אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שמעון אייזנברג: "תביעות פיצויים בגין הפקעת קרקעות - הן הכרח" קרדיט: Pixabay

שמעון אייזנברג: "תביעות פיצויים בגין הפקעת קרקעות - הן הכרח"

הפקעת הקרקעות והאדמות הפרטיות ע"י המדינה בשנים האחרונות, מסבה נזק קנייני לבעל השטח. שמעון אייזנברג סבור, כי על בעל הקרקע להגיש תביעות לטובת קבלת פיצויים גבוהים

10.06.2019, 09:45 | בשיתוף קבוצת אייזנברג

אליהו רביב | 10/6/19

קרקע חקלאית או קרקע פרטית הם החלום הישראלי. כולנו רוצים להחזיק בקרקע כזו, שעם הזמן תהפוך לקרקע שמתאימה למגורים. עם זאת, כאשר מדובר בקרקע פרטית, אין מדובר רק על שדה או שטח כפרי, אלא כפי שניתן לראות בפסק הדין התקדימי של בית המשפט העליון, מדובר גם על שטחים בלב הערים, כמו בתל אביב. כזכור, בעלי הנכסים ברחוב אבן גבירול קיבלו מכתבים מחברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), המתריעים על הפקעת קרקעות לצורך הקמה וסלילת הקו הירוק של הרכבת הקלה.

שמעון אייזנברג, העומד בראש חברת רילטי אקזקיוטיב, אומר, שהתופעה של הפקעת קרקעות התרחבה דרמטית בשנים האחרונות. "אם בעבר, הקרקע הייתה מופקעת לטובת סלילת כביש או מסילת רכבת באזור פרברי או כפרי, כיום, עם השינויים בתחבורה, ניתן לראות כי גם בתוך הערים מתרחשת הפקעת קרקעות, שחייבת להיות מלווה בתביעות רבות לפיצויים".

 

שמעון אייזנברג, קרדיט: יח"צ שמעון אייזנברג | קרדיט: יח"צ שמעון אייזנברג, קרדיט: יח"צ

אתמול היה טוב

סוגיית הפקעת הקרקעות הייתה קיימת מקום המדינה. כמו במדינות אירופה, אסיה וארצות הברית, גם בישראל יש למשרדי הממשלה כוח ויכולת להפקיע קרקעות מאנשים פרטיים, ולהלאים אותן לצרכים ציבוריים. בין הצרכים להלאמת קרקעות ניתן למנות: הנחת מסילת רכבת כבדה או קלה, הקמת חומה או גדר הגנתית, סלילת כבישים, פתיחת מעברים וגשרים וכו'.

עם זאת, שמעון אייזנברג מציג לי את החוק המתוקן לחוק הקרקעות, חוק ששונה לפני מספר שנים. החוק החדש קובע, כי בעל שטח שהופקע, יכול לערער על גובה הפיצויים שקיבל מהמדינה, רק כחודשיים מיום הוצאת ופרסום ההודעה על הפקעת הקרקע. "קיצור פרק הזמן ל-60 יום הוא דרמטי, ובעל הנכס חייב להגיש תביעות בגין הפיצויים במהרה. מה שהיה מקובל וראוי במשך שנים רבות, לפתע שונה, ובעלי הקרקעות אינם מכירים את החוק החדש".

 

 "הפקעת קרקעות חייבת להיות מלווה בתביעות רבות לפיצויים" , קרדיט: Pixabay "הפקעת קרקעות חייבת להיות מלווה בתביעות רבות לפיצויים" | קרדיט: Pixabay  "הפקעת קרקעות חייבת להיות מלווה בתביעות רבות לפיצויים" , קרדיט: Pixabay

 

 

"חשוב להבין - בעל שטח שלא יגיש תביעות לשיפור הפיצויים שנקבע ע"י פקיד השומה הממשלתי, לא יוכל לעשות כן אחרי 60 יום. לא תמיד פקיד השומה קובע את גובה הפיצויים, והיו מקרים שבהם הקבלנים בשטח קבעו את גובה הפיצוי, לפי גודל השטח שהופקע. במצב כזה, אין לבעל השטח אופציה כלשהי לערער, והוא חייב להשלים עם העובדה הזו".

גודל השטח כגודל הפיצוי

מי קובע את גובה הפיצויים ואיך? לטענת שמעון אייזנברג, יש כמה משתנים בחישוב. "פקידי משרד האוצר והמיסים הם שקובעים את גובה הפיצויים, באותו יום שבו המדינה מיישמת את החלטת ההפקעה. לחישוב מוסיפים את השטח המופקע - גודלו, אזור גיאוגרפי וייעוד הקרקע שהופקעה".

"בחישוב הזה, שאורך זמן, המדינה תנסה לקבוע כמה שפחות פיצויים לבעל השטח, כדי לא לשלם הרבה. מכאן, שהחשיבות של תביעות לפיצויים היא אדירה, ואסור להתמהמה עם התביעות הללו. היו מקרים שראיתי, שתביעות לפיצויים, הגדילו בכמעט 40% את גובה הפיצויים", אומר אייזנברג.

"אם נבדוק כמה מקרי בוחן של הפקעת קרקעות, נוכל לראות כי אחוז השטח שהופקע נמוך יחסית, והוא סובב סביב ה-10% מכלל השטח. אבל, היו מקרים שבהם המדינה החליטה להפקיע קרוב לחצי מהשטח הפרטי, ובכל אופן - לכל אחוז השפעה גדולה על גובה הפיצויים", מציין שמעון אייזנברג.

 

שמעון אייזנברג חוזר על הטענה שיש להגיש תביעות לפיצויים כמה שיותר מהר. "בד"כ המערכת הממשלתית איטית, הבירוקרטיה מתישה, והאזרח הקטן מרים ידיים בסופו של דבר, ללא קבלת פיצוי הוגן. יש להיעזר בעורך דין מוסמך לענייני נדל"ן וקרקעות, ומומלץ להיעזר גם בגורמים מקצועיים כמו שמאי פרטי, שכן לאחר הגשת התביעות, מגיעים לוועדה מיוחדת הבוחנת את התביעה".

שמעון אייזנברג הינו העומד בראש חברת רילטי אקזקיוטיב, העוסקת בייזום ושיווק נכסי נדל"ן, מבנים למגורים, מסחר וקרקעות חקלאיות - בארץ ובחו"ל.

תגיות

זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות