אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האשראי החוץ בנקאי: שינויים בהרגלי הצריכה צילום: עמית שעל

האשראי החוץ בנקאי: שינויים בהרגלי הצריכה

הענף הולך ומשיל את התדמית הבעייתית, מגייס חוב והון בבורסה ומצליח לרשום שיפור משמעותי בהיקפי הפעילות

03.06.2019, 08:40 | יניב רחימי

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

תיק האשראי המצרפי של שש החברות הציבוריות בתחום האשראי החוץ בנקאי צמח ברבעון הראשון ב־10.7% והסתכם ב־3.85 מיליארד שקל - וזאת מבלי להפריש יותר לחובות מסופקים. שווי השוק המצרפי של החברות הנסחרות עלה השנה ב־27%.

קראו עוד בכלכליסט


אחים נאוי

תיק האשראי היחיד בענף שהצטמצם

אחים נאוי, חברת האשראי החוץ־בנקאי הציבורית הגדולה ביותר, רשמה ברבעון הראשון את הצמיחה הנמוכה ביותר בהכנסות המימון, שהסתכמה ב־1.5% בלבד לעומת הרבעון המקביל. תיק האשראי שלה התכווץ ב־5.5% לעומת היקפו ברבעון המקביל והסתכם ב־1.9 מיליארד שקל. ועדיין — מדובר בתיק אשראי ששווה בגודלו להיקף האשראי המצרפי של יתר החברות בענף.



 

אחים נאוי מציגה את היחס הנמוך ביותר בענף במדד ההכנסות ממימון (במונחים שנתיים) לתיק האשראי, שעומד על 7.1%, לעומת ממוצע ענפי של 16%. בהתאם, רושמת החברה גם את היחס הנמוך ביותר ביחס בין ההפרשה לחובות מסופקים לאשראי ללקוחות, שעמד על 0.16%, לעומת ממוצע של 0.67% בענף.

"הירידה בתיק האשראי שלנו נובעת מטיוב תיק הלקוחות", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל החברה דורי נאוי, "ולכן גם ההפרשות שלנו לחובות מסופקים נמוכות. כשצומחים ונותנים כסף בלי הכרה, ההפרשות גדלות. וזה לא המקרה אצלנו".

יו"ר החברה שאול נאוי אמר ל"כלכליסט" כי "ברבעון הראשון החזרנו את כל האג"ח בהיקף של כ־600 מיליון שקל, והריבית עליהן גבוהה לעומת הריבית על ניירות הערך המסחריים. זה יפחית לנו דרמטית את הוצאות המימון, והרווחיות תגדל".


 

מימין: יו"ר החברה שאול נאוי והמנכ"ל דורי נאוי, צילום: עמית שעל מימין: יו"ר החברה שאול נאוי והמנכ"ל דורי נאוי | צילום: עמית שעל מימין: יו"ר החברה שאול נאוי והמנכ"ל דורי נאוי, צילום: עמית שעל


 

אופל בלאנס

הפרישה 1.5% מתיק האשראי לחובות מסופקים — כפול מהממוצע בענף

אופל בלאנס סיימה את הרבעון הראשון עם הירידה החדה ביותר בהפרשה להפסדי אשראי לעומת המתחרות בענף. סעיף זה הסתכם ברבעון ב־900 אלף שקל, ירידה של 46% לעומת הרבעון המקביל. בחברה מסבירים את הקיטון המשמעותי בגבייה של חובות שהופרשו בעבר לחובות מסופקים.

למרות הירידה מציגה אופל בלאנס את היחס הגבוה ביותר במדד הפרשה לחובות מסופקים לכלל האשראי ללקוחות, שעומד על 1.5%, לעומת ממוצע ענפי של 0.7%. החברה רשמה גם את היחס הגבוה ביותר במדד הכנסות מימון (במונחים שנתיים) לאשראי לקוחות, שעמד על 26%.

"המתחרים שלנו נותנים הלוואות, ואצלנו 90% מהתיק הן עסקאות ניכיון עם מח"מ קצר של חודשיים", אמר ל"כלכליסט" המנכ"ל דני מזרחי. "אנחנו מגלגלים את התיק שש פעמים בשנה, לכן שולי הרווח אצלנו גבוהים יותר, ולכן שיעור החובות המסופקים לכאורה גבוה יותר.

הבנק נותן כסף למי שיש כסף, ולא למי שצריך. אנחנו אומרים ללקוחות תודה, ובמערכת הבנקאית עושים להם טובה".

          

מנכ"ל אופל בלאנס דני מזרחי, צילום: אוראל כהן מנכ"ל אופל בלאנס דני מזרחי | צילום: אוראל כהן מנכ"ל אופל בלאנס דני מזרחי, צילום: אוראל כהן




פנינסולה

שיאנית הענף בתשואת המניה השנה - 55%

ברבעון הראשון של השנה נהנתה פנינסולה מהצמיחה הגבוהה ביותר בתיק האשראי, שהסתכמה ב־219 מיליון שקל. בסוף מרץ עמד התיק של פנינסולה על 760 מיליון שקל, שני בהיקפו רק לזה של חברת אחים נאוי. מניית פנינסולה השיאה למשקיעיה את התשואה הגבוה ביותר בענף, 55%.

פנינסולה היא החברה היחידה בענף שמציגה מתאם גבוה בין העלייה בהיקף תיק האשראי (41%) לעלייה בסעיף הפרשה להפסדי אשראי (48%). החברה רשמה ברבעון גם עלייה בשיעור ההלוואות המגובות בביטחונות שהעניקה — 25% לעומת 19% ברבעון המקביל.

אלה באו על חשבון ירידה בניכיונות כנגד ממסרים דחויים שעליהם חתום צד ג' (75% לעומת 81% במקביל).

מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני אמר ל"כלכליסט" כי "שוק האשראי החוץ־בנקאי נהפך לשוק של שחקנים גדולים, של חברות מדורגות שיכולות לגייס חוב, דבר שמביא יתרונות עצומים לגודל".

מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני

        

אורשי

הוצאות המימון שחקו את הרווחיות

 

אורשי היא החברה הקטנה ביותר בין שש הציבוריות בענף, והיחידה שלא הנפיקה מניות. הציבור נחשף לתוצאותיה בשל שתי סדרות אג"ח שהנפיקה.

   

  

אורשי, בניהול גלעד אלגור, רשמה ברבעון את הירידה הגבוהה ביותר ביחס בין הכנסות מימון נטו וכלל ההכנסות, שהסתכמה ב־2.3% לעומת הרבעון המקביל. זאת בשל עלייה של 24% בהוצאות המימון ל־2 מיליון שקל. עלייה זו נובעת מהגדלת היקף האג"ח שאורשי הנפיקה והאשראי שנטלה מהבנקים.

מנכ"ל אורשי גלעד אלגור מנכ"ל אורשי גלעד אלגור מנכ"ל אורשי גלעד אלגור

     

שוהם

שיא בשיעור צמיחת תיק הלקוחות

 

שוהם ביזנס, בניהולו של אלי נידם, מציגה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בתיק האשראי בקרב חברות האשראי החוץ־בנקאי הנסחרות בת"א. תיק האשראי של החברה, בניהולו של אלי נידם, הסתכם ברבעון ב־224 מיליון שקל, והוא גבוה ב־69% לעומת סוף הרבעון המקביל.

שוהם רשמה ברבעון הראשון עלייה של 63% בהוצאות המימון לעומת הרבעון המקביל, אולם זו נמוכה לעומת העלייה בהכנסות המימון, שעמדה על 72%.

למרות הזינוק החד בהיקפי הפעילות של שוהם ביזנס, אפשר לראות מגמה הפוכה בסעיף ההפרשה להפסדי אשראי, שהתכווץ ב־12%. מנגד, ניכרת עלייה חדה של 81% בהוצאות הנהלה וכלליות, שהסתכמו ברבעון ב־1.7 מיליון שקל.

        

מנכ"ל שוהם ביזנס אלי נידם, צילום: יהודה  שרביט מנכ"ל שוהם ביזנס אלי נידם | צילום: יהודה שרביט מנכ"ל שוהם ביזנס אלי נידם, צילום: יהודה  שרביט



         

אס.אר אקורד

הצמיחה הגבוהה ביותר בהכנסות המימון

אס.אר אקורד רשמה ברבעון הראשון של 2019 את הצמיחה הגבוהה ביותר בהכנסות המימון. אלה צמחו ב־73% והסתכמו ב־24 מיליון שקל. כמו יתר החברות בענף, למעט פנינסולה ואחים נאוי, הצמיחה של אס.אר אקורד אינה מקבלת ביטוי בסעיף ההפרשה להפסדי אשראי, שבמקרה שלה התכווצו ברבעון ב־14% לעומת הרבעון המקביל.

הצמיחה המרשימה של אס.אר אקורד בולטת במיוחד לנוכח העובדה שבשנת 2016 נפתחה חקירה של משטרת ישראל, של הרשות לאיסור הלבנת הון ושל רשויות המס נגד בעל השליטה בה עדי צים, שטרם הסתיימה.

      

בעל השליטה באס.אר אקורד עדי צים, צילום: עמית שעל בעל השליטה באס.אר אקורד עדי צים | צילום: עמית שעל בעל השליטה באס.אר אקורד עדי צים, צילום: עמית שעל


 

תגיות