אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חקירת ענקיות הטכנולוגיה מטרידה את השווקים. האם יש סיבה לדאגה? צילום: שאטרסטוק

פרשנות

חקירת ענקיות הטכנולוגיה מטרידה את השווקים. האם יש סיבה לדאגה?

מניות פייסבוק, אלפבית ואמזון צנחו עם פתיחת שבוע המסחר על רקע דיווחים על חקירות רגולטוריות בארה"ב. אלא שסנקציות צפויות רק בעתיד הרחוק והסכנה לתוצאות החברות מזערית

05.06.2019, 07:32 | עומר כביר
כמו כמעט כל פעם שזה קורה, יש לפתוח בהודעה הרגעה: אל תתרגשו מהירידה במניות חברות הטכנולוגיה - אלפבית, פייסבוק, אמזון ואפל - שהורגשה בתחילת השבוע. מדובר בעיקר בתגובת פאניקה לדיווחים שלפיהן הרגולטורים בארה"ב עומדים לפתוח נגדן בחקירות. ואף שהחקירות יכולות, בתיאוריה, להסתיים בקנסות כבדים הדרך לשם עוד רחוקה מאוד. בנוסף, גם בסיומה אין שום ודאות שהקנסות או הסנקציות שיוטלו על החברות יהיו משמעותיים.

קראו עוד בכלכליסט

בימים האחרונים דיווחו רויטרס, בלומברג וכלי תקשורת נוספים בארה"ב שמשרד המשפטים האמריקאי ונציבות הסחר הפדרלית (FTC) פתחו בחקירות נרחבות נגד שלוש מהחברות, אחרי שהגיעו לסיכום ביניהן על חלוקת תחומי האחריות: ה-FTC תחקור את פייסבוק ומשרד המשפטים יתמקד בגוגל ובאפל. אמזון לא נחקרת כרגע, אך להערכת הוושינגטון פוסט, יועברו סמכות הטיפול בה ל-FTC, מה שיקדם חקירה גם מולה. מטרת החקירות, לפי הדיווחים, היא לברר האם החברות ניצלו לרעה את מעמדן כדי לפגוע בתחרות בשוק השירותים המקוונים.

מנכ"לי גוגל ופייסבוק. יש סיבה לדאוג? , צילום: בלומברג מנכ"לי גוגל ופייסבוק. יש סיבה לדאוג? | צילום: בלומברג מנכ"לי גוגל ופייסבוק. יש סיבה לדאוג? , צילום: בלומברג

אף שעל פניו מדובר באיום מהותי, בפועל הסכנה בטווח המיידי ואפילו הבינוני קטנה מאוד. לפי הדיווחים החקירות נמצאות רק בראשיתן, בשלב שאפשר לתאר כבדיקה מקדמית. נכון לעתה, לא ידוע מה בדיוק נחקר, איזו התנהגות של החברות נמצאת על הכוונת ומה היקף החקירה. חקירות רגולטוריות מסוג זה יכולות להימשך שנים, כאשר השלמת ההליך כולו – החקירה עצמה, פרסום המסקנות והקנס והסנקציות שיוטלו ואז הליך הערעור המתמשך על כך – יכולה להימשך יותר מעשור, במידה שהחברות לא מגיעות להסדר טיעון כלשהו עם הרגולטורים.

על הכוונת של ממשלת ארה"ב: אמזון, אפל, פייסבוק וגוגל משרד המשפטים ורשות הסחר הפדרלית צפויים לחקור את החברות בחשד לפרקטיקות פסולות והתנהלות מונופוליסטית; החקירות צפויות לשאת השלכות פוליטיות, ויתכן שעצם פתיחתן יהווה הפגנת כוח אמריקאית מול התחזקות רגולציית ההייטק באיחוד האירופי רפאל קאהאן, תגובה אחתלכתבה המלאה

החקירות של נציבות האיחוד האירופי נגד גוגל, שהסתיימו בשלושה קנסות עתק, נפתחו במקור ב-2010. נדרשו ארבע שנים כדי להגיע להסדר טיעון עם החברה, שלא התקבל בסופו של דבר על ידי נציבות האיחוד האירופי, מה שהוביל לחידוש החקירות והרחבתן. רק כעבור שלוש שנים הסתיימה הראשונה מבין שלוש החקירות, עם קנס של 2.4 מיליארד יורו, השנייה ב-2018 עם קנס של 4.34 מיליארד יורו והשלישית במרץ השנה עם קנס של 1.5 מיליארד.

ואולם, אף פרשה עדיין לא הסתיימה, והליך הערעורים צפוי להמשך עמוק אל תוך העשור הבא. גוגל, אגב, כבר קיזזה את הקנסות הצפויים מרוויחה מבלי שהדבר ישפיע בצורה דרמטית מדי על השורה התחתונה שלה.

מצב דומה צפוי גם בחקירות בארה"ב, ויעברו שנים רבות עד שהחברות יחוייבו לשלם סכום כלשהו. הסדר טיעון אמנם יכול לקצר מהותית את התהליך, אבל במקרה זה הסכום שישולם יהיה קטן יותר והסנקציות שיוטלו מוגבלות יותר. בכל מקרה, הפאניקה המיידית של משקיעים בתגובה לדיווחים נראת נטולת הצדקה, ואחרי שהסערה תרגע, ובהעדר משתנים לא צפויים חדשים, צפויות המניות למחוק את הירידות ולחזור למסלול הצמיחה.

תגיות