אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקטסטרופות החברתיות שוב יחכו עד לבחירות צילום: עמית שעל

ניתוח כלכליסט

הקטסטרופות החברתיות שוב יחכו עד לבחירות

שורה ארוכה של נושאים חברתיים תקועים בעקבות ההחלטה על בחירות חדשות. בהם: הקיצוץ בגמלאות בקרנות הפנסיה הוותיקות, הפעימה הבאה של קצבאות הנכים, המאבק באלימות במשפחה, ועוד

03.06.2019, 07:08 | שחר אילן

בראשית חודש יולי צפויים עמיתי הקרנות הוותיקות לקבל את גמלאות יוני כשהן מקוצצות. בעקבות הכרזת הבחירות הסיכויים שהמהלך לא ייצא לפועל נראים נמוכים מאוד. המסלול העיקרי שבו ניתן לסכל את הקיצוץ הוא העלאת גיל הפרישה לנשים, אלא שלכך דרושה חקיקה ואין כנסת שתעביר אותה.

זה רק אחד מנושאים חברתיים רבים שהבחירות הקודמות תקעו את פתרונם, והבחירות החדשות מכניסות למקפיא לחמישה חודשים נוספים. בהם קידום הפעימה הבאה של קצבאות הנכים והתוכנית למאבק באלימות במשפחה.

הפגנה של ארגוני נכים , צילום: יאיר שגיא הפגנה של ארגוני נכים | צילום: יאיר שגיא הפגנה של ארגוני נכים , צילום: יאיר שגיא

לאורך כל הקדנציה הקודמת נכשלה הקואליציה בניסיונה להביא להעלאת גיל הפרישה לנשים. מי שסיכלה את זה היתה קבוצת חברות כנסת, שנהנו מתמיכת יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני. הם התנו את ההעלאה בחבילה של צעדים להגנה על קבוצות נשים חלשות, דוגמת מובטלות מבוגרות ועובדות במקצועות שוחקים. פקידי האוצר טענו שהעלות הכלכלית של דרישות המתנגדים גדולה מהתועלת של העלאת גיל הפרישה.

שר האוצר משה כחלון התנהג באותו זמן כאילו הוא מהאו"ם וסירב להתערב ולהכריע.

אחת התוצאות של הכישלון הזה הוא גידול בגירעון האקטוארי של קרנות הפנסיה הוותיקות שהלאימה המדינה. גוף הניהול של הקרנות "עמיתים" החליט בתגובה להוריד את הקצבאות ב־1.26% שהם בממוצע 80 שקל לחודש לגמלאי וכ־1,000 שקל לשנה. ביום ראשון הכריז ארגון המורים העל־יסודיים, ש־15 אלף מגמלאיו מקבלים את הפנסיה שלהם מעמיתים, על סכסוך עבודה. אלא שעכשיו גם אם יו"ר הארגון רן ארז ירצה לשבות, לא יהיה נגד מי. הכל בהקפאה. נשאר פתוח רק הערוץ המשפטי.

יש עוד שורת נושאים בתחומי הרווחה שפתרונם צפוי להיתקע בעקבות הכרזת הבחירות הנוספות. בהסכם הנכים הממשלה כבר הוסיפה לקצבאות 2.3 מיליארד שקל אבל 2 מיליארד שקל נוספים אמורים להתווסף בשתי פעימות בראשית 2020 ו־2021. ועדה בראשות מנכ"ל הג'וינט פרופ' יוסי תמיר היתה אמורה להמליץ איך יחולק הכסף, אך הקמתה לא הושלמה בהיעדר ממשלה מכהנת וספק אם זה יקרה עד לרגע האחרון - סוף 2019.

שר הרווחה חיים כץ , צילום: עמית שעל שר הרווחה חיים כץ | צילום: עמית שעל שר הרווחה חיים כץ , צילום: עמית שעל

לאור קיצוצי הענק הצפויים בתקציב 2020, סביר להניח שהאוצר ינסה להקטין את התוספות לנכים או אפילו לדחות אותן. באוצר טוענים שכל זמן שאין שר אין ממילא מה לדבר על דרכים לסגירת הגירעון.

וזה לא הכל, יש כאמור נושאים נוספים על הפרק. בספטמבר הקודם יצר שר העבודה והרווחה משבר כשהודיע שהביטוח הלאומי יפסיק להעביר את העתודות שלו לאוצר ולתקציב המדינה.

בינתיים המשבר הוקפא, האיום הוסר,ואיש אינו מתעניין ביציבות הפיננסית של הביטוח הלאומי ובהבטחת הקצבאות העתידיות.

ועוד נושא מורכב. הלחץ הציבורי הביא לכך שהשנה הוקצבו 50 מיליון שקל נוספים למאבק באלימות במשפחה. אבל הכסף הדרוש להמשך התוכנית החמש שנתית לא הובטח.

בקיצוצים הכבדים הצפויים בתקציב הבא קשה לראות תוספות תקציביות. הצפי: הנשים ימשיכו להירצח.

תגיות