אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ ביטל פטור להודו ונענש במכס על שקדים צילום: איי פי

טראמפ ביטל פטור להודו ונענש במכס על שקדים

הממשל האמריקאי ביטל הטבות מס לפלדה ואלומיניום מהודו. מהלך הנגד פוגע בין השאר בשקדים מארה"ב, שהודו היא היבואנית הגדולה בעולם שלהם

16.06.2019, 19:19 | תמר טוניק

מתיחות הסחר העולמית עלתה מדרגה בסוף השבוע עם הודעתה של הודו כי תקפיץ מכסים על מוצרי יבוא אמריקאיים. בהודעת משרד האוצר ההודי נמסר כי המכסים החדשים שנכנסו לתוקפם אתמול יושתו על 28 מוצרי יבוא מארה"ב, ביניהם תפוחים, שעליהם יחול מס של 70%, כמו גם שקדים, עדשים ומוצרים כימיים.

קראו עוד בכלכליסט

הודו היא הקניינית הגדולה בעולם של שקדים מארה"ב ושילמה 543 מיליון דולרים עבור יותר מ־50% מהיצוא האמריקאי של שקדים ב־2018. כך לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי. כמו כן, היא הקניינית השנייה בגודלה של תפוחים מארה"ב ויבאה תפוחים בשווי 156 מיליון דולר בשנה שעברה.

רגולציה נגד אמזון

הודו הודיעה לראשונה על תוכניתה למסות מוצרי יבוא אמריקאיים כבר לפני שנה, זאת בתגובה למהלך האמריקאי להעלאת מכסים על פלדה ואלומיניום המיובאים מהודו. עם זאת, היא חזרה ודחתה את ביצוע המהלך בעוד שני הצדדים ניהלו ביניהם דיוני סחר.

שתי המדינות סחרו במוצרים ושירותים בשווי כולל של כ־142 מיליארד דולר ב־2018, פי שבעה לעומת היקף הסחר ביניהן ב־2001. בשבועות האחרונים עלו יחסיהן על שרטון, זאת לאחר שממשל טראמפ ביטל את התנאים המיוחדים שנהנתה מהם הודו עד כה במסגרת תוכנית סחר מועדפת. ב־2018 פטרה התוכנית הזו ממכס מוצרים הודיים בשווי 5.6 מיליארד דולר. משרד האוצר ההודי מסר כי מדובר בהחלטה "מצערת" וכי הוא מעוניין למצוא דרכים להגיע לפשרה. על כך דיווח ה"פייננשל טיימס".

טראמפ עם ר"מ הודו נרנדרה מודי (משמאל), צילום: גטי אימג טראמפ עם ר"מ הודו נרנדרה מודי (משמאל) | צילום: גטי אימג'ס טראמפ עם ר"מ הודו נרנדרה מודי (משמאל), צילום: גטי אימג

הצעדים נגד הודו ננקטים במסגרת המהלכים של הנשיא טראמפ לצמצם גירעונות סחר מול שותפות עולמיות ובראשן סין. בה בעת, להודו עודפי סחר קטנים יחסית מול ארה"ב. ב־2018 היא יבאה מוצרים אמריקאיים בשווי כ־33 מיליארד דולר וייצאה אליה מוצרים בשווי 54 מיליארד דולר.

ניסיונות שביצעה הודו באחרונה להידוק הרגולציה על פעילותן של ענקיות הסחר אמזון ופליפקרט שבבעלות וולמארט, כמו גם ויזה ומאסטרקארד, רק הגבירו את המתיחות. זאת לאחר שהחברות האמריקאיות הפועלות בהודו טענו כי הופתעו מהתקנות החדשות.

שר החוץ האמריקאי מייק פומפאו, הצפוי לבקר בהודו החודש, אמר בשבוע שעבר כי ארה"ב מוכנה לקיים דיאלוג עם הודו על מנת לפתור את המחלוקות מולה, זאת באמצעות גישה נרחבת יותר שתוענק לחברות אמריקאיות בתת־היבשת.

בערוצים נוספים קיימת מתיחות בין המדינות סביב האיום של ממשל טראמפ להטיל סנקציות על הודו, אם היא תרכוש נפט מאיראן ותממש את תוכניתה לרכוש מרוסיה טילי נ"מ מסוג 400־S. כך על פי דיווח ב"פייננשל טיימס".

ממתינים לפסגת ה־G20

בשיחה עם העיתון אמר סי. ראג'ה מוהאן, מנהל המכון ללימודי דרום אסיה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור, כי המטרה עתה היא למצוא את עמק השווה. "אם אתה פסימיסט, הרי שמדובר בהתחלה של מלחמת סחר בין הודו לארה"ב", הוא אמר.

"אם אתה אופטימיסט, מכסי הנגד של הודו פותחים פתח לדיונים רציניים בין דלהי לוושינגטון בנושאי סחר ולכינון מסגרת עבודה חדשה שתשנה את יחסי הסחר ותחזק את יחסי הביטחון". לדבריו, המצב צפוי להתבהר בפגישתם של שרי החוץ של שתי המדינות בפסגת ה־G20 באוסקה בסוף החודש, כמו גם בשיחות העתידות להתקיים בין ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי לנשיא טראמפ.

תגיות