אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בחודשים הקרובים יעוצב עתידו של הכדורגל האירופי צילום: רויטרס

בחודשים הקרובים יעוצב עתידו של הכדורגל האירופי

בשבוע שעבר אנדראה אניילי - יו"ר יובנטוס, נשיא ארגון המועדונים באירופה (ECA) ואחד מהאנשים החזקים ביותר בכדורגל האירופי - האשים את המועדונים הגדולים ב"פרוטקציוניזם", בניסיון שלהם לשנות את ליגת האלופות. המרחק בין ההאשמה הזו לבין פשרה שכולם בכדורגל האירופי יסכימו עליה הוא גדול מאוד

13.06.2019, 14:06 | אוריאל דסקל

בשבוע שעבר אנדראה אניילי, יו"ר יובנטוס, נשיא ארגון המועדונים באירופה (ECA) ואחד מהאנשים החזקים ביותר בכדורגל האירופי, האשים את המועדונים הגדולים ב"פרוטקציוניזם", בכל הקשור לניסיון שלהם לשנות את ליגת האלופות.

קראו עוד בכלכליסט

ליברפול בליגת האלופות. מגנים על עצמם, צילום: ראובן שוורץ ליברפול בליגת האלופות. מגנים על עצמם | צילום: ראובן שוורץ ליברפול בליגת האלופות. מגנים על עצמם, צילום: ראובן שוורץ

בכלכלה, פרוטקציוניזם זו מדיניות כלכלית של כפיית מגבלות וחסמים על הסחר בין מדינות, באמצעים כגון הטלת מכס על סחורות מיובאות, קביעות מכסות, רגולציה ממשלתית המובילה להפחתת הייבוא וחקיקה נגד היצף (anti-dumping), במטרה להגן על התעשייה המקומית מתחרות בינלאומית. ה-ECA מעוניין שאופ"א תשנה את ליגת האלופות כך שיהיו בה 4 בתים של 8 קבוצות כ"א, במקום 8 בתים של 4 קבוצות (יוסיף עוד 8 משחקים ויגדיל את ההכנסות מליגת האלופות).

כמו כן, ב-ECA דרשו לשנות את דרכי ההעפלה לליגת האלופות, באופן שיגרום לסוג של "סגירתה" בפני מועדונים שאינם משחקים בחמש הליגות הגדולות: זאת, על ידי הקמת "פירמידה" של שלוש תחרויות במסגרת אופ"א: האחת, ליגת האלופות, בה (בגדול) ישתתפו 32 קבוצות מחמש הליגות הבכירות; השנייה - ליגת אירופה, עם קבוצות מהליגות הבינוניות; ושלישית - ליגת אירופה 2, לקבוצות מליגות בינוניות וקטנות.

בפרמיירליג התנגדו לשינויים בצורה נחרצת, מחשש שליגה פאן-אירופאית, אפילו כזו עם הקבוצות הגדולות, תפגע בהכנסות הגלובליות של הליגה האנגלית הבכירה - ליגת הכדורגל המכניסה ביותר בעולם. הם גם משוכנעים ששינויים קטנים בליגת האלופות הקיימת יכולים לתקן חלק מהבעיות הסיסטמיות שיש בה (חוסר עניין יחסי בשלב הבתים, פערים גדולים בין היריבות ועוד), ושלא צריך להאריכה ולהגדילה כי זה "יעניש", באופן מיידי, את הליגה האנגלית על "הצלחותיה".

מנגד, ארבעת הליגות הבכירות האחרות מודאגות מהעוצמה הפיננסית של הפרמיירליג ומעוניינות בשינויים שיהפכו את ליגת האלופות למקור הכנסות גדול יותר עבורן.

אניילי דיבר עם המועדונים בכנס שנערך בתחילת השבוע שעבר ואמר: "מה שבאמת מאכזב עד כה זה שכל הדיון הזה נדחף על ידי נציגים של חמש הליגות הגדולות. אני רואה פרוטקציוניזם בחמשת הליגות הגדולות ביחס לשאר הכדורגל האירופי. כיום אני דואג ל-ECA כולו, ולכן חשוב לי שכולנו נצא לדרך מאוחדת כדי למצוא פתרון טוב לכדורגל האירופי". בסדנאות עבודה עם מועדונים מרחבי אירופה אמר אניילי: "אם נמצא פתרונות לטובת הכדורגל, אנחנו צריכים לקחת צעד אחורה, צעד למעלה ולראות איך הדברים נעשים בצורה שונה. אנחנו צריכים לשים את עצמנו בנעליים של האחר ולהבין מה הפתרון הטוב ביותר".

כל אחד רוצה משהו אחר לגמרי

החשש האמיתי בקרב הקבוצות הקטנות והליגות הקטנות הוא שהמצב כיום יוביל ל"מותן" של הליגות הקטנות והבינוניות. אקי ריהאליאטי, סגן נשיא ECA ונשיא HJK הלסינקי הפינית, אמר: "אם נמשיך כך, הכדורגל המקצועי במדינות כמו שלנו יהפוך ללא רלבנטי ויגסוס לאיטו". "תחרויות אירופאיות צריכות להיות משוחקות עם כמה שיותר מדינות", אמר מנכ"ל אייאקס, אדווין ואן דר סאר, והוסיף: "כמה טוב יהיה לאפשר לקבוצה מהמקום החמישי באנגליה, ספרד או צרפת להעפיל לליגת האלופות לפני האלופה של טורקיה, אוסטריה וסקוטלנד?"

אנדראה אניילי, צילום: רויטרס אנדראה אניילי | צילום: רויטרס אנדראה אניילי, צילום: רויטרס

הבעיה העיקרית בכך שאלופת סקוטלנד או טורקיה תהיה בליגת האלופות, במקום זו מהמקום החמישי או השישי באנגליה, היא שבדרך כלל הקבוצה במקום השישי בפרמיירליג (ואפילו בספרד, גרמניה ואיטליה) היא ארגון כלכלי הרבה יותר גדול מאלופת טורקיה, הולנד או ישראל. כ-90% מכל ההכנסות מזכויות שידור בכדורגל האירופי מגיעות מחמש הליגות הגדולות; 95% מההכנסות מזכויות שידור של הכדורגל האירופי מחוץ לאירופה, מגיעות לחמש הליגות הבכירות. במועדונים מסויימים, ההכנסה הטבעית לא גדולה כמו הבונוס מהשתתפות בליגת האלופות, והכסף מליגת האלופות מגדיל את הפערים באופן ניכר בליגות הקטנות.

מאז הגדלת כספיי ליגת האלופות והפייר-פליי הפיננסי, התחרותיות בליגות הקטנות נעלמה כמעט לחלוטין. בפולין, למשל, לגיה ורשה עלתה לליגת האלופות ב-2016/17 וזכתה כבר ברצף של חמש אליפויות בשש שנים - משהו שאף פעם לא קרה שם. בקרואטיה, סקוטלנד, שווייץ ומדינות רבות אחרות, קבוצה אחת - מקסימום שתיים - זכתה ב-80% או יותר מהאליפויות מאז הפייר פליי.

בראיון לדיוויד קון מהגרדיאן, אניילי דיבר על כך ש"המועדונים צריכים יותר משחקי יוקרה - ולהרוויח יותר כסף - על ידי הגדלת פורמט הצ'מפיונס ליג". הוא מעוניין בהקטנת הליגות הלאומיות וש"המשחקים האירופאים יהיו פחות מקומיים ויותר בינלאומיים". יש דיווחים שהוא מעוניין להגדיל את ליגת האלופות ל-40 או אפילו 48 קבוצות. והוא הוסיף ש"מודל ליגה כמו ה-NFL (ליגה סגורה) טוב יותר ממודל הפרמיירליג". הוא לא מדבר על רגולציה מתקדמת יותר מהפייר פליי הפיננסי - נגיד תקרת שכר לטורניר או הגבלת סגלים. זאת, משום שיובנטוס שלו שולטת בליגה האיטלקית בזכות פערים כלכליים עצומים ביחס ליריבות ובזכות אגירת כשרונות.

הכדורגל האירופי צריך להגיע לסיכום על פורמט חדש עד 2024 - אז ההסכמים הבינלאומיים עם פיפ"א לגבי לוח השנה של הכדורגל צריכים להיחתם. ברקע נמצאת תוכניתו של ג'יאני אניילי, נשיא פיפ"א, להרים טורניר גדול של אליפות עולם למועדונים ומעיין "ליגת אומות גלובלית", דברים שפיפ"א תרוויח מהם, על פי הערכות, כ-25 מיליארד דולר מכל מיני גורמים אלמוניים.

אניילי רוצה להגיע להסכמה רחבה כמה שיותר בכדורגל האירופי, אבל יש כל כך הרבה אינטרסים נוגדים שקצת קשה להגיע הסכמה נרחבת אמיתית בקהילת הכדורגל. הקבוצות הגדולות רוצות משהו אחד, הליגות הגדולות רוצות משהו אחר, הפרמיירליג רוצה משהו אחר לגמרי, הקבוצות הגדולות בפרמיירליג רוצות משהו אחר לגמרי מהמשהו האחר לגמרי האחר, הקבוצות הקטנות בליגות הגדולות רוצות משהו אחר וכן הלאה.

"אין לנו את כל התשובות, שום דבר לא חקוק בסלע והכל הולך להיות תהליך ארוך - עניין של חודשים לפני שאנחנו נקבע איך התחרויות של אופ"א יראו", אמר אניילי למועדונים. "כל המועדונים מבינים את החזון שלנו, מבינים על מה אנחנו דנים ופתוחים להליך דיאלוג והתייעצות".

בחודשים הקרובים יעוצב הכדורגל האירופי החל מ-2024. קצת קשה לראות איך המועדונים הגדולים מצליחים להתגבר על עצמם וזונחים את הפרוטקציוניזם שלהם. קצת קשה לראות איך מצליחים להגיע לפשרה יצירתית וטובה לכדורגל, שבה כולם מרוויחים.

בכל מקרה, הנה הצעה.

תגיות