אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
EDF-RE הצרפתית זכתה במכרז להקמת שדה סולארי חדש באשלים צילום: אתר החברה

EDF-RE הצרפתית זכתה במכרז להקמת שדה סולארי חדש באשלים

עלות ההקמה נאמדת בכ-150 מיליון שקל, השדה, שיפעל החל משנת 2021, מגלם מחיר של כ-8.68 אגורות לקילוואט/שעה, שהוא הנמוך שנרשם מסוגו בכלל מכרזי המדינה שנוהלו עד היום

12.06.2019, 19:16 | ליאור גוטמן

חברת EDF RENEWABLES, היא הזרוע הישראלית של EDF הצרפתית, זכתה במכרז אגף החשב הכללי להקמת שדה סולארי לייצור חשמל "ירוק" באזור אשלים שבנגב. התחנה תפיק 40 מגה וואט.  

קראו עוד בכלכליסט

התחנה החדשה תצטרף לשלוש תחנות כוח "ירוקות" שכבר פועלות שם, אחת סולארית רגילה בהספק של 30 מגה וואט ושתי תחנות תרמו-סולאריות בהספק של כ-120 מגה וואט כל אחת.

השדה החדש, שיפעל החל משנת 2021, מגלם מחיר של כ-8.68 אג' לקילוואט/שעה, שהוא הנמוך שנרשם מסוגו בכלל מכרזי המדינה שנוהלו עד היום. לשם השוואה, השדה הסולארי הראשון שהוקם באשלים, והפך לפעיל בסוף 2017, זכה לתעריף של כ-40 אג' לקוט"ש ואילו התחנות התרמו-סולאריות כבר מתנהלות שם זכו לתעריף מסובסד וגבוה של כ-85 אג' לקוט"ש, וכפי שנחשף ב"כלכליסט" המציאות הזו צפויה לייקר את תעריף החשמל של כלל אזרחי המדינה בכ-2% וזאת בשל הסבסוד הכבד שניתן ליזמים. לשם השוואה, תעריף החשמל שלקוחות חברת החשמל משלמים לה באופן שוטף הוא כ-56 אג' לקוט"ש.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

אז כיצד EDF זכתה במכרז בתעריף כ"כ נמוך? המדינה למדה לקח מהכשלים של המכרזים הקודמים והיא צמצמה את סיכוני ההקמה למינימום. כך למשל המדינה הכינה תב"ע ייעודית למקום, מנעה בעלויות קרקע של קיבוצים בסביבה ואף הקימה על חשבונה תחמ"ש (תחנת משנה לניתוב היצור לרשת) בעלות שכל כ-30 מיליון שקל.

מי שניהל את המכרז והיא עדת המכרזים הבין משרדית לאנרגיה סולארית המשותפת למשרד האוצר, משרד האנרגיה, רשות החשמל והחברה הממשלתית ענבל, בראשות מר איציק מרמלשטיין, מנהל יחידת תשתיות ופרויקטי PPP באגף החשב הכללי. בדומה לפרוייקטי תשתיות אחרים שניהלה המדינה, גם כאן היזם יקבל הבטחת תעריף ל-25 שנות הפעלה שלאחריהן הוא יחזיר את במתקן לרשות המדינה. עלות ההקמה נאמדת בכ-150 מיליון שקל.

החשב הכללי רוני חזקיהו צוטט היום באומר שמדינת ישראל ממשיכה להתקדם אל עתיד של יעילות אנרגטית והפחתת פליטות גזי חממה, כאשר תחנת הכוח הסולארית PV2 מצטרפת לשורה של פרויקטים קיימים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות לצד פרויקטים

עתידיים נוספים שעולים בקנה אחד עם תכנית "תשתיות 2030" לקידום מהיר של פרויקטי תשתית, הסרת חסמים והרחבת ההשקעה הממשלתית בתשתיות.

חזקיהו לא הזכיר שמדינת ישראל פספסה עד היום באדיקות את יעדי ייצור החשמל ה"ירוק" שהציבה לעצמה: ב2009 קבעה הממשלה שעד 2014 לפחות 5% מייצור החשמל יהיה "ירוק", ועד 2020 המכסה תוכפל. בפועל רק השנה הושג היעד הראשון, וקיים ספק בענף את המדינה תצליח לעמוד ביעד השני (כלומר שעד 2020 לפחות 10% מסך ייצור החשמל יתבצע באנרגיות מתחדשות).

אילון וניש, מנכ״ל חברת EDF RENEWABLES ישראל אמר כי "מדובר במהלך היסטורי שיוביל להוזלת תעריף החשמל לצרכן הישראלי".

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, סיכם שהמהפכה הסולארית היא מהפכת האנרגיה האמיתי של ישראל ולא הגז הטבעי. "עתה ישראל צריכה להדביק פערים ולהתקדם מהמקום האחרון בייצור חשמל ירוק במדינות ה-oecd וגם מהפיגור בתחום אף מול מדינות כמו ירדן, מצריים וקפריסין"

תגיות