אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ סימן מטרה, חברות הטכנולוגיה בכוננות ספיגה צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי

טראמפ סימן מטרה, חברות הטכנולוגיה בכוננות ספיגה

הנשיא האמריקאי משסה בגוגל, פייסבוק ואמזון את תומכיו בחברה האמריקאית, בתקשורת ובבית הנבחרים - ומעליב את היזמות הסינית; סלאק מדווחת על צמיחה מרשימה בהכנסות לקראת הנפקתה; וחברת פוג'י שבה לייצר סרט צילום שחור-לבן

11.06.2019, 13:50 | עומר כביר

באנגלית יש מונח שאין לו ממש תרגום מוצלח לעברית: Shitstorm. הוא מתייחס, בין השאר, למצב שבו גוף או אדם ניצב בפני ביקורת חסרת פרופורציות, מלווה בהתקפות ארסיות ונבזיות מכל כיוון, לא פעם שלא בצדק או מתוך מניעים עוינים - כאשר כל פעולה שלו רק עלולה להחמיר את המצב. אם מישהו רוצה לראות שיט-סטורם בזמן אמת, הוא צריך רק לעקוב אחרי מה שעתיד לקרות לחברות הטכנולוגיה בפוליטיקה האמריקאית בתקופה הקרובה.

פייסבוק, גוגל, אפל ואחרות מתמודדות זה תקופה ארוכה עם ביקורת חריפה על מעשיהן, שתפסה תאוצה משמעותית בשנה וקצת שחלפה מאז פרצה פרשת קיימברידג' אנליטיקה. בין אם מדובר היה על חקירות רגולטוריות בסוגיות הגבלים עסקיים, התנהלות בעייתית בחזית הפרטיות, מאבקים סביב צנזורת תכנים או שאלות של תנאי העסקה בעייתים - הביקורת, גם אם לעתים חסרת פרופורציות, היתה לרוב עניינית וראויה. אפילו רכה מדי ומאוחרת מדי במקרים מסוימים.

מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, מעיד בפני הקונגרס האמריקאי | צילום: מתוך שידור חי של ועדת המשפט של הקונגרס האמריקאי מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ

זה לא דומה, ולא בדיוק קשור, למה שמתחיל להתגבש עכשיו בארה"ב. את האות נתן, איך לא, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: הוא האשים את גוגל, פייסבוק אמזון ואחרות בכך שהן "מפלות נגדו". "אנשים מדברים על קנוניה ("Collusion", מילה שבפוליטיקה האמריקאית מתייחסת לטענות שטראמפ או אנשיו שיתפו פעולה עם רוסיה בשיבוש הבחירות לנשיאות ב-2016, ע"כ)", הוא אמר בראיון ל-CNBC אתמול. "אני יכול להגיד לכם שהקנוניה האמיתית היא בין הדמוקרטים לחברות האלו, כי הן היה כל כך נגדי בבחירות. כולם אמרו, 'אם אין לך אותן אתה לא יכול לנצח'. אבל ניצחתי, אתם יודעים, ואני אנצח שוב".

בהמשך, טראמפ קשר את הביקורת שלו לחקירות האיחוד האירופי נגד חברות הטכנולוגיה, שמתמקדות בסוגיות כמו הפרת חוקי הגבלים עסקיים, העלמות מס ופגיעה בפרטיות. "מדי שבוע אנחנו רואים את האיחוד האירופי תוקף את פייסבוק ואפל וכל החברות הללו שהן, אתם יודעים, חברות נהדרות אבל משהו קורה. אבל אני אגיד שהאיחוד האירופי תוקף אותן כל הזמן. אנחנו נסתכל עליהן בצורה אחרת. יש להן את כל הכסף הזה. אנחנו צריכים לעשות את זה, הן החברות שלנו אז למעשה הם תוקפים את החברות שלנו. אבל אנחנו צריכים לעשות מה שהם עושים".

סימן את המטרה. טראמפ, צילום: איי אף פי סימן את המטרה. טראמפ | צילום: איי אף פי סימן את המטרה. טראמפ, צילום: איי אף פי

הדברים של טראמפ הם אות ברור לכל הלקקנים שלו בממשל, בתקשורת ובבית המחוקקים. הוא סימן מטרה - חברות הטכנולוגיה. ועתה, משסה בה את כל מי שסבור שהוא המשיח, או סתם רוצה להתחנף אליו; כרגע, משום מה, כמעט אף אחד במפלגה הרפובליקנית לא מעז להתייצב נגדו. חברות הטכנולוגיה כבר נמצאות בעיצומה של מתקפה, אבל טראמפ פתח את הדלת לשיט-סטורם האמיתית. סביר להניח שבזמן הקרוב, ובקצב שילך ויגדל עד הבחירות לנשיאות ב-2020, המתקפות על חברות הטכנולוגיה מהצד הימני של המפה הפוליטית והתקשורתית יעלו רמה, ויהיו תכופות יותר וחריפות יותר.

העילה תהיה אולי דברים ראויים לחלוטין - הפרת הגבלים עסקיים, צנזורה, העלמות מס - אבל את הסיבה האמיתית מסר טראמפ עצמו: הן, לתפיסתו, מפלות אותו וקושרות נגדו עם יריביו. הטענות האלו לא צצות בחלל הריק. מזה תקופה ארוכה טוענים רפובליקנים שחברות הטכנולוגיה מפלות נגדם, ומרבות לחסום תכנים ויוצרים מהצד הימני של המפה הפוליטית בשעה שהן מתירות לדמוקרטים חופש פעולה רחב יותר. טענות אלו זכו לבולטות ניכרת בשימועים שנערכו בשנה שעברה למייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, בבית הנבחרים האמריקאי בשאלות שהעלו נציגים רפובליקנים.

ארה"ב: ימנים קיצונים פוצצו שידור מהסנאט בנושא צנזורה במדיה החברתית נציגי פייסבוק, גוגל וטוויטר זומנו לענות לטענות מחוקקים שמרנים בדבר חסימת תוכן ימני בשירותיהן; השימוע שודר ביוטיוב, אך נחסם במהרה בעקבות הצפה של תגובות שנאה ואנטישמיות מצד גולשים ימנים - מה שהסביר את הצורך בחסימה האמורה רפאל קאהאןלכתבה המלאה

הטיעונים בהקשר זה הם, לרוב, מופרכים, שקריים או נובעים מחוסר הבנה של פעילות הפלטפורמות. ככל שיש בהן גרעין של אמת, הרי שהוא נובע מכך נראה שיותר פייק ניוז ותוכן אלים ומסית מגיע מהצד הימני של המפה הפוליטית (כמו שיכול בקלות להבחין כל משתמש אינטרנט ישראלי), מה שמוביל בפועל לחסימה של יותר תכנים ומשתמשים מצד זה.

טראמפ לא מוטרד מזה שחברות הטכנולוגיה קשרו נגדו לכאורה בבחירות הקודמות. אם כבר, חוסר המעש של החברות, ובפרט פייסבוק, נוכח הפעילות הרוסית בפלטפורמה שלהן אפשר תפוצה רחבה יותר של לפייק ניוז ותוכן בעייתי ולמעשה סייע לטראמפ להיבחר. מה שמטריד אותו כנראה היא העובדה שכיום החברות ערות למצב ונוקטות במאמצים ניכרים, וכנראה גם די מוצלחים, למנוע פייק ניוז, התערבות זרה או סתם התנהגות לא-אותנטית בשירותים שלהן. בלי פייק ניוז נגד היריבים המרכזיים, בלי הסתה יצירתית ושיסוי של שני הצדדים זה בזה על ידי גורמים עם אינטרסים מפוקפקים, טראמפ נותר בלי אחד הנכסים המרכזיים שלו.

הנשיא דווקא אוהב את הטרולים, כשהם בצד שלו הנשיא דווקא אוהב את הטרולים, כשהם בצד שלו הנשיא דווקא אוהב את הטרולים, כשהם בצד שלו

השיט-סטורם שמארגן טראמפ נועדה, כך נראה, להפחיד ולהרתיע אותן מלבצע מהלכים שיהפכו את שדה המשחקים המקוון להוגן יותר. גם בחברות מבינים שהסערה מתקרבת, ולפי הניו יורק טיימס הן מגבירות בימים אלה את מאמצי הלובינג שלהן בוושינגטון הבירה. בשנה שעברה הן השקיעו 55 מיליון דולר בלוביניג, פי שניים מהסכומים שהשקיעו שנתיים קודם לכן. וההשקעות צפויות רק לגדול שנה.

פעילות הלובינג היתה גדלה בכל מקרה, לאור החקירות הרגולטוריות הצפויות, אבל הסימון של טראמפ מבטיח שהסוגיות אתן מתמודדות החברות לא יוגבלו לזירה הרגולטורית בלבד, וההשקעה צפויה לגדול אף יותר לאור המתקפה הצפויה. טראמפ יכול להיות כמו כלב עם עצם, כשהוא נושך הוא מסרב לשחרר, לפעמים בניגוד לכל היגיון. חברת טכנולוגיה אחרת, וואווי, יכולה לספר ליריבותיה האמריקאיות מה קרה מאז שטראמפ שם אותה על הכוונת שלו. במקרה שלה, גוגל, פייסבוק ואחרות היו נכונות לשחק במשחק של טראמפ ולהצטרף לחרם שלו על וואווי. עכשיו, כשהאש מופנית אליהן, הן רק יכולות לתהות עד איפה ירחיק יצר הנקמנות של הנשיא.

קצרצרים

1. ואם כבר טראמפ, נשיא ארה"ב ממשיך להדגים את האיפוק הדיפלומטי שכל כך אופייני לו. באותו ראיון ל-CNBC לא שכח גם להיכנס בתעשיית הטכנולוגיה הסינית, וטען שהיא לא יכולה להשתוות ל"גאונים בעמק הסיליקון שמסתובבים בתחתונים (מה?)". "סין, נהדרים ככל שיהיו, והם נהדרים, לא מקרבים ביכולות שלהם לגאונים מעמק הסיליקון. אין להם את הגאונות של האנשים האלה, והם למעשה מודים בכך".

טכנולוגיה סינית? טראמפ לא מתרשם, צילום: שאטרסטוק טכנולוגיה סינית? טראמפ לא מתרשם | צילום: שאטרסטוק טכנולוגיה סינית? טראמפ לא מתרשם, צילום: שאטרסטוק

2. סלאק, מפתחת שירות המסרים הארגוני פורץ הדרך, נערכת להנפקה בהמשך החודש ומדווחת על זינוק של עד 50% בהכנסות בשנת הכספים הנוכחית. בהודעה שהגישה ל-SEC לקראת ההנפקה ב-20 ביוני העריכה סנאפ שההכנסות בשנת הכספים 2020 יעמדו על בין 590 מיליון ל-600 מיליון דולר, עם הפסד של בין 41 ל-44 סנט למניה. בשנת הכספים 2019, שנחתמה בינואר שעבר, עמדו הכנסות החברה על 400 מיליון דולר.

3. חברות טכנולוגיה בולטות כמו גוגל ומיקרוסופט הפסיקו בשנה האחרונה שיתופי פעולה עם פרויקטים ממשלתיים או נסוגו ממכרזים ממשלתיים על רקע בעיות אתיות, לרוב בעקבות לחץ ניכר מצד עובדי החברה. אל תצפו שאמזון תעשה משהו דומה: "נשרת את הממשל הפדרלי", אמר מנכ"ל חטיבת הענן של החברה, אנדי ג'סי, בכנס השבוע. "הם יהיו חייבים להשתמש בטכנולוגיה באחריות (מישהו מאמין לזה?)". ג'סי לא הסס גם לשתף פעולה עם סוכנויות ממשלתיות בעייתיות, כמו ICE שהטיפול שלה במהגרים לא חוקיים מעורר ביקורת רבה.

4. הטלפון הרג את הפילם? לא בדיוק. פוג'י תחזור לייצר פילם שחור-לבן, אחרי שהפסיקה את ייצורו בשנה שעברה, בעקבות ביקוש גובר מצד בני דור המילניום ודור Z. מסתבר שדווקא הדור שנולד לתוך העולם הדיגיטלי, שלא מכיר מציאות אחרת, מחפש לא פעם את המוחשי - משהו שאפשר להחזיק ביד והוא הרבה יותר מאסופת ביטים על שרת מרוחק. יש בכך משהו מעודד.

תגיות