.19
43.
געגועי השמאל...
לפנקס האדום. לתקופה שבה בלי צעטאלע מאנ"ש לא יכולת לקבל עבודה. לשלטון צבאי על כל הישובים הערביים (בוטל רק ב-66). למעברות שבהם אפשר לתקוע את "הפרענקים האלה". לגזל רכוש תימני ועיראקי. להסללה של בני עדות המזרח לעבודות כפיים. לעליונות אשכנזית לבנה של יוצאי השטעטל הגליציינרי על סוחרים, רואי חשבון ומהנדסים יוצאי בבל, סוריה ומצרים. להפעלת הש"ב כמשטרת שלטון פרטית. לאמירת "בלי חרות ומק"י". למניעת עבודה מאנשי חרות מזוהים. את כל הטוב הזה לקחו להם. פלא שמתגעגעים?
נמרוד  |  01.06.19
לכל התגובות