אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך הופכים את כדורגל הנשים לעסק מניב צילום: רויטרס

איך הופכים את כדורגל הנשים לעסק מניב

בספרד החליטו להשקיע כסף ציבורי ופרטי בכדורגל הנשים. התוצאה: הסטנדרטים המקצועיים עולים, יותר קבוצות מתייחסות לנושא ברצינות ויש יותר צופים במגרשים ובטלוויזיה, שהופכים את הענף ליותר משתלם. לא במקרה המומחים טוענים שכדורגל הנשים עשוי להתגלות כמו ההשקעה המושלמת

02.06.2019, 10:29 | אוריאל דסקל

כדורגל נשים אינו עסק גדול כמו כדורגל גברים. בכל זאת, במשך שנים אף גורם לא השקיע בענף שעד שנות השבעים במאה ה-20 היה לא חוקי בכמה מדינות מובילות. ובכל זאת, מדובר בעסק שמתחיל לגלגל כספים גדולים.

למשל, כל הכרטיסים לגמר מונדיאל 2019 נמכרו ב-30 דקות. כמו כן, בספרד - ב-17 במרץ - הגיעו 60,739 צופים לראות משחק בין ברצלונה לאתלטיקו מדריד באצטדיון וואנדה מטרופוליטנו - שיא צופים למשחק כדורגל מועדון לנשים. יותר מ-430 אלף איש צפו במשחק בטלוויזיה. גם באיטליה נשבר מספר הצופים למשחק נשים (39 אלף במשחק בין פיורנטינה ליובנטוס). אלו רק שלושה שיאים מבין רבים שנשברו ב-2019.

למשל, יותר מ-750 אלף כרטיסים נמכרו למונדיאל - יותר מאי פעם. 1.3 מיליון איש יגיעו למשחקים בצרפת כשהערכות הן שהמונדיאל יוביל ליותר ממיליארד צופים במשחקים (שיא). בנוסף, השנה אדידס - הספונסרית הראשית - החליטה לשלם את אותם הבונוסים לנבחרות הגברים על הישגים במונדיאל. כמו כן, בנק בארקליס הבריטי החליט להעניק חסות שיא לליגת הנשים באנגליה (10 מיליון ליש"ט לשלוש שנים).

במגזין SportsBusiness סיכמו: "כדורגל הנשים התחיל למצוא את מקומו. יותר ויותר מועדונים מוקמים, יש עלייה ניכרת במספר הצופים במגרשים וההישגים האחרונים מחזקים את הטענה הזו. העתיד של הכדורגל הוא עתיד בו נשים וגברים ייוצגו בצורה שווה, עם אותו הכבוד מאוהדים, התקשורת ותשבוחות ליכולות והכישורים של השחקניות". המגזין, אחד מהמשמעותיים ביותר בתעשיית הספורט, סיכם את הפרויקט עם השורה הזו: "כדורגל הנשים מספק הזדמנויות ייחודיות למותגים להזדהות עם ענף הספורט שצומח במהירות הגבוהה ביותר בעולם".

טוני דוגן מברצלונה עושה סלפי עם אוהדים, צילום: רויטרס טוני דוגן מברצלונה עושה סלפי עם אוהדים | צילום: רויטרס טוני דוגן מברצלונה עושה סלפי עם אוהדים, צילום: רויטרס

ניימאר מרוויח יותר מכולן ביחד

 

כדורגל הנשים, כאמור, הופך ליותר פופולרי ויותר מסחרי מאי פעם. אמנם יש ליגות בהן מספר הצופים במגרשים לא מצליח להתעלות, אבל תקציבי השכר גבוהים מאי פעם, יותר ויותר מועדוני פאר פותחים קבוצות נשים ומחוייבים להשקיע בהן ומותגים יכולים לגלות שהשקעה לא גדולה במיוחד יכולה לספק החזר השקעה מפתיע במיוחד. החזר ההשקעה יכול להיות מפתיע בעיקר מאחר שמדובר בעסק קטן. לפי Sporting Intelligence בשבע הליגות הבכירות לנשים בעולם (81 קבוצות, 1,693 שחקניות) תקציבי השכר כולם עומדים על 38.4 מיליון יורו בשנה. לשם השוואה, ניימאר מרוויח בפריז סן ז'רמן 36.8 מיליון יורו בשנה.

למרות הנתון המעליב במעט, המצב משתפר. וזה מתחיל בעיקר בזכות מאבקי נשים שהובילו לשינויים במוסדות הכדורגל. למשל בפיפ"א החליטו לפני שנה לבנות תוכנית אסטרטגיה שמטרתה להכפיל את מספר הכדורגלניות בעולם עד שנת 2026.

זה מה שהתחילו לעשות לפני חודש גם באופ"א: תוכנית חומש שמטרתה להכפיל את מספר הנשים והילדות שמשחקות את הכדורגל עד 2024. כיום ב-55 החברות באופ"א יש רק 1.3 מיליון שחקניות רשומות. המטרה של אופ"א היא שעד 2024 יהיו 2.5 מיליון.

"התפקיד של אופ"א הוא להעצים את משחק הנשים" הכריז אלכסנדר צ'פרין, נשיא אופ"א. "אנחנו נשקיע סכום גבוה בענף". אם ב-2017 הושקע סכום שיא של 123 מיליון יורו בכדורגל נשים באופ"א, אז צ'פרין מבטיח 50% יותר שאלו יושקעו בקבוצות ילדות ונשים, קורסי אימונים לנשים וגם הכפלת הייצוג הנשי בגופי אופ"א. "המטרה היא להעצים ולזרז את הצמיחה של כדורגל הנשים" לפי נאדין קסלר, ראש כדורגל הנשים של אופ"א. "אנחנו צריכים שהכדורגל יהיה זמין לכל אישה וילדה שאוהבת את המשחק ורוצה קשר אליו כשחקנית, מאמנת, שופטת, מנהל או אוהדת".

כל זה נחמד והכל - אבל תלוי בעיקר בקבלת החלטה של התאחדות הכדורגל המקומית. בלי השקעה גדולה ומכוונת. בספרד עשו את זה. רובן רוביאלס, נשיא התאחדות הכדורגל הספרדית, הכריז שההתאחדות הספרדית לוקחת על עצמה כמשימה את הגדלת כדורגל הנשים בספרד. הוא אפילו מוכן לשתף פעולה עם חאבייר טבאס, ראש מנהלת הליגה הספרדית ואויבו המושבע, כדי לקדם השקעות בכדורגל נשים. הליגה הלאומית המקצועית לנשים התחילה ב-1988. נשים לא ממש היו מקצועיות ושילמו להן על 25% משרה או פחות (זה עדיין ככה בחלק מהמדינות העשירות באירופה). בליגה אז היו רק 9 קבוצות ובמשך שנים לא התקדמה לשום מקום תחת הניהול של התאחדות הכדורגל הספרדית. ואולם, מאז שבהתאחדות החליטו להגדיל את ההשקעות ואת תשומת הלב בכדורגל הנשים - ב-15 השנים האחרונות מספר הנשים והילדות שמשחקות כדורגל בספרד גדל פי 4.

ספונסר והטלוויזיה משנים

 

ואז ב-2015 המועדונים התגייסו להרים את העסק. פדרו מלאביה, ראש כדורגל הנשים במנהלת הליגה, אמר ל"גרדיאן: "כש-2015 המועדונים התבקשו להצטרף, מצאנו ליגה בלי נראות, בלי אסטרטגיה מסחרית או נוכחות יציבה בטלוויזיה. האתגר הגדול היה להתחיל יוזמות שיעזרו לייצר מוצר איכותי - כזה שימשוך את תשומת הלב של האוהדים, הספונסרים והתקשורת. המטרה שלנו היתה לגרום לעלייה לכדורגל הנשים להיראות טוב יותר, להפוך אותו למקצועי יותר". וב-2016 נכנסה חברת האנרגיה הבאסקית, Iberdrola כספונסרית ראשית של כדורגל הנשים. המקצועיות התגברה וכך גם העניין של הקהל.

כיום יש בהתאחדות כדורגל הנשים של ספרד יותר מ-70 מועדונים בליגות. חברת התקשרות Mediapro האריכה את הסכם זכויות השידור עם הליגה עד 2002. ההסכם מבטיח 9 מיליון יורו בשלוש עונות. עם הכסף מזכויות השידור, הכסף מספונסר מרכזי ושיתוף הפעולה של המועדונים - שכר השחקניות צמח (נע כיום בין 300 יורו בחודש ל-7,800 יורו בחודש), התקציבים של קבוצות הנשים צמחו (נע כיום בין 550 אלף יורו ל-3 מיליון יורו) והעניין ומספר הצופים שובר שיאים. הענף עוד רחוק מלהיות רווחי (גם בכדורגל הגברים כמעט ולא נראה רווח מהמשחק עד 2011), אבל עם ממוצע צופים (במגרשים ובטלוויזיה) שצומח משנה לשנה, יותר קבוצות שמעוניינות להקים קבוצות נשים (ריאל מדריד עדיין ללא קבוצת נשים אבל בדרך להקים) - יותר ילדות משחקות את המשחק ונהנות ממנו גם כצופות.

אין כאן "סוד" גדול. צריך ניהול נכון, אסטרטגיה שיווקית מתאימה, כסף פרטי שמושקע וכסף מוסדי שמספק לתשתיות ושורשי המשחק. ככל שיהיו יותר השקעות ככה העסק יהפוך ליותר משתלם לטווח הרחוק.

תגיות