אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיתוח מאגר הגז הקפריסאי "אפרודיטה" עולה שלב צילום: עמית שעל

פיתוח מאגר הגז הקפריסאי "אפרודיטה" עולה שלב

משטר המיסוי בין דלק הישראלית ונובל האמריקאית לממשלת קפריסין יבטיח לאי השכן הכנסות של 9 מיליארד דולר מהמאגר שחלקו בישראל

09.06.2019, 20:09 | ליאור גוטמן

הכנסות ממשלת קפריסין מייצוא גז משטחה למצרים צפויות להניב לה לאורך השנים כ־9.3 מיליארד דולר במצטבר. כך על פי דיווחים בתקשורת הקפריסאית שפורסמו בשישי האחרון. מדובר בהכנסות לאורך 18 שנות אספקת גז למצרים שיחלו, על פי ההערכות שם, בסוף שנת 2024 או בתחילת 2025.

קראו עוד בכלכליסט

הדיווח האמורפי שפורסם בתקשורת הקפריסאית מנסה לתמצת את ההסכמות שהושגו לאחרונה בין נובל אנרג'י האמריקאית, דלק קידוחים הישראלי, וחברת של ההולנדית לבין ממשלת קפריסין, זאת בכל הקשור לפיתוח מאגר הגז הטבעי "אפרודיטה". המאגר התגלה כבר בתחילת העשור ומאז הוא מחכה לפיתוח רשמי, אולם בהיעדר שוק מקומי בקפריסין, בה הביקוש השנתי הוא כעשירית מבישראל, הגז שנמצא נותר ללא לקוחות ועם חוסר כדאיות כלכלית לפיתוח. ממשלת קפריסין מצידה לא לחצה על בעלי המאגר לפתוח אותו, ועד שלא הבשילו התנאים למכירת גז ובנפח שנתי קבוע, מה שנמצא באפרודיטה נותר מתחת לאדמה.

לפי הדיווחים בתקשורת בקפריסין, שר האנרגיה המקומי שם, ג'ורג' לקוטריפיס, מאמין שסך ההכנסות השנתיות יגיעו לכ־520 מיליון דולר. ולמרות שהמידע על כמות הגז שתיוצא כל שנה, והתמחור של העסקאות השונות אינו מדווח, תרגום של הנתונים שפורסמו עשוי להצביע על ייצוא של כ־3 עד 4 מיליארד מ"ק לשנה, זאת מתוך מאגר מוכח של כ־130 מיליארד מ"ק ששוכן שם. עוד הצהיר לקוטריפיס שכדי לאפשר את הייצוא יושקעו בתשתיות מקומיות כ־8 מיליארד דולר, זאת לאחר ששר הנפט המצרי טארק על מולא הודיע במאי 2018 שהושג הסכם להקמת צינור הולכה ימי בין מצרים לקפריסין.

שר האנרגיה יובל שטייניץ. אין הסכם עם קפריסין, צילום: עמית שעל שר האנרגיה יובל שטייניץ. אין הסכם עם קפריסין | צילום: עמית שעל שר האנרגיה יובל שטייניץ. אין הסכם עם קפריסין, צילום: עמית שעל

נושא קריטי שנותר כרגע ללא תשובות הוא משטר המס הצפוי. בניגוד לישראל, בקפריסין קובעים את שיעור המס שיגבה מכל מאגר כל פעם מחדש ונקדותית מול הבעלים. בתחילת העשור התפרסמו ידיעות ששיעור המס המקסימאלי שם עשוי להגיע לעד 75% (לעומת תקרה של עד 62% בישראל), אולם מדובר בתקופה בה הפיתוח של המאגר לא היה בכלל באופק. ידוע שקפריסין מעוניינת למשוך חברות שיחפשו בשטחה גז, ובשנים האחרונות יצאו שורת מכרזים שמשכו לשם את החברות הגדולות בעולם. למעשה, בפברואר האחרון דיווחו ענקיות האנרגיה אקסון מובייל וקאטאר פטרוליום על מציאת מאגר קפריסאי חדש שגדול בכ־75% ממאגר אפרודיטה. לפיכך, חיפוש מאגרים חדשים - תחת הידיעה שהביקוש הקפריסאי הזעום ינתב כל גילוי לייצוא למדינות שכנות, הוא אינטרס קפריסאי בדרך למשיכת משקיעים חדשים, מה שיכול לעודד את הממשלה לתת הקלות מס, לרבות לבעלי מאגר אפרודיטה שנמצא במסלול המהיר ביותר לפיתוח מסחרי.

אז מה הציבור הישראלי ירוויח מהדיווחים החדשים? ברמה המיידית לא הרבה. הייצוא משם לא קשור לישראל ואמור לשרת רק את הבעלים, כך שמבחינת שווי יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים אולי תירשמנה עליות בבורסה הישראלית מעצם הבשורה. מצד שני מהלך זה עשוי לייצר בעתיד משולש לקוחות בין ישראל קפריסין ומצרים. בנוסף שר האנרגיה יובל שטייניץ כבר הצהיר במרץ 2018 שכל ייצוא גז מישראל יחייב חתימת הסכם עם קפריסין על חלוקת הכנסות, מאחר וחלק קטן מהמאגר "זולג" לשטחנו, ולכן מכירת גז ממנו למצרים אמורה לזכות את ישראל בחלק מההכנסות והמיסוי. אך כל עוד הסכם שכזה לא נחתם, וספק אם ייחתם בממשלת מעבר, הדיווח הוא למעשה אישוש רק של עוד שלב בפיתוח אפרודיטה שיתקיים בפועל מתי שהוא באמצע העשור הבא.

תגיות